Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Földbizottsági hangfelvétel: ki leplezett le kit Fertőszentmiklóson?

Úgy tűnik, megyénket sem kerülik el a földdel kapcsolatos botrányok. Volt egy nyilvánosságra hozott, majd visszavont hangfelvétel.

A törvény szerint minden településen december 15-ig kell megválasztani az agrárkamarai bizottságok elnökségét és az elnököt.

Az idő rövidsége és az egyszerűség miatt Fertőszentmiklóson egy időben több falu érintettjei is összegyűltek. Arról, hogy az adott településen kik legyenek a tisztségviselők, természetesen külön szavaztak.

Ezen ülésen készült azonban egy hangfelvétel, amely nyilvánosságra is került.

De néhány órával később már eltávolították az internetről, így az már nem elérhető.

- A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alapszabályának ide vonatkozó része szerint jártam el - jelentette ki Németh Gergely, a megyei agrárkamara elnöke. - Meglátásunk szerint a videókészítője jogszerűtlenül tartózkodott az ülésén. Már magát, ezt az eljárást is visszautasítom, ezzel a továbbiakban nem kívánok foglalkozni.

Az biztos, hogy az elvetett gabonát jövőre is le kell aratni.
Az biztos, hogy az elvetett gabonát jövőre is le kell aratni.


Némileg másként látja a történteket, az eset kapcsán sajtótájékoztatót tartó és a hangfelvételt a nyilvánosságnak is bemutató Gőgös Zoltán(MSZP), országgyűlési képviselő.

- Országszerte, és most Győr-Moson-Sopron megyében is fény derült agrárkamarai bizottsági elnökségek választásánál a visszaélésekre - mondta el lapunknak a politikus. - Alapos a gyanú, hogy a megválasztott személyek tölthetik be az új földtörvény alapján, jövő év májusától létrejövő helyi földbizottságok szerepét. A termőföld adásvételéhez pedig az ő jóváhagyásukra lesz szükséges.

A politikus elmondta, a törvény szerint minden egyes gazdálkodó, földtulajdonos tagja az agrárkamarának. Ezzel szemben azt tapasztaljuk, hogy a választásokon csupán néhányan jelennek meg. Főként azok, akik majd feladatot vállalnak - tette hozzá.

Gőgös Zoltán kifejtette, már az is érdekes, hogy az érintettek, levélben nem is kaptak meghívót. A hirdetőtáblára kikerült értesítés, lehetséges, hogy ez szabályos de semmiképpen sem elegáns.

Gőgös Zoltán egyetértett azzal, hogy Székely László, az alapvető jogok biztosa ugyancsak a földtörvény átalakítását szorgalmazza. Az országgyűlési képviselő szerint önkéntes alapon működő kamara létrehozására van szükség, amely nem politikai célokat szolgál ki, hanem valóban a gazdálkodók érdekeit képviseli.

Mi az az agrárgazdasági bizottság?

Mint cikkünkben már említettük, december 15-ig, minden településen meg kell választani a agrárgazdasági bizottságok elnökségét és az elnököt. Az előbbi létszáma lakosság arányosan 3-15 fő lehet.

A ő feladatuk továbbítani az agárkamara felé a helyben felmerült problémákat, adott esetben véleményezni az esetleges jogszabály változtatási terveket,képviselni a gazdákat.

Egy másik szervezet, az úgynevezett földbizottság pedig jövő év május elejéről jön létre. Egyelőre az biztos, hogy a föld adás-vétele az ő jóváhagyásuk nélkül nem lehetséges. Mivel a részletes végrehajtási rendelet még nem született meg, így több kérdés is válaszra vár.

Az azonban biztos, hogy amennyiben nem sikerül létrehozni a földbizottságokat, akkor a tagjaik automatikusan a agrárgazdasági bizottságok elnökségéből kerülnek majd ki.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Figyeljen: Sopronban is változik a buszmenetrend

Több busz közlekedik majd Sopron külső városrészei felé, illetve egyes helyközi járatokat a városon… Tovább olvasom