Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 1°C Még több cikk.

Ismét a régi lehet a Hany

Folytatódhat a Hanság élőhely-rehabilitációja. A Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatósága elnyerte a megpályázott 367 millió forintot.

A Hanság vízi világának, a Fertő tó környéki békáknak és a soproni hegyekben a denevéreknek akarnak a jelenleginél jobb életesélyeket teremteni. A program legjelentősebb eleme a Dél-Hanság 550 hektárját érinti. Ezen a területen szeretnék legalább részben visszaállítani az egykori vizes élőhelyeket, amelyek a Hanság lecsapolását követően kiszáradtak. 

Pellinger Attila, a nemzeti park zoológusa arra számít, hogy az elárasztott területeken ismét elszaporodnak a védett növény és állatfajok.
Pellinger Attila, a nemzeti park zoológusa arra számít, hogy az elárasztott területeken ismét elszaporodnak a védett növény és állatfajok.


– 2001-ben készült el a Nyirkai-Hanságban az az élőhely-rehabilitáció, amely olyan sikeres lett, hogy azóta bekerült a ramsari területek közé – mondta el Pellinger Attila, a nemzeti park ökológiai osztályának vezetője.

– Ezt a programot folytatjuk a Dél-Hanságban. A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében elnyert 367 millió forintból 324 milliót erre fordítunk. Szeretnénk elérni, hogy a helyreállítás után visszatelepedhessenek a korábban itt jellemző állatok és növények. Az elárasztott területeken a fokozottan védett fajok megmentése a célunk, ezek közül a leglátványosabb a tavirózsa, a tündérfátyol és a tündérliliom. A madárvilág gazdagodására is számítunk, a telepesen fészkelő fajok, mint például a gémek szaporodásán túl újak megjelenését is reméljük. Ilyen például a fattyúszerkő és a kis kárókatona, amelyek fokozottan védettek, európai állományuk igen sebezhető. Emellett a vidrák sikeres szaporodását is elősegíti a rekonstrukció.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, a projekt másik két eleme a Fertő tó menti kétéltűek és a Brennbergbányát élőhelyül választó denevérek védelmét szolgálja. A békák számára folytatják az évekkel ezelőtt elkezdett terelőfal építését az élőhelyeiket keresztbe vágó Fertő-parti út mentén. Az út alatt átereszeket, úgynevezett békaalagutakat létesítenek. Ennek jelentősége abban áll, hogy a folyamatosan bővülő rendszernek köszönhetően biztonsággal vonulhatnak a kétéltűek.

Az élőhely-rekonstrukcióra több mint 300 millió forintot fordítanak.
Az élőhely-rekonstrukcióra több mint 300 millió forintot fordítanak.

A denevérek számára a Szálasi-bunkerként ismert, egykor óvóhelynek szánt brennbergi bányavágat biztosít kedvező telelő- és szaporodóhelyet. Támfalak hiányában azonban fennáll a beomlás veszélye, ezt szeretnék elhárítani a pályázati forrás egy részéből. A projekt negyedik elemeként a soproni hegyekben magára hagyott források környezetét tervezik felújítani.

A támogatási szerződést várhatóan még ebben a hónapban aláírják, a munkák a jövő év tavaszán megkezdődhetnek.

