Kisalföld logö

2019. 03. 19. kedd - József, Bánk 3°C | 9°C Még több cikk.

Játszótérkörkép Sopronban: tiszták, rendezettek

A tavasz beköszöntével ismét benépesültek a játszóterek. Körutunkon úgy tapasztaltuk, Sopronban tiszta és rendezett környezet várja a gyermekeket.

Az elmúlt hetekben újra benépesültek a mászókák, homokozók, hinták. Korántsem mindegy azonban, hogy milyen környezet várja a kicsiket. Szúrópróbaszerűen szemügyre vettük Sopron néhány játszóterét, és kevés kivetnivalót találtunk.

A meglátogatott játszóterek kivétel nélkül tiszták voltak – hogy ez a környezettudatos látogatók vagy a takarítók érdeme, más kérdés, de a végeredmény szempontjából mindegy is. A játékok minőségére sem lehet panasz, helyenként a mennyiségre már inkább. Az Erzsébet-kertben a hintákat kevesellték az anyukák, a Kőfaragó térnél a homokozót.

Több játszóteret kerítés véd a kutyáktól, a Kodály téren pedig a kicsik birodalmát veszi körül kerítés, a nagyobbak külön területen focizhatnak vagy kosárlabdázhatnak.

Szedenics Mercédesz is jól érzi magát a Deák téri játszótéren. Fotó: Magasi Dávid
Szedenics Mercédesz is jól érzi magát a Deák téri játszótéren. Fotó: Magasi Dávid

A legnépszerűbb játszótér kétségkívül a Deák téri. Ide akár messzebbről is ellátogatnak a kisgyermekes szülők. Sokféle játék várja a kisebbeket és a nagyobbakat is, az anyukák szerint utóbbiakkal néha akad kisebb probléma, de a gyakran odalátogató biztonsági őrök hatásos fellépése mindig rendet teremt. Egyetlen kifogás merült fel a szülők részéről, mégpedig a kaviccsal szórt talaj. A kiscipők gyakran megtelnek vele, eső után csúszós is a borítás, a babakocsik pedig rendre elakadnak benne.

Összességében tiszta, rendezett környezetet és karbantartott játékokat találtunk. Az állapotok remélhetőleg nem is változnak meg. ˝Az önkormányzat a Sopron Holdinggal közösen folyamatosan figyelemmel kíséri a játszóterek állapotát˝ – nyilatkozta megkeresésünkre Kuslics Balázs sajtószóvivő. ˝Városunkban 20 EU-szabványnak megfelelő, és 11 felújítandó játszótér van. Az elmúlt években jelentős előrelépés történt ezen a területen, de önerőből és pályázati forrásból is szeretnénk tovább javítani a játszóterek állapotán. Tavaly az Erzsébet-kert, a Citadella park, a brennbergi Fő tér és a Tytov park játszótere újult meg. A Tómalom utcai és a Csengery utcai játszóterek felújítására pályáztunk, de a pályázatot forráshiány miatt elutasították. A 2010-es költségvetésben összesen 15 millió forint szerepel játszóterek kialakítására és felújítására˝ – tudatta.

Olvasóink írták

 • 6. csakazt 2010. április 05. 17:09
  „Igazán lehet örülni annak, hogy vannak játszóterek Sopronban és annak is, hogy van, ahol tiszták. A Citadella Park nem tartozik ezek közé. Hihetetlen sok szemét van ott és időnként üres üvegek... Pedig amúgy egy nagyon jó kis park.

  A József Attila lakótelepen lévő játszótér meg az a hely, amit messziről kerülünk. Egyrészt fura italozós és dohányzós fiatalok rabolják el a padokat, másrészt minősíthetetlenül beszélnek, amit az ott játszó gyerekek akaratlanul is végighallgatnak.
  Nyári estéken igazi tivornyák vannak itt.

  Sajnos vannak szülők, akiknek nem számít, hogy játszótér vagy sem, nyugodtan dohányoznak, majd eldobják a pad alá a csikket. Így igazán nehéz elvárni, hogy mások is vigyázzanak a tisztaságra.”
 • 5. Sophia 2010. április 02. 23:39
  „A Deák téri játszin egy a gond,hogy a babakocsit a kavicson szinte lehetetlen tolni.”
 • 4. Tama 2010. április 01. 11:09
  „Tény és való szépek és nagyon jók a játszóterek, de azért a kreszparkban meglehet nézni a tisztaságot.
  Nagyon televan szeméttel, csikkel és a kukák sincsenek kiüritve, csordultig tele mindeggyik. Valaki az egyik hintát is elvitte, pedig ott van olyan hinta amibe a kicsik is biztonságosan tudnak hintázni.
  A Deák téri játszótéren meg hiányzik olyan hinta amibe a kicsik is beülhetnének. Viszont nagyon nagyon tiszta ez tény.
  Viszonylag igaz a hír is, mert jók a játszóterek sopronban.”
 • 3. Monesz 2010. március 31. 17:54
  „Nekem autóba kell ülnöm, hogy Bánfalváról egyeltalán játszótérre jussak! Ott az ágfalvi uti lakópark is, játszótér egy sem a környéken!!! A Besenyő utcai társasház lakói saját pénzen csináltattak, de azt a lézengő, semmirekellők folyton rongálják!”
 • 2. álomszép 2010. március 29. 10:25
  „Ennek örülök!

  A Gyík-ban lévő játszótér tavaly november óta zárva van. A kiírás szerint "biztonságtechnikai átalakítás" miatt.
  Tegnap is megnéztem, hát ott bizony semmit sem csináltak, pedig 30-án elméletileg kinyit. Miért kellett elzárni? Az magánterület?
  Csak mert az az egyetlen, ahol asztaliteniszezni is lehet "nagyobb" gyerekeknek, és akkor esetleg nem a kicsiket zavarják más játszótereken.
  Valaki esetleg tudja a titkot? akkor világosítson fel. Egész télen, a kellemesebb hétvégeken, ezen bosszankodtam. Mert a 12 évesemmel szívesen játszottunk volna ott. De a zord kiírás nem engedte (se a zárt kapu)”
 • 1. egysoproni_ 2010. március 27. 20:12
  „Az, hogy egy játszótér tiszta ennek nemszabadna, hogy hír legyen!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázat: így írok én

Sopron - A Gyermek- és Ifjúsági Központ ˝Így írok én...˝ irodalmi pályázatára összesen 49 mű… Tovább olvasom