Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Ghymes: Híd két ország között - interjú

A Ghymes együttes nemrégiben Sopronban adott koncertet. Szarka Tamással beszélgettünk szabadságról, adventről és felvidékről is.

A Ghymes együttes olyan szlovákiai magyar zenészekből alakult a Nyitrai Pedagógiai Főiskolán közel harminc éve, akik előtte rockot, komolyzenét, régizenét játszottak. Együttesről beszélünk, holott igazából a két testvér – Szarka Gyula és Szarka Tamás - alkotja a zenekart. Mindenki más jön és megy, hívnak barátokat zenélni, akik addig maradnak velük, ameddig mindenkinek jólesik. Szarka Tamással beszélgettünk sikerről, szabadságról, adventről és felvidékről is.

- Az együttest sokan a világzene kategóriába sorolják. Ezzel szemben úgy nyilatkoznak, „Ghymes zenét" játszanak. Miként lehet megfogalmazni ezt a stílust?
- A zenéről úgy lehet beszélni, mint eltáncolni egy épületet. Sehogy, ám mégis szükség van rá. A Ghymes-stílus belőlünk jön, közel 30 éve meghatározzuk, hogy milyen zenét játszunk. Eklektikus, több irányzatból tevődik össze, mindig ott bujdosik a népzene, de a jazz, a rock is. Merítünk ebből is és abból is. Hozzá kell tenni, hogy azért, mert mindez keveredik még nem biztos, hogy jó. A közönség szeretete és a díjak, elismerések engednek arra következtetni, hogy jól csináljuk.

Szarka Tamás
Szarka Tamás

- Idén megosztott Kossuth-díjat kapott testvérével, Szarka Gyulával. Mit jelent ez az elismerés?
- Fiatalon kaptuk, s nekem a díj azt jelenti, hogy különösebben nincs okom eltérni az eddigi munkásságtól. Tőlünk soha senki nem kért zenét, mindig azt kellett csinálni, amit akartunk. S ez a szabadság nem mindig könnyű. Akik ezt a díjat adták, erős bizalommal voltak irántam, erre továbbra is rászolgálok majd.

- Mendika című platinalemezüket négy éve adták ki, s advent heteiben azóta ezzel az anyaggal koncerteznek. Változott az előadás üzenete az elmúlt évekhez képest?
- Ez az egyik legszebb és legfontosabb ünnepünk, a hagyományokon pedig jobb, ha nem változtatunk. Ám amilyen a kor, úgy változik az ünnep üzenete is. A reménytelenség dúl-fúl napjainkban. Az alapvetés azonban az, hogy minden harcok után megszületik az új, Jézus, s reményt ad. A megoldás végül eljön, ezt sugallja most a koncert is.

- Spanyolországtól Japánig, számos országban adtak koncertet. Miben más a hallgatóság a nemzeteket tekintve?
- Nagy különbséget nem tapasztaltunk a nemzetek között. A muzsikánkat értik és érzik határainkon innen és túl, a zene univerzális. Természetesen a Kárpát-medencében más a helyzet, hiszen a dalszövegeket is értik, tudják, hogy miről énekelünk, ezért itt vagyunk otthon.- Többször megfogalmazódott, hogy az együttes híd a felvidék és az anyaország között.
- Hosszú folyamat volt, mire kialakult, hogy szeretnek minket mind a két országban. Talán a 2000-ben kiadott Smaragdváros című albummal kerültünk leginkább a köztudatba Magyarországon. Megtapasztaltuk, hogy gyönyörű, de piszok nehéz oda eljutni, ahol mi most vagyunk. A mi történetünk – Magyarországról nézve is, nemcsak Szlovákiából – egy sikertörténet. A sikert megtartani azonban legalább olyan nehéz, mint megszerezni.

- Felvidéki együttes tagjaként, dalszövegíróként, mennyire lehet megkerülni a szlovák-magyar konfliktust?
- Sokan abban az illúzióban ringatják magukat, hogy a magyarellenességet csak a politika gerjeszti, minden ˝fentről jön˝. Ez egy rózsaszín papírba csomagolt maszlag, mert Szlovákiában virágzik a hungarofóbia, nemcsak az idősebbek, hanem a fiatalok körében is. Kinn az utcákon a fiatalok sportból, tudatosan vagy ösztönből viselkednek így. A felvidéken élünk, látjuk a valós helyzetet. És ezt nekünk meg kell fogalmaznunk. Természetesen nem ez tölti ki az életemet, de nem tudom kikerülni, és ha úgy adódik, megírom.

- Mik a Ghymes tervei a közeljövőben, jelentkeznek-e új lemezzel?
- Készülünk a 30 éves jubileumra, új anyagot tervezünk 2013-ra, s lehet, hogy egy best of albumot is megjelentetünk. Most az adventi fellépések töltik ki az időnket, több helyen játszunk az országban. Jótékonysági koncertünk is lesz Budapesten, autista gyerekeknek segítünk a bevétellel.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset a 84-esen: autó és kisbusz ütközött

A nyugatmagyar.hu információi szerint baleset történt a 84-es főúton, a soproni határátkelő… Tovább olvasom