Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Elhunyt Giczy János, Sopron díszpolgára

Elhunyt Giczy János, Sopron díszpolgára
Hosszan tartó betegség és kórházi ápolás után július 17-én, vasárnap a késő esti órákban elhunyt Giczy János festőművész, Sopron díszpolgára életének 83. évében.
Giczy János Alszoporon született földműves szülők gyermekeként. Középiskoláit Sopronban végezte. Már fiatalon a rajz, a festészet jegyében kereste útját.

Elvégezte a Magyar Képzőművészeti Főiskolát, majd az egri pedagógiai főiskolát. Két évig Fertőszentmiklóson tanított, 1959-től a soproni Óvónőképző Intézet tanára volt. 1957 óta kiállító, a hetvenes évekre országosan ismert festő. Fokozatosan alakította ki sajátos stílusát, mélységesen humanista festészetét.

Szinte megszállottan őrizte családja veretes iratait, leleteit a paraszti életről. Ősei életének eseményei, emlékei adják különleges, jellegzetes táblaképeinek, illetve oltárképeinek legfőbb témáját. Közös kiállítások után 1966-ban, Sopronban rendezték első önálló bemutatóját. Több alkalommal állított ki Budapesten és az ország számos városában, miként Krakkóban és Kismartonban (Eisenstadt) is.

Szerepeltek munkái Erfurtban, Nyitrán, Szófiában. Képviselte a megyét a Pannónia Biennálén, amelyen díjat is nyert. Sok-sok elismerésének sorát 1964-ben a megyei pályázaton nyert díja nyitotta meg. Három ízben megyei művészeti díjjal tüntették ki (1967, 1975, 1984). 1967-ben Invitáció címmel a Horváth-Lukács Galéria adta ki önéletrajzi írásai és képei gyűjteményét. 2013-ban Sopron díszpolgárává választotta a közgyűlés. Életműve a művészi szolgálat és alázat példája.

Kiérlelt festészetéhez társuló soproni elkötelezettségével kivételesen gazdagította a város művészeti életét. Felesége Dallos Margit írónő, akivel 1961-ben kötött házassága egy egész életre szólt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újkéren egy kényelmes széken ülve termesztette a füvet a harkai férfi - videó, fotó

Újkéren egy kényelmes széken ülve termesztette a füvet a harkai férfi - videó, fotó
A 37 éves férfit elfogták. Tovább olvasom