Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 4°C Még több cikk.

Ausztriában szüretelő magyarok

Egyre több diák és nyugdíjas jelentkezik őszi mezőgazdasági munkára, például szüretelni Ausztriába.
Sopron és környéke híres borvidék, az itt élők közül azonban sokan nem a hazai, hanem az osztrák termés szüreteléséből tesznek szert jövedelemre. A magyarok ilyenkor általában a szabadságukat veszik ki és egyedül vagy csoportosan kerekednek fel a Kismarton (Eisenstadt) környéki szőlőskertekbe.

Az osztrák szüreti órabér általában négy-öt euró között mozog, a magyar vendégmunkások napi tíz óra munkával egy hét alatt megkeresnek 250–300 eurót (60–75 ezer forint). A barátudvari (Mönchhof) borosgazdák elnöke, Hannes Pillinger a Kisalföld érdeklődésére elmondta, az európai uniós támogatási rendszer az utóbbi években a burgenlandi borvidéken is változásokat hozott. Idén – hazánkhoz hasonlóan – Ausztriában is alacsonyabb áron tudják eladni a gazdák a szőlőt. Ez kilónként átlagosan 30–50 eurócentet (75–120 forint) jelent. A magasabb cukorfokú és a piros szőlőért általában többet fizetnek. – A családi vállalkozások a szüret idejére szezonmunkásokat alkalmaznak, az órabér nagyjából egységes, 5 euró – mondta el az elnök.

A szüretelők korábban elsősorban Nyugat-Magyarországról és Szlovákiából érkeztek, idén azonban kelet-magyarországiak, románok és lengyelek is nagy számban dolgoznak az osztrák szőlőskertekben.
A harmincéves soproni T. M. már hosszú évek óta minden ősszel kijár Ausztriába, hogy ily módon egészítse ki jövedelmét. Magyarországon jelenleg informatikusként dolgozik. Azt mondja, az itthoni fizetéséből nem tud félretenni, az egy-két hét szüreteléssel megkeresett pénzből viszont jut utazásra is. – Az itthoni munkahelyemen, ha nagyon összeszedem magamat, akkor sem jön össze annyi egy hónap alatt, mint odakint a szőlőben – mondja. – Barátaimmal szoktunk menni, fél hét körül indulunk, megtöltünk egy kocsit, a benzinpénz ötfelé oszlik. Idén és tavaly is egy Eisen-

stadt környéki kertben dolgoztunk, kékfrankost szüreteltünk. A gazda és a felesége is velünk dolgoztak, és mondhatom, nagyon kedvesek voltak. Az egyedüli probléma a reggeli 4–5 fokos hideg, de délután, mikor kissé felmelegedett az idő, már jobban bírtuk a munkát.

Hasonlóképpen vélekedik a huszonhárom éves Sz. B. is, aki egy budapesti főiskola hallgatója. Nyaranta gyakran dolgozik külföldön, hogy megkeresse a tandíjra valót, az őszi munka pedig pont kapóra jön, hogy némi zsebpénzre is szert tegyen. – Amikor nincs iskola, szezonmunkára szoktam jelentkezni Ausztriába. Ilyenkor a vendéglátásban dolgozom, már régóta egy helyre járok vissza – mondja. – A Budapestre és hazautazás sok pénzemet elviszi, ezért is döntöttem úgy, hogy az őszi, „vizsgamentes" időszakot is kihasználom. Egy barátom szólt a munkalehetőségről. Idén Szárazvámon (Müllendorf) szüreteltem egy idős osztrák bácsinak, de rajtunk kívül sokan, még nyugdíjasok is voltak Magyarországról.

A burgenlandi borvidék

Burgenlandban 9665 szőlősgazda termel a 14.570 hektáros borvidéken, amelynek 63 százalékán fehér, 37 százalékán piros szőlőt termesztenek. A fehér szőlő leggyakoribb fajtái a zöldveltelini, a rizling, a fehérburgundi, a chardonnay, a Müller-Turgau és a Neuburger. A pirosból a kékfrankost, a zweigeltet, a cabernet sauvignont, a St. Laurent-t és a kékburgundit termesztik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Főhajtás a forradalom emléke előtt

„ Ma már szerencsére együtt és szabadon ünnepelhetünk. Ünnepünk egyben főhajtás is apáink és… Tovább olvasom