Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 1°C Még több cikk.

Agyagbánya nyílhat a kópházi dombon

Harka–Sopron - A Wienerberger Téglaipari Zrt. agyagbánya nyitását tervezi Harka mellett, az úgynevezett kópházi dombon. A harkaiak bizonytalanok, és attól tartanak, hogy veszélybe kerül ezáltal az ásványvízbázis.
A már működő soproni és peresztegi anyagbányája mellé újabb megnyitását tervezi a Wienerberger Téglaipari Zrt. Az előtanulmányok már elkészültek. Ebből kiderül, hogy a Harka melletti, kópházi dombon a több mint ötvenhektáros területen mintegy 1,5 millió köbméter agyag található.

Ebből a részvénytársaság – több mint tíz éven át – évente 120 ezer köbméter nyersanyagot termelne ki.

Azt jelen pillanatban még nem lehet megmondani, hogy mikor nyitnák meg a bányát, ugyanis még tart az engedélyezési eljárás. Az előtanulmány kitér a rekultivációra is. Így a kitermeléssel párhuzamosan történne a terep rendezése, fák, illetve zöldterület létesítésével. Végezetül pedig jóléti tavat építenének a bánya helyére.

A terület húsz magánszemély birtokában van, és kilencven százaléka Sopron, tíz százaléka pedig Kópháza közigazgatási területére esik. A káros hatások miattmégis egy harmadik település, Harka lakói aggódnak.

A faluban a legszélső lakóház csupán 200 méterre lenne a kitermelés helyétől, emellett félnek, hogy újabb jelentős por- és zajártalmat kell elviselniük.

Továbbá féltik a szép táját. A közelben kiskertek is találhatók. Több mint ötvenen már levelet írtak a hatóságokhoz, hogy ne engedélyezzék a bánya megnyitását. Attól tartanak, a bánya művelésével az ingatlanjaik elértéktelenednek.

Az ásványvízbázis széle éppen a tervezett bánya területére esne – mondta el Szabó Károly harkai polgármester.
Az ásványvízbázis széle éppen a tervezett bánya területére esne – mondta el Szabó Károly harkai polgármester.

– A térségben jelentős ásványvízbázis található – mondta el Szabó Károly, Harka polgármestere. – Félünk, mi lesz ezzel a kinccsel, ha a bányászás során megbolygatják a terület környékét. A községben magánvállalkozó egy palackozóüzemet szeretne létesíteni, ám könnyen lehet, hogy mindez veszélybe kerül. Nem mellesleg az ausztriai Sopronkeresztúron (Deutschkreuz) működő palackozó is ezt a vízbázist aknázza ki. A vízügyi igazgatósághoz levelet küldtünk, amelyben arra kérjük a hivatalt, hogy az engedélyezés során vegye figyelembe a mi szempontjainkat is.

A Wienerberger Téglaipari Zrt. optimista, és abban bíznak, hogy a mostani válság nem lesz tartós, és bővíthetik a termelést. Rajki Diána, a részvénytársaság marketingosztályának vezetője a Kisalföldnek elmondta, cégük a hatályos törvényeknek megfelelően jár majd el.

– Mindazokat a szabályokat betartjuk, amelyeket a hatóságok előírnak – tette hozzá Rajki Diána. – A projekt elején tartunk még, azon dolgozunk, hogy eloszlassuk az aggodalmakat. A hatástanulmányok adhatnak választ arra, hogy jogosak-e a környezetre gyakorolt negatív hatásokkal kapcsolatos félelmek. Ezúttal is kijelenthetem, hogy a kitermelt agyagot nem a településen keresztül fogjuk elszállíttatni. Lakossági fórumot is tartunk majd ez ügyben, ahol meghallgatjuk a felmerülő panaszokat, javaslatokat. Mindezeket igyekszünk felhasználni az előkészületek és végső koncepció kialakításakor.

Olvasóink írták

 • 4. anca 2009. január 13. 09:37
  „Könyörgöm, ne hagyják!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!4”
 • 3. SAmu 2009. január 10. 15:09
  „Szabó úrnak adok igazat! A parazita idegeneket el kell zavarni a jó............-ba!”
 • 2. csigaZ 2009. január 10. 13:17
  „Megint egy gazdag külföldi akar rombolni hazánkban.
  De a kis határátkelőket lezárják a magyarok előtt.
  Nálunk már mindent megtehetnek, csak pénz kérdése az egész!”
 • 1. TancsKaszabell 2009. január 09. 17:58
  „Polgármester Úr !
  Ez nem fejlődés,ez tájrombolás,a legjobb esetben is egy újabb szemétlerakó.
  Számtalan példa van rá kis hazánkban.
  A rekultiváció szinte mindig problémákat hagyott!
  Igen és eddig mindíg a hatályos törvények szerint jártak el!
  Sopron,környékén több súlyos sérülést okoztak az ilyen kitermelések.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Énekesek és sztárok helyett inkább ápolónők kellenek

Sopron - A Sopron és Vidéke Ipartestület felméréséből kiderült, a fiatalok elsősorban a barátokra, s… Tovább olvasom