Kisalföld logö

2019. 06. 26. szerda - János, Pál 19°C | 32°C Még több cikk.

Elvadult macskák okoznak gondot

Elvadult macskák okoznak bonyodalmat Nagycenken. A kóbor állatokat szinte lehetetlen befogni, s nehezíti a helyzetet, hogy a gyepmesteri telep csak a kutyákkal foglalkozik.

Nagycenken az utóbbi időben több elvadult macska okoz gondot. A kóbor kutyák esetében általában egyszerű a helyzet, a gyepmester befogja az állatot, majd megpróbálnak új gazdát keresni az ebnek. Végső esetben következhet az elaltatás. A macskáknál már árnyaltabb a kép. Az egyik vélemény szerint ezeket nem szabad bántani, az állat nem tehet arról, hogy felelőtlen a gazdája. A másik oldal azt mondja, veszélyt jelentenek az emberre, hiszen a megvadult macska fertőzést terjeszthet. A veszettség elleni oltás ugyanis csak a kutyák esetében kötelező, a macskáknál nem, holott azok is terjeszthetik a kórt.

A településen már kihívták a gyepmestert macskák miatt, ám sikertelen volt a befogási kísérlet. A leghumánusabb megoldás az lenne, ha az állatokat a vadászok által használt vadcsapdával fognák be, hiszen szabadon nem maradhatnak. Így elkerülhető az elaltatásuk.

– Azt tapasztalom, hogy mostanában egyre nehezebb olyanokat találni, akik hajlandók lennének befogadni a ˝kitett˝ állatokat – mondta el dr. Szórádi Gábor nagycenki állatorvos. – Sajnos sokan felelőtlenek és magukra hagyják az állatokat. Több hónapon keresztül kerestünk befogadókat, hogy ne kelljen elaltatni a kutyákat, de ez nem sikerült. A kóbor macskáknak pedig szinte lehetetlen új gazdát találni. Nehéz megtalálni a jó megoldást. Tudni kell, a macskák nem a gazdájukhoz ragaszkodnak, hanem oda szoknak, ahol élelmet találnak.

Olvasóink írták

 • 11. Truder 2009. október 21. 11:26
  „A gazdátlan,kóbor macska,négy lábon járó fertő..Nem biztos,hogy bánt,de lehet,hogy a parkokban,tereken kapcsolatba kerül gyerekekkel,más állatokkal.Elég ha véletlenül az ürülékébe lépsz..”
 • 10. Csetneky 2009. október 18. 22:44
  „Miféle szürnyű tetteket hajtanak végre a rettenetes kóbor macskák, hogy ennyire kell félni tőlük? Engem eddig még soha, egyetlen macska sem bántott. Lehet, hogy óriási szerencsém volt?”
 • 9. zstoth 2009. október 18. 01:07
  „Egyébként az éves altatási és egyéb állatorvosi költségek fedeznék az ivartalanítási program költségeit.

  Mindez nem pénz kérdése. Szerény körülmények között élő szüleim is ivartalanították a cicáikat. Kevesebbet esznek, s nem kell szaporulattól, méhcisztától, emlőráktól tartani. Kedvesebbek az emberhez, nincs felesleges miákolás. Miért nem lépünk végre emberek?”
 • 8. zstoth 2009. október 18. 00:47
  „Nagycenk számára egyébként hatalmas vonzerőt jelentene, ha az általam javasoltakat megfogadnák. Telekürtölhetnék az összes állatvédő fórumot, s jöhetnének az állatvédő turisták. Nem viccelek! Szerintem, ha Széchenyi élne, lecsapna az ötletre, józan anyagi megfontolásból.”
 • 7. zstoth 2009. október 18. 00:42
  „A nyugaton általános megoldást kell alkalmazni. Befogni az összeset (kiváló befogócsapdái vannak pl. több budapesti állatvédő csoportnak is), gyógykezelni őket, ha szükséges, majd jöhet az ivartalanítás. Egy hét megfigyelés után mehetnek vissza a parkokba. Ezután igen mérsékelt etetéssel fenntartható az állomány, s a régi egyedek nem tűrik az újak megjelenését, ráadásul a rágcsáló-állományt is kordában tartják.

  Egyébként a világon egyre több helyen kötelezővé teszik az összes nem törzskönyvezett állat ivartalanítását. Macskáknál 10 ezer forint a műtét költsége, nem nagy pénz, még a legszegényebb családban is jut erre, ha nem, segíthet az önkormányzat, az állatvédő csoportok. Az ivartalanított állat tápanyagigénye egyébkét 30%-kal kisebb, tehát havi 5 ezer forint tartási költséggel számolva a műtéti költség egy éven belül bőven megtérül. Nagycenken kötelezővé kell tenni a nem fajtatiszta macskák ivartalanítását, az állatvédők segítenek a végrehajtásban, s többet nem lesz ilyen probléma.”
 • 6. Fater 2009. október 16. 16:18
  „Meg kellene kérdezni a Képviselő-testületet!
  Lehet, hogy ennek is a polgármester az oka !!??”
 • 5. Blase 2009. október 16. 13:39
  „Gondolom, nem viccből született ez a hír, de én még nem találkoztam kis falunkban elvadult macskákkal. Bár ez a téma már pár éve is felmerült, akkor arról terjengtek pletykák, hogy korlátozzák a háztartásokhoz tartozó macskák számát, illetve amelyik macska elkóborol (pl. a "lakhelyétől" pár házzal arrébb fogja az egereket, vagy épp sütkérezik) akkor amennyiben azt meg tudják fogni, és nem találnak rajta bilétát gazdája elérhetőségéről, akkor el lehet altatni, minden további nélkül. Szerencsére nem valósult meg ebből semmi, bár lehet, hogy valóban csak pletyka volt?!..
  Mindenesetre nem lennék macska.”
 • 4. TancsKaszabell 2009. október 16. 13:32
  „:) Én is ismerek egy csodás Nagycenki macskacicót.Gyakran együtt ebédelünk...:)

  Na de most nem az én,-bár már csak esztétikai-,érdeklődésem vagyis élményeim a fontosak.
  A mi viszonyunk a háziállatokhoz eléggé ambivalens.
  Fogalmazhattam volna durván is !
  Valahol olvastam,hogy egy nemzet kulturáltságát megmutatja hogyan bánnak a háziállataikkal.Az is lehet,hogy állataikkal kifejezés volt benne...bár mindegy.
  Nos,nem igen dicsekedhetünk.
  Nem a gyepmester munkaköri leírásának bővítése a megoldás !!!!!!!!!!!!!!!!!
  Most is fogalmazhattam volna durvábban is.”
 • 3. hehe08 2009. október 15. 22:03
  „nem kell megfogni.....
  ott a puska aztán adj neki......
  (állatvédők kíméljenek)”
 • 2. info2009* 2009. október 15. 22:01
  „Magyarorszagon a kobor kutyak es macskak lassan tobben lesznek mint az emberek. Hogyan akarjuk a turizmust fejleszteni, amikor nem lehet setalni, futni, biziklizni, mert attol fel az ember, hogy valami megharapja. Ilyen Nyugat-Europaban nincs. Magyarorszag meg fogja erezni a turizmuson.”
 • 1. jánosi 2009. október 15. 17:36
  „Az egér viszont valószínűleg hiánycikk .....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliós díj az idén végzett hallgatónak

Sopron - Junior Prima díjas lett a Nyugat-magyarországi Egyetem idén végzett hallgatója, Káldos… Tovább olvasom