Kisalföld logö

2019. 06. 17. hétfő - Laura, Alida 19°C | 28°C Még több cikk.

A soproni teátrum színházi klubjában adják elő először Magyarországon a Tiszteletesek című darabot

Sławomir Mrożek darabját március 27-én láthatják a nézők - Pápai László rendezésében. A fordító Józsa Péter.
A Teátrumi Színözön keretében felolvasó-színházi produkcióként tekintheti meg a közönség a művet, mely a szerző utolsók közötti alkotásainak egyike. A darabot 1996-ban írta Mexikóban. Pataki András, a színházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője az olvasópróbán elmondta: a művet a fordító Józsa Péter kifejezetten a Soproni Petőfi Színháznak ajánlottan juttatta el hozzá.

Pápai László nagyon szereti Sławomir Mrożek munkásságát, írásait, a soproni egyetemi színpadon is állított színpadra az írótól műveket. A Károly című darabját az ő rendezésében 1979-ben a Soproni Petőfi Színházban is eljátszották Gazsó György, Hulesch Károly és Oláh János főszereplésével.

Pápai László elmondta: a szerző a lengyel történelmi időszak számunkra is ismerős élményeiről írt. A magyarul hozzáférhető munkásságának ismeretében látható viszont, hogy e darab dramaturgiai világa a parabolisztikusan felépített műveihez képest megbomlott, elvesztette sajátos feszességét.

A rendszerváltással megváltozott társadalmi valóság új kódolást igényel, ám ez utolsó darabjaiban kidolgozatlan. A több évtizedes emigráció második felét Mexikóban élő Mrożeket egy merőben más világ hatásai érik, ennek művészi feldolgozása azonban már elmaradt.

Mrożek munkásságán végighúzódik az egyén, a csoport és a nemzet identitásproblémáin való töprengés. Ebben a darabjában is ezzel küzdenek az alapvetően tiszta szándékú tiszteletesek, a kollektív identitás szétzüllését, illetve deformálódását pedig a csoport sínyli.     

Két lelkészt  - egy férfit és egy nőt - is kinevez az (egyik amerikai) forradalmi független protestáns alapú egyházközséghez az illetékes adminisztráció. A Plébánia Tanács vezetője fogadja őket, majd sorban megjelennek a tanács többi tagja is, szavaznak, kit válasszanak új plébánosuknak. A közösség és a két aspiráns találkozása, küzdelme bontakozik ki Mrożek dráma-kísérletében.

Szereplők: Molnár Anikó, Savanyu Gergely, Simon Andrea, Both Gréta, Papp Attila, Szőcs Erika, Demeter Helga, Marosszéki Tamás, Ács Tamás.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közösségi tavaszi nagytakarítás kezdődött az utak és az erdők mentén Lövő térségében

Közösségi tavaszi nagytakarítás kezdődött az utak és az erdők mentén Lövő térségében
Főút és mellékutak mentén, árkokban, erdők alján szedték a hulladékot az önkéntesek tizenöt… Tovább olvasom