Kisalföld logö

2019. 06. 27. csütörtök - László 22°C | 32°C Még több cikk.

Kerékpárkölcsönző hálózat

Holland mintára építenek a nyugat-pannon térségben regionális kerékpárkölcsönző hálózatot.
A kerékpározás szerelmesei nyártól a Dunántúl több városában, köztük Sopronban és Fertődön is kerékpárkölcsönző pontokat vehetnek igénybe. Így például Fertődről el lehet kerekezni Sopronba anélkül, hogy vissza kéne vinni a kétkerekű járgányt a kiindulási helyre.

Az ötlet a Kőszegi Kerékpáros Egyesület elnökének, Stampf Ferencnek a fejéből pattant ki. – Néhány éve Japánból kaptunk 150 kerékpárt és ez adta a lökést a kerékpárhálózat létrehozásához. Közben a Magyarország–Ausztria Phare–CBC projekt keretében nyertünk 519 ezer eurót is, amelyet elsősorban infrastrukturális fejlesztésekre fogunk fordítani. A bicikliket vonalkóddal látják el.

A rendszer lényege, hogy a vonalkóddal ellátott bicikliket a hálózat bármelyik állomásán kibérelhetik a turisták, és nem kell feltétlenül ugyanoda visszavinniük.

A Nyugat-Dunántúl három megyéjében lesz tíz alközpont, amelyek különféle panziókban, már meglévő szálláshelyeken jönnek létre.
Minden kölcsönzőhelyen lesz vonalkódos leolvasó és kiépítik a hozzá tartozó számítógépes rendszert is. – Egy ilyen hálózat kedvező hatással lehet a régió kerékpáros turizmusára – tette hozzá Stampf Ferenc. – Most még ugyan gond, hogy a régióban kevés a kiépített bicikliút, a kerekezők a legtöbb helyen alsórendű utakon kénytelenek közlekedni, de reméljük, a jövőben egyre több kerékpárút épülhet majd.

Sopronban a Híd utcában lévő Tóth és fia kerékpárbolt, Fertődön pedig a Dori Hotel Camping lesz a hálózat bázisa. Innen lehet majd kölcsönözni, vagy visszavinni a bringákat. – Ez lesz az első év, még nem tudjuk pontosan, hogyan fogadják a turisták a kezdeményezést, de úgy gondolom, hogy sokan lesznek, akik igénybe veszik a szolgáltatást – mondta el Tóth Norbert, a soproni kerékpárüzlet tulajdonosa. Hasonlóra számít Horváth Dori Lilla is, aki fertődi panziójukban már három év óta foglalkozik kerékpárkölcsönzéssel. – Az új szolgáltatással reméljük, fellendül a környék kerékpáros turizmusa és egyre több embernek tudunk aktív kikapcsolódással szolgálni.

A fejlesztést támogatja a régióban működő Pannon Pedál Kerékpáros Egyesület is. Az érdekképviseleti intézmény marketingmunkával, útvonalak ajánlásával, túravezetőkkel segíti az igények kielégítését.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kohóba kerültek a lopott csónakok

A Soproni Rendőrkapitányság készenléti és helyszínelő alosztályának munkatársai bravúros gyorsasággal kiderítették, kik gyanúsíthatók a Fertő-tavi Nádgazdaság 54 csónakjának ellopásával. A nyomozás szerint 28 csónak – feldarabolva – már színesfémkohóban végezte. Tovább olvasom