Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Földrengést is átéltek

Meghódították a Kilimandzsáró 5895 méteres csúcsát a Kilimandzsáró-expedíció tagjai.
A helyszínen mintegy tízórányi filmfelvételt készítettek. Az elkészült alkotásokat filmfesztiválokra fogják benevezni. Mint arról lapunk január 27-i számában beszámoltunk, soproni hegymászók január 26-án, helyi idő szerint reggel fél hétkor immár második alkalommal is meghódították a Kilimandzsáró 5895 méteres csúcsát, Afrika legmagasabb pontját.

Hegymászás hét napig

– A soproni Föld Arca Filmstúdió Kilimandzsáró-expedíció hegymászó része hét napig tartott – közölte Czanik Csaba, az expedíció vezetője. – Az első napon a dzsungelen áthatolva haladtunk egyre feljebb, majd sziklás, félsivatagos táj következett. Hordárok és hegyi vezetők segítettek bennünket. Az első tábort 2900, a másodikat 3900, a harmadikat 4600 és az utolsót 4800 méter magasan ütöttük fel. A harmadik táborban töltött második éjszaka hajnalán, 1 óra 20 perckor tíz másodpercig tartó földrengés keletkezett.

A föld erős morajlásán, kövek legurulásán kívül szerencsére nem történt más, így a helyiek és a táborban tartózkodó más nemzetiségű hegymászók aggodalma sem tartott sokáig. Az utolsó táborban töltött éjszakán az időjárás azonban kiszámíthatatlanná vált, esett a firn (1–4 milliméter nagyságú megfagyott hó) és viharfelhők gyülekeztek. Bizonytalanná vált a csúcsmenet, s ez azért okozott volna komoly problémát, mivel a Kilimandzsáró Nemzeti Park által kiadott mászóengedélyünk már csak két napig volt érvényes. Információk szerint a hegy keleti oldalán aznap éjjel több expedíció is lemondott a csúcs meghódításáról. Mi, akik a korábbi expedíciótól eltérően, ezúttal a hegy nyugati oldaláról közelítettük meg a csúcsot, a kedvezőtlen időjárás, villámlás, mennydörgés ellenére is úgy döntöttünk, a hegyi vezetővel és a segédvezetővel nekivágunk az útnak.

Imazászló a hegycsúcson

– Végül szerencsével jártunk, és ismét kitűzhettük a magyar lobogót Afrika csúcsára, két buddhista imazászlóval együtt. Ez utóbbiak egy-egy jókívánságot, imát tartalmaznak. Szent helyekre kötik ki ezeket, hogy az imák a szél szárnyán eljussanak a világ minden pontjába. A hegyek a buddhista vallás szerint szent helynek számítanak, és a világ számos hegycsúcsán találhatunk buddhista imazászlókat.

Névre szóló igazoló levél

– A Kilimandzsáró Nemzeti Park irodája a csúcs meghódításáról névre szóló igazoló levelet állított ki az expedíció tagjainak: Sipos Anikónak, dr. Sipos Gábornak, Tóth Andrásnak, Szabó Lászlónak, valamint nekem. Az útról mintegy tízórányi anyagot forgattunk, a vágómunkákhoz néhány napon belül hozzálátunk. A tévéváltozatot ötvenpercesre szánjuk, a videováltozatot másfél órásra. A elkészült alkotásokat filmfesztiválokra nevezzük be – zárta mondandóját Czanik Csaba, a filmstúdió vezetője.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fészekrakás osztrák hitellel

A határ mentén élők kézről kézre adják a burgenlandi hitelügyintézők telefonszámait. Reklámra nincs szükségük, így is tömeges az érdeklődés a sokak számára hazainál kedvezőbb osztrák lakáshitelek iránt. – Régebben műszaki cikkekért rohantak a magyarok Ausztriába, most hitelért járnak a határon túlra – véli egy osztrák bank magyar ügyfelekkel foglalkozó munkatársa. Tovább olvasom