Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

A legértékesebb kitüntetés a szülőföldhöz köt

Nemeskér - A kitüntetések közül az a legértékesebb, ami a szülőföldhöz köt – vallja Charles Simonyi. Az egyházasfalui gyökerekkel rendelkező informatikus milliárdos, a világ ötödik űrturistája Nemeskéren válaszolt a Kisalföld kérdéseire.
A megyei önkormányzat Kék Szalag kitüntető címet adományozott az egyházasfalui gyökerekkel rendelkező dr. Simonyi Károlynak (Charles Simonyi). Az Egyesült Államokban élő informatikus Farkas Bertalan után második magyarként járt a világűrben. Egy évvel elutazása előtt Egyházasfaluban, a Simonyi család találkozóján nyilatkozott a Kisalföldnek. Akkor még a folyamat elején állt a projekt, de már aláírták a szerződést az utazást szervező orosz céggel. S várt rá a több hónapos felkészülés is, ugyanakkor elszánt volt, mert gyermekkori álmát valósíthatta meg az utazással.

– Tavaly áprilisban tizenegy napot töltött el a Nemzetközi Űrállomáson, valóra vált az álma. Mennyiben változott meg azóta az élete? – kérdeztük a Word és az Excel számítógépes programok fejlesztőjétől.

– Alapvetően nem változott. Azt hiszem, optimistábban jöttem vissza. Az űrrepüléssel egy régi álmom vált valóra. Az utolsó nap éjjelén, amikor a bázis Magyarország felett haladt el, felkeltem. A térségben akkor délután volt, a Balatont még ki tudtam venni, de a Dunát és Budapestet nem. A fejemben betájoltam a fővárost és Egyházasfalut. Szívszorongató érzés volt.

– Az űrállomáson megszerzett tapasztalatokat a napi munkája, a kutatások során is hasznosítja?

– A gyakorlatok során megszerzett tudás olyannyira specifikus, hogy azok kizárólag az űrben használhatók. Viccből szoktam mondani, ha nekem adnának egy használt űrhajót, akkor az északi és a déli ötvenhetedik fok között – ahová visszatérnek az űrből az utazók – két napig megélnék. Jó tudni, hogy negyvennyolc órán keresztül kibírnám az orosz tajgán is. Igaz, annak kicsi a valószínűsége, hogy erre bármikor is sor kerül...

– Két évvel ezelőtt részt vett a Simonyi család találkozóján. A kitüntetés átvétele után most is oda siet. Milyen érzésekkel látogatott el ismét a rokonaihoz?

– Nagyszerű alkalom a családdal találkozni. Testvéremmel, Tamással úgy gondoljuk, nemcsak egy kedves ünnepség, hanem szó szerint az a kapocs, amelyet ápolni kell. Jóleső érzés volt, hogy a megye ilyen rangos díjjal ismerte el munkásságomat. Vallom, a kitüntetések közül az a legértékesebb, ami a szülőföldhöz köt.

– Gyönyörűen beszél magyarul. Hogy sikerült megtartani a magyarságát abban a közegben, amelyben évtizedek óta él?

- A magyar kultúra mindig fontos volt számomra. Karinthyt, Márait, Moldovát olvastam a tengerentúlon is. Egy darabig járt az Élet és Irodalom.

– Az amerikai PC World magazin Simonyi Károlyt az utóbbi fél évszázad olyan vezető műszaki látnokai közé sorolta, akik technikai újító munkájuk révén megváltoztatták az emberek mindennapjait. Mit jövendöl, mi következik az internet után?

– Az internet nem tűnik el, mert az olyan, mint a könyv. Nő a sávszélesség, s az eredmények, s a bajok fokozódnak. Ezért a jövőben egyre nagyobb szükség lesz a jól képzett informatikusokra és az egyre tökéletesebb programokra.

– Milyen munkán dolgozik most?

– A vállalatom a programozók és a szakértők közötti kapcsolatok újrateremtésén dolgozik, a programok hatékonyságának növelése a cél. Úgy vélem, ez fontos része a jelen információtechnológiájának.

– A napi munkájában van kapcsolata a hazai kutatókkal?

– A Microsoftnál nem volt, de most már van. A vállalatom, az Intentional Software Company felerészben Budapesten működik, s itt természetesen magyar programozók dolgoznak.

– A pécsi egyetemen évek óta jól működik a Simonyi-ösztöndíjprogram. A közeljövőben várható szorosabb együttműködés a két megyei egyetemmel?

– Alapítványom a pécsi egyetemmel az ohiói egyetemen keresztül került kapcsolatba, ugyanis a két intézmény szoros kapcsolatokat ápol. John Glenn, az első amerikai űrturista ennek az államnak a szenátora és ő is segített az ösztöndíjprogram elindításában. A jövőbeli együttműködés tehát azon is múlik, hogy a megyei egyetemek milyen kapcsolatokat alakítanak ki a tengerentúlon és nem utolsósorban milyen eredményeket tudnak felmutatni.

Simonyi Károlyt az amerikai PC World magazin az utóbbi fél évszázad vezető műszaki látnokai közé sorolta.
Simonyi Károlyt az amerikai PC World magazin az utóbbi fél évszázad vezető műszaki látnokai közé sorolta.

Egyházasfalui gyökerek

Simonyi szülei Egyházasfaluban születtek. Az édesapa, Simonyi Károly 13 éves korában Budapestre került, majd pályája csúcsán Sopronban végezte az első magfúziós kísérletet. Idősebb fia, Károly 16 évesen hagyta el a szülőhazát, Dániában dokkmunkásként dolgozott, majd az Egyesült Államokban a Berkley Egyetemen szerzett diplomát. Az ő irányításával fejlesztették ki a World és az Excel számítógépes programokat. Unokatestvérei ma is Egyházasfaluban, illetve Sopronhorpácson élnek.

Olvasóink írták

 • 3. véndiák 2008. augusztus 25. 11:30
  „Minden évben más falut jelöl ki a Közgyűlés az augusztus 20. i ünnepségre. Most éppen Nemeskérre esett a választás. Ha már a szomszéd falu Egyházasfalu, akkor összekötötték a kellemest a hasznossal, és így lett egyszerre egy picit híres Nemeskér, a Simonyi Károly, és a többiek díjazásával.

  Az ünnepség gondolom azért volt 19. én, mert Károly éppen akkor ért rá, ez egy előzetes megbeszélés tárgya volt.
  Nagyon szép volt az ünnepség!

  Tisztelettel”
 • 2. Babi10 2008. augusztus 22. 05:38
  „Most Nemeskér, hogy is kerül a képbe? Két különálló falu Nemeskér és Egyházasfalu, nem de?”
 • 1. CSAJE 2008. augusztus 21. 16:17
  „nem tom mit kell már ennyit kihozni ebböl a fazonból szerintem onnan szarja le a magyarokat ahol ép fent volt.Jókor volt jó helyen és ennyi
  Javaslom az újságiroknak nézzenek körül az utcákon és írjanak olyan cikket ami érdekli is az embereket”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irsai Olivérrel kezdődött a szüret

Soproni borvidék - Az Irsai Olivér szedésével kezdetét vette a szüret a soproni borvidéken. Márton… Tovább olvasom