Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Duplaannyi a szabálytalanság

Duplájára nőtt a jogsértések száma 2010 első két hónapjában 2009 azonos időszakához viszonyítva a Vám- és Pénzügyőri Hivatal Sopron illetékességi területén.

Az ellenőrzöttek szerint képtelenség betartani az egyre sokasodó jogszabályokat.

Valaki fizet, a többiek okulnak

– Tudja, hogy van a mi szakmánkban? Hiába akarunk megfelelni az előírásoknak, mindig van olyan új jogszabály, amit még nem ismerünk. Arra pedig nincs időnk, hogy állandóan a Magyar Közlönyt bújjuk – sóhajtott nagyot Susztrik Emőke ágfalvi vendéglátós, akinek kocsmáját tegnap ellenőrizték a vámosok. – Így aztán, amikor az egyik kocsmáros kolléga büntetést fizet egy nem eléggé közismert rendelet be nem tartása miatt, ennek híre megy a szakmában – a többiek pedig okulnak belőle.

Paragrafusokkal körülbástyázva

Az ellenőrzés Emőkéék üzletében is talált hiányosságot: a készletnyilvántartás mellett nem volt ott a szabályzat. Ez utóbbit a vendéglősnek saját magának kellett volna elkészíteni, ami az adott üzlet standolási gyakorlatát írja le és teszi ellenőrizhetővé. Többek között ehhez is minden segítség rendelkezésre áll a vám- és pénzügyőrség honlapján (www.vam.gov.hu).

Susztrik Emőke kocsmáros többkilónyi papírral állta a vámosok szúrópróbaszerű ellenőrzését. Egy darab mégis hiányzott. Fotó: Gosztonyi
Susztrik Emőke kocsmáros többkilónyi papírral állta a vámosok szúrópróbaszerű ellenőrzését. Egy darab mégis hiányzott. Fotó: Gosztonyi

– Jó pár évvel ezelőtt is fizettem már ötvenezer forintos bírságot valami hasonló rendelet akaratlan be nem tartása miatt – ingatta fejét Emőke.

– Úgy tudjuk, Ausztriában ha van is ellenőrzés, nincs ekkora macera: kiadják az engedélyt és azontúl mindenki arra törekszik, hogy tiszta körülmények között jó adagokat és minőséget szolgáltasson. Ha nem így tesz, rövid időn belül bezárhat. Nálunk meg ezer és ezer dolgot akarnak jogszabályokkal, paragrafusokkal körülbástyázni.


Reggel tudják meg, hol ellenőriznek

– Csak a reggeli eligazításon tudjuk meg, hol fogunk aznap ellenőrzést tartani – mondta a járőrkocsi parancsnoki helyén K. J. pénzügyőr főtörzsőrmester. – A működéssel kapcsolatos valamennyi iratot és helyiséget, adó- és zárjegyek, számlák hitelességét kontroll alá vesszük.

– A vendéglátóhelyeken szúrópróbaszerűen az italok valódiságát is ellenőrizzük – veszi át a szót B. J. főtörzsőrmester. – Mobil műszaki berendezéseink között alkoholszintmérőt és online zárjegyellenőrző rendszert is használunk. A központi adatbázisból laptopunkkal azonnal megtudhatjuk, mikor és milyen alkoholtartalmú üvegre került a zárjegy, amelynek eredetiségét is képesek vagyunk megvizsgálni. Mindez a jövedéki termékek hamisításának kiszűrését szolgálja. Az ágfalvi kocsmában ilyen jellegű probléma nem volt.


Ellenőrzésre váró 3100 helyszín

˝A Vám- és Pénzügyőri Hivatal Sopron illetékességi területén 3100 helyszín – nem jövedéki engedélyes üzlet, kereskedő- és vendéglátóegység – ellenőrzése a feladatunk˝ – mondta Cseh István pénzügyőr alezredes, parancsnok. ˝Tavaly 35, idén 29 fővel láttunk munkához. Míg 2009 első két hónapjában 59 ellenőrzésből 17 jogsértést fedtünk fel, idén 51-ből 38-at, főként adminisztrációs jellegűeket. A mulasztási bírság egyéni vállalkozók esetében százezer, míg gazdasági társaságok esetében háromszázezer forintig terjedhet, de gyakran élünk bírság helyett a figyelmeztetés eszközével is.˝


