Kisalföld logö

2019. 07. 23. kedd - Lenke 20°C | 31°C Még több cikk.

Elmaradhatnak a fejlesztések

Soproni régió - Legutóbbi ülésén tárgyalt a parlament a közteherviselés rendszerének átalakításáról. A honatyák megszavazták, hogy 2010-től a helyi iparűzési adót az APEH szedje be. A településvezetők félnek, hogy elveszik tőlük ezt a pénzt.

A döntéshozók állítják, az önkormányzatok a beszedett iparűzési adó 100 százalékát megkapják. Ennek ellenére a településvezetők aggódnak. Egyesek szerint a lépés az önkormányzatok ellehetetlenítését szolgálja, a tárca szerint pusztán adminisztratív kérdésről van szó.

– Aggodalommal tölt el a hír, nem vagyok biztos abban, hogy teljes egészében visszakerül a településekre az iparűzési adó – kezdte Balics János, Lövő polgármestere. – Ez pedig a nagyobb iparral, sok vállalkozással rendelkező helyek esetében komoly érvágás, nálunk mintegy 100 millió forint körüli összegről van szó. A tételt évről évre betervezzük a költségvetésünkbe, ez segít a fejlesztések, beruházások megvalósításában. Sérelmezem azt is, hogy a döntést társadalmi vita ezúttal sem előzte meg.

Gaál István ágfalvi polgármester szerint akár előnyös is lehet a kezdeményezés a kistelepülések számára, de még nem ismeri a részleteket. – A településen az iparűzési adó mintegy 10 millió forint, a testület döntése alapján ezt kizárólag fejlesztésre fordíthatjuk. Pályázataink önrészét finanszírozzuk ebből. Abban az esetben lehet pozitív a kezdeményezés, ha bizonyos kompenzációt juttatnak azoknak a településeknek, ahol az ipar és a vállalkozások miatt kevés folyik be a kasszába az iparűzési adóból. Minket szinte teljes egészében az állam tart el, ezért úgy látom, előbb-utóbb elengedhetetlen a változtatás.

– A parlament döntésével nem értek egyet, hiszen az adónem nevében is benne van, hogy helyi iparűzési adó, így az lenne a természetes, ha az önkormányzatok, úgy, mint eddig, maguk rendelkezhetnének vele és maguk is szedhetnék be – nyilatkozta Horváth Tibor, Fertőszentmiklós polgármestere. – Ha késve vagy rossz ütemben kapjuk meg a forrásokat, akkor az intézményeink működése kerül majd veszélybe. A törvény megszavazásával az önkormányzatok képességeit vonták kétségbe.

A TÖOSZ is tiltakozik. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége megütközéssel értesült a döntésről. A TÖOSZ alkotmánysértőnek, az önkormányzatiság alapértékével ellentétesnek, valamint az önkormányzati alapjogok korlátozásának tartja a lépést és az Alkotmánybírósághoz fordul.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezereurós díjat ajánlott fel

Sopron - Ezer euró pályadíjat ajánlott fel Dézsy József professzor, az Osztrák Egészségügy-gazdaság… Tovább olvasom