Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Kertvárosi utca: tíz év is kevés volt

A soproni Kertvárosi utca lakói egy évtizede hiába próbálnak társaságot alapítani az utca portalanítására.

A családi házas környezetben felhúzott társasház lakásainak tulajdonosai sokallják az önrész közel kétszázezer forintos nagyságát.

Egy évtizede patthelyzet jellemzi Sopronban a Kertvárosi utca portalanítására létrehozandó útépítő társaság megalakítását. A fő problémát egyesek szerint az jelenti, hogy az alapjában véve családi házas környezetbe társasházat is építettek. A lakástulajdonosok pedig méltánytalannak tartják, hogy ugyanannyit fizessenek az utca aszfaltozására, mint amennyit a családi házas lakóknak kellene. „Ha teleknagyság függvényében fizetnénk, arányosabb költségmegoszlás valósulhatna meg" – mondják. Ezt azonban a törvényi rendelkezés – amely családonkénti hozzájárulással számol – nem teszi lehetővé.

Így viszont a közel hatszáz méter hosszú utcára nem kerül aszfaltszőnyeg: hol a por, hol a sár keseríti az ott élők mindennapjait.
Azt is elmesélték, nemrég levelet írtak az országgyűlési képviselőnek, Kránitz Lászlónak, hogy a Globex-pénzből meg lehetne oldani az utca aszfaltozását, még hozzájárulást is fizetnének. Választ azonban egyelőre még nem kaptak. Ugyanakkor azt is megemlítették: információik szerint a városvezetés autóbuszjáratot közlekedtetne a Kertvárosi utcában. „Ha ez így van, akkor az útépítés költségvonzata egy az egyben az önkormányzaté" – hangsúlyozták.

– Az útépítő társaság megalakítása érdekében az utóbbi években is gyakran tartottunk lakossági fórumot – mondta érdeklődésünkre Csonka Tivadar önkormányzati képviselő. – Azonban a hatvan-hatvanöt család között mindig akadtak olyanok, akik olyan feltételekkel hozakodtak elő, amelyek elfogadhatatlanok egy önkormányzat számára. Ilyen például a lehetséges autóbuszforgalom megtiltása, noha az Ágfalvi utat a Bánfalvi úttal összekötő Kertvárosi utca hasznos szerepet tölthetne be a tömegközlekedésben. Az erre vonatkozó tervek elkészültek: a csapadékvíz-elvezetés megoldásával együtt az utca aszfaltozása mintegy ötvenmillió forintba kerülne. Az önrész ennek az összegnek körülbelül a negyedét tenné ki. A 2005-ös költségvetési tervezetben szerepeltetjük az ötvenmilliós tételt, már csak az útépítő társaság megalakítása – majd az önrész családonkénti befizetése – várat magára. A Kertvárosi utca ügyében legközelebb január második hétfőjén tartok lakossági fórumot a Fenyő téri-iskolában.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Növekvő helyi adók és díjak

Sopron képviselő-testülete a decemberi közgyűlésen döntött a jövő évi díjemelésekről. Ennek nyomán januártól nem csak a helyi adók emelkednek, de a víz-és csatornadíjak, parkolási díjak illetve a buszjegyek, bérletek árai is. Javaslatokat, költségkalkulációkat tartalmazó előterjesztés halmazok borították a képviselők padsorait az év utolsó közgyűlésén. Tovább olvasom