Olvasóink írták

 • 9. SzárnyatiGéza 2010. március 13. 18:03
  „De a büntetést meg nem muszáj befizetni.
  Általában a céget büntetik meg, és ha nem fizeted be, akkor átteszik az APEH-nak, aki adó módjára próbálja meg behajtani. Adót meg egy normális vállalkozó sem fizet, így nincs baj. MAx inkasszózzák a bankszámládat, de mivel nem muszáj seholse átutalással fizetni, ezért nem is fognak tudni levenni semmit.
  Ha már nem fizetsz adót, akkor már az egyéb járulékokat sem fogod befizetni, mert végülis minek, ergó két-három év múlva felszámoltatják a céget. Ha mindent sikerül rendesen lepapíroznod, akkor még hiányod sem lesz, nem fognak tudni megbüntetni, max helytelen gazdálkodást állapítanak meg. PErsze, még a felszámolás előtt kell csinálni egy új céget, amivel átveszed az üzleted működését.
  Ezt én úgy olvastam valahol...........”
 • 8. borvssoias 2010. március 13. 02:22
  „Ezt a munkat is lehet korrektül vegezni. Csak amikor mar kizarolag a statisztikanak dolgozik az ember, szep lassan elege lesz belöle...”
 • 7. watchman 2010. március 10. 00:54
  „A .<moderálva>. románhoz miért nem mennek oda
  ellenőrizni az áru eredetét?
  A kínai boltost miért nem b........k?
  A fogorvosoknál miért nincs elszámoltatás?

  Egyik sem ad számlát.”
 • 6. Nagy_Imre_Vancouver 2010. március 09. 23:15
  „Nahat nem volt ott a szabalyzat... Meg sapka sem volt a kocsmaroson!
  Uj alapokra kell helyezni a magyar ado es vamrendszert. Ahogy innen latom mindig ujitanak valamit de megsem valtozik semmi. Tul kellene lepni az ilyen szocializmusbol rank maradt "ellenorzesek"-en. Ha a kocsmaros pancsol azt a fogyaszto elobb utobb eszre veszi es nem fog odamenni tobbe. Szerintem ez Nyugat-Magyarorszagon mar nem gond. A hatarok nelkuli EU-ban a zarjegynek nem sok ertelme van es valoszinu tul koltseges is ellenorizni. Adobol kellene az Allamnak fenntartani magat es nem zarjegyekbol meg buntetesekbol. A cel az lenne mint minden normalis orszagban hogy a polgar partner legyen az adofizetesnel. Neha itt is elszurom az ado bevallasomat persze par szaz dollarnal nem merem jobban. Jobb nem tesztelni oket... Ha eszre veszik kuldenek egy levelet amiben meg koszonik az adobevallasomat es tudatjak velem hogy itt es itt hibat kovettem el. Amennyiben ezt a hibat megegyszer elkovetem akkor jon a buntetes.”
 • 5. Igazmondó_Juhász 2010. március 09. 22:06
  „A hivatkozott weboldalon több mint egy évvel ezelőtti rendelet található, melyet azóta megváltoztattak. A nyilvántartást hitelesíttetni kellett, de a szabályzat készítésre senki nem hívta fel a figyelmet.
  Erre hivatkozva büntetni törvényesített rablás...”
 • 4. plasztikhattyú 2010. március 09. 21:51
  „Ismerek olyan vám és pénzügyőrt aki a fél városnak tatozik.....Jah és egyik nap a piacon igazoltatta az árusokat.Lehet büntetett is....Gusztustalan .No comment”
 • 3. hehe08 2010. március 09. 21:36
  „Szerintem aki ma itthon elmegy ellenőrnek az nem ember.....
  Tisztelet a kivételnek (fehér holló) itt tényleg csak arra megy ki a játék, hogy mennyit tudnak kiszabni bűntetésnek......
  Még a munkáltatójuk is ezzel motiválja őket, hiszen ha nincs kiemelkedő bűntetés akkor nincs 13.havi meg prémium.......
  gusztustalan egy országban élünk.......”
 • 2. tódi 2010. március 09. 16:05
  „Rosszabbak ezek mint a rendőrök : cél a büntetés és ezek csak a dolgozókat büntetik.
  Nem hiszem ,hogy büszkén megy haza és meséli a fiainak - jól meg b.. am két boltost.”
 • 1. kumpala 2010. március 09. 11:50
  „A jogszabályok azért születnek, hogy legyen alap a büntetések kiszabásához. Az ellenőrzések célja pedig ezen felesleges és senki által nem ismert jogszabályok alapján a büntetés kiszabása. A büntetés kiszabása pedig a csőd szélén tántorgó, pazarló állam és felesleges bürokratáinak (tisztelet a kivételnek, akikre szükség is van) eltartását és bevételnövelését szolgálja. Csak úgy röpködnek a százezrek, pedig azt meg is kell keresni. Egyetértek a vendéglátósokkal, meg mindenkivel, aki az állami hiéna szervek célpontja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy boltban a tájegységek termelőinek élelmiszerei

Megnyitotta kapuit az Esterházy-majorságok boltja Sopronban hétfőn, ahol kizárólag hazai termékeket… Tovább olvasom