Olvasóink írták

 • 15. Auriana 2009. október 22. 11:17
  „Szerintem is, örüljetek neki, hogy megpróbálják helyrehozni azt, amit egyszer tönkretettek. A lecsapolás volt az igazi butaság, nem a visszaállítás. Természeti ritkaság, épp ezért nem is lehet pénzben kifejezni az értékét- az a 300 millió forint körülbelül egynapi parlamenti sikkasztással egyenlő. A szúnyogok meg kit zavarnak? Nem a középkorban élünk: van riasztó, kenőcs, spray, elektromos mittoménmi stb. Mindenki tudja, hogy az ökoszisztémának ezerszer inkább szúnyogra és denevérre van szüksége, mint emberre! :D Szerintem szép lesz, remélem visszanyeri az eredeti állapotát!”
 • 14. Ikoza 2009. október 21. 13:59
  „A Szt. István akna van Hermes után, a nagy tisztáson, a görbehalmi út jobb oldalán. Van ott egy kopjafa is emlékeim szerint. Ha az ember keresztülsétál a tisztáson, ott ahol az erdő kezdődik van egy bebetonozott akna. Egy ablaknyi nyílás van rajta és vasrács.
  2 éve nem voltam ott. Emlékeimben így él a hely.
  Ha benéz az ember ebbe a vágatba zseblámpával láthatja a régi fa gerendás támfa szerkezetet. A levegő is jár bent.
  http://www.sopronihegyseg.hu/pictures/banyaszok/banyaszok_brennberg.jpg
  A térkép is mutatja, hogy a név stimmel :)”
 • 13. hokiel 2009. október 21. 13:11
  „kedves Ikoza! Sztem Te nem a Szent István aknára gondolsz, mert azt pár éve betömedékelték és lezárták.”
 • 12. Ikoza 2009. október 20. 08:14
  „A Szt. István aknában vannak támfák és a denevérek ki-be repkedhetnek most is. A Hanság meg azért érdekes, mert az elmúlt 2000 évben folyton ingadozott a vízszint. A az első században pont olyan volt mint most, a korábbi időkben volt sekélyebb is. Az 1800-as évek elején alig volt nádas a Fertő déli partjainál, annyi víz volt benne. Csak az változott, hogy szereltünk rá zsilipet és most mi mondjuk meg mennyi víz legyen a tómederben.
  A halaknak és a madaraknak kedvezni fog a vízbőség. Ez kiderült már több ízben. A pályázati pénzt meg valóban csak erre lehet fordítani, mindössze az volt kérdés, melyik országban. Örüljetek neki, hogy lesz hal meg madár...”
 • 11. hokiel 2009. október 20. 06:36
  „Nem gondolkodtok: ebből a pénzből nem lenne hajléktalan segítés, csak valaki más országában lenne hasonló beruházás, akkor már inkább nálunk legyen. A másik, a Hanság nem hagyja magát, hiába csapolták le, hiába "törték fel, mint szűzföldet" már aki emlékszik erre a nagy Szovjetunió sztyeppéire, sok helyen ma sem lehet bemenni, mert a víz visszaköveteli, ami az övé (pl. Krisztinaberek) akkor miért ne használjuk ki, ami amúgy is megtörténne?”
 • 10. Lézerman 2009. október 19. 18:42
  „Kedves olvasótársaim.Arra próbáltam utalni,hogy olyan pályázat miért nincs amelyet hátrányois helyzetű emberek megsegitésére lehetne költeni.Akármilyen időt élünk azért az embert még most is többre tartom mint a denevérházikókat..... KIcsit sok a kidobott pénz ilyenre,mikor kilóg a hátsónk a nadrágból.........,persze,biztosan rosszul látom a dolgokat.”
 • 9. tódi 2009. október 19. 15:10
  „Idegenforgalmi látványosság ???
  Ja .
  A szélsőségesen sötét zöldeknek.
  Sokkal gazdagabb országok sem szórják a pénzt meggondolatlanul .
  Hát nekünk sem kellene .”
 • 8. janika 2009. október 19. 07:08
  „Hany újra élesztése után jöhet az Ecsédi láp felújítása, hisz valahol majd a Mmarnak mis élnie kell ebben az országban.”
 • 7. kumpala 2009. október 18. 21:54
  „Nagyszerű, jónak tartom. A szúnyogok meg nem szokták rajban bejárni a Kisalföldet, ennyi erővel a Dunát is lecsapolhatnánk, nehogy má szúnyogfészek legyen. Aki meg inkább a hajléktalanoknak adná abban a hiszemben, hogy az nem kidobott pénz, az szerintem nem ezen a világon él. Amúgy meg nem is ide tartozik, mint ahogy a mélygarázs sem. De ha már pénzről beszélünk mindenáron, a rehabilitált terület akár új munkahelyeket is teremt, idegenforgalmi látványosság lenne. Halászat is benne lehet, ilyenek. De legfőképpen: érték. Kár, hogy annak idején egy országgal elhitették, jó volt lecsapolni pár hektár poros termőföldért..”
 • 6. Oscar 2009. október 18. 10:09
  „Lézerman
  Lehet hogy nem jártál még a méllygarázsban,egyébbként az 5. emeletig nincs üres parkoló.Vagyis nem kidobott pénz.
  Az egy másik kérdés hogy a trehányul elvégzett munkát nem kell kifizetni,és ebben a projektben ez is benne volt.Hajléktalan kérdés:az az ember aki azért nem költözik a hajléktalan szállásra mert ott szabályok vannak,annak milyen segítsére gondolsz?
  Forralt bort vigyünk nekik?Biztos hogy kell velük is foglalkozni ugyanakkor ha így nem igénylik akkor meg kell kérdezni őket hogy mit szeretnének.”
 • 5. Lézerman 2009. október 18. 08:56
  „Gondolom erre is szükség van,de olyan pályázat még nem született ahol el lehet nyerni egy komolyabb összeget a hajléktalanos megsegítésére???
  Ismét 50 emberrel több alszik az utcán éjszakánként.Miért nem azokat segitik????

  A 324 millióból kb,az egy harmadát a túlságosan elszaporodott szunyogokra irtására /repülővel/ költik,tehát a tiszta haszon kb,240 milcsi.Ha a hajléktalanokra,vagy hátrányosabb helyzetűekre költenék mindenki jobban járna.
  Nem lárnánk a környéken szakadt külsejű egyéneket erősen illuminált állpotban.Nem kell csóválni a fejünket,és nem kell szégyenkeznünk az idelátogató túristák elött.Jaaa,és még irtásra sem kell költeni...
  Viccet félretéve,biztosan szükség van a természet megóvására rehabilitációjára,de talán egy kicsit soknak találom ezt az összeget.
  Ez is olyan lesz mint a mélygarázs projekt......Megxsinálták aztán csak a pénz áll benne......”
 • 4. pancser 2009. október 17. 23:36
  „Miattam rá is omolhat a bunker a denevérekre. A Hanságban meg több lesz a szunyog és szaporodik a réti csík. K...a jó lesz nekünk.”
 • 3. jánosi 2009. október 17. 23:03
  „Pedig én láttam mennyit dolgoztak a KISZ tábor " önkéntesei ". A sok vízhólyag a tenyereken
  hiábavaló volt ? Csodálkozom, hogy az akkori táborozók, ( mai uraink ) ezt engedik ?”
 • 2. tódi 2009. október 17. 22:47
  „Persze - feneketlen pénznyelő - a szúnyogok szaporodnak leginkább.
  A sötétzöldek teljesen átestek a képzeletbeli ló túlsó oldalára.”
 • 1. janika 2009. október 17. 19:17
  „Még elő kerűlhet a "Hany Istók" is egy kispista formában.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félnek, ezért a járdán kerekeznek

A gyalogosok a biciklisektől félnek a járdán, a biciklisek meg autósoktól az úttesten. Tovább olvasom