Kisalföld logö

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Három embert kellett kórházba szállítani szén-monoxid mérgezés gyanúja miatt Sopronban

A fürdőszobai vízmelegítő okozta a bajt.
Mi is beszámoltunk róla, hogy rosszullét miatt riasztották a soproni hivatásos tűzoltókat pénteken este Sopronban, egy Híd utcai lakóépülethez.

A tűzoltók, majd a gázszolgáltató mérései is kimutatták a mérgező gáz jelenlétét a levegőben. A megemelkedett gázkoncentrációt a fürdőszobai nyílt égésterű vízmelegítő közelében mérték, ezért azt kizárták a szolgáltatásból - számolt be a győri Katasztrófavédelmi Igazgatóság.  

A mentők három embert kivizsgálásra kórházba szállítottak.

A tegnapi eset ismét ráirányítja a figyelmet a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, - szakember által végzett – karbantartására, a kémények rendszeres felülvizsgálatának szükségességére, valamint a megfelelő mennyiségű levegőutánpótlás biztosítására.

A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodni kell a lakás megfelelő szellőzéséről. Az újonnan beszerelt,fokozott légzáró kivitelű nyílászárók beépítése esetén általában nincs megfelelő levegő utánpótlás a helyiségekben, a jól szigetelő ajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt - tanácsolják a szakemberek

A szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen keresztül, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék (füstgáz) visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe - figyelmeztetnek a katasztrófavédelem munkatársai.

A zárt térbe visszajutó szén-monoxid már alacsony koncentrációban is komoly veszélyt jelent az emberekre és a háziállatokra egyaránt. Ez a gáz színtelen, szagtalan, jól elkeveredik a szoba levegőjével és rendkívül mérgező. A mérgezés tünetei hasonlítanak más betegségekhez, - fejfájás, émelygés, hányinger - ezért nehezen felismerhető.

Saját biztonságuk növelése érdekében, mindenkinek azt javasolják, a szaküzletben vásárolt, megbízható szén-monoxid érzékelő beszerzése mellett, ügyeljenek a tüzelő-fűtő berendezés megfelelő működését biztosító feltételek meglétére, így a levegő utánpótlás és az égéstermék elvezetés biztosítására is.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önkéntes területvédelmisek megyénkben - Ha szükség van gyors segítségre

Százhúsz óra a kiképzés. Tovább olvasom