Kisalföld logö

2019. 05. 19. vasárnap - Ivó, Milán Még több cikk.

˝A hosszú élet titka a boldogságban rejlik˝

Száz esztendővel ezelőtt, április 14-én született Gerzanits Istvánné, aki szerint a hosszú élet titka a boldogságban rejlik.

Az ünnepeltet tegnap kerestük fel a Nyugdíjas Pedagógusok Otthonában.

Gerzanits Istvánné Battonyán született, de pólyás korától Sopronban él, édesapját ugyanis ide helyezték. Mara néni gyermekkora sajnos nem volt túl boldog, édesanyja korán meghalt, ezért a négy fivért és az egy szem lánykát az apa nevelte. – Édesapám nagyon aggódott értem, úgy gondolta, az a legjobb, ha zárdában nevelkedem. Először Kőszegen tanultam, majd Sopronba kerültem az orsolyitákhoz. Nagyon szerettem az apácákat és ők is engem. Tanítónak tanultam, de soha nem gyakoroltam ezt a hivatást. 1936-ban férjhez mentem és negyvennyolc éven át boldogan éltem a párom haláláig – fogalmazott az ünnepelt.

Mara néni szerint a hosszú élet titka a boldogság. Nagy szeretetben élt a férjével, aki katonatisztként dolgozott. Élete párja nagyon udvarias és figyelmes volt vele, de Mara néni is mindent elkövetett azért, hogy nyugodt hátországot biztosítson. Munkába sosem állt, a háztartást vezette. Gyermekeik nem születtek, de nem is vágytak rá. Boldogok voltak együtt, minden idejüket közösen töltötték, sokat kertészkedtek, veszekedések nem mérgezték kapcsolatukat.

Az otthon nevében Manningerné Böröcz Judit gazdasági ügyintéző köszöntötte fel Mara nénit. Fotó: Magasi
Az otthon nevében Manningerné Böröcz Judit gazdasági ügyintéző köszöntötte fel Mara nénit. Fotó: Magasi

– Nem hiányzott semmi az életünkből. Elégedett voltam, minden nap maga volt az öröm a férjem mellett. Életem legnagyobb tragédiájaként éltem meg az ő elvesztését. Hiányát senki és semmi nem pótolhatja számomra – mondta Mária, aki napjai nagy részét ma már többnyire imádkozással tölti.

Az ünnepelt kérésére nem tartottak hangos mulatságot a születésnapon, szűk körben köszöntötték fel a jubileum alkalmából. Az otthon nevében Manningerné Böröcz Judit gazdasági ügyintéző, a város nevében pedig Fodor Tamás polgármester adott át ajándékot.


Százasok klubja

Az otthonban Mara nénin kívül még ketten tartoznak a ˝százasok klubjába˝. Februárban a 102 éves Marita nénit ünnepelték és van még egy 101 esztendős lakójuk is – keresztneve ugyancsak Mária –, aki decemberben ünnepli a következő születésnapját.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megoldás: előre kell menekülni

Egy soproni vállalkozás a válságban az előremenekülést választotta. Városszerte kis… Tovább olvasom