Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Bemutató vonaton

A GYSEV Zrt. motorvonatán került sor Göncz József és Bognár Béla Közlekedés Sopron vármegyében című könyvének bemutatójára.
A Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút, az egykori Sopron–Pozsony HÉV és a régi Fertővidéki HÉV vonalán – a GYSEV Zrt. motorvonatán – került sor Göncz József és Bognár Béla Közlekedés Sopron vármegyében című könyvének bemutatójára. A motorvonat Sopront, Vulkapordányt, Kismartont, Nezsidert, Pomogyot és Fertőszentmiklóst érintette, majd Sopronba érkezett vissza.

– A Közlekedés Sopron vármegyében egy kilenckötetes sorozat részeként jelent meg – mondta el a Kisalföldnek a szerző és a rendhagyó könyvbemutató szervezője, Göncz József. – Tudni kell, hogy ez a vármegye minden tekintetben Magyarország egyik legfejlettebb régiója volt az 1800-as években. Sopront akkoriban hét vasútvonal szelte át, összeköttetésben volt a nyugat-magyarországi régión kívül többek között Pozsonnyal is. Külön vonal indult Brennbergbányára is, illetve a Hanság is közvetlenül elérhető volt Sopronból. A jó megközelíthetőség pedig a gazdagságot is jelképezte: hiszen könnyű volt ilyen módon a szenet, illetve az élelmiszereket szállítani. Ezt a régi szép, fejlődő vármegyét kívántuk bemutatni.

A kötetben azonban nemcsak a vasútról, de az autóközlekedésről és a repüléstörténetről is szó van. A könyvben korhű felvételek, plakátok, képeslapok, sőt, régi menetrendek és részvények sokasága mutatja be a kor közlekedési lehetőségeit.

A könyvbemutató alatt útközben dr. Kubinszky Mihály, Tóth Sándor, dr. Gimesi Szabolcs és Sosztarich András emlékezett a virágzó vármegye múltjára. Pk többek között gyűjteményeik korabeli dokumentumaival is hozzájárultak a kötet színesítéséhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Panaszok írásban és szóban

Közmeghallgatást tartott tegnap a városvezetés Sopronban. Szabó néni felszólalásával vette kezdetét a közmeghallgatás. A közgyűlések rendszeres vendége a Fő téri Szentháromság-szoborral kapcsolatban kérte a városvezetést, telepítsék vissza a növényeket a környékre, hogy azok a talaj nedvességét felszívják, megvédve ezzel a műemléket az eróziótól. Tovább olvasom