Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Cintányéros cudar világ

Cintányéros cudar világ
A magyar operett címmel jelent meg Winkler Gábor kötete, a gazdagon illusztrált könyv a kezdetektől napjainkig mutatja be az operett fejlődését.
A könyv végigvezet legfontosabb színészek arcképcsarnokán és megismertet az operettet játszó színházakkal.

Mint a könyvet bemutató  budapesti sajtótájékoztatón elhangzott, Winkler Gábor neve nemcsak orvosként ismert, hanem évek óta szenvedélye a zene és a zenés színház.

A több orvosi és zenei könyvet is jegyző szerző legújabb kötete bemutatja az operett fejlődését a kezdetektől napjainkig, végigvezet legfontosabb színészeinek arcképcsarnokán és megismertet az operettet játszó színházakkal. A Holnap Kiadónál megjelent kötet gazdag illusztrációs anyagot, szakkifejezések magyarázatát, képek jegyzékét, a felhasznált irodalmat, operett cím- és névmutatót is tartalmaz.
 
  
Winkler Gábor elmondta, hogy az operák felől közelített az operetthez, mert mindkét műfaj közel áll hozzá. Hozzátette: szerinte az operett nem tartozik a könnyű zenés műfajok közé, sokszor könnyebb egy operát színre vinni, az operett ugyanis összetettebb, a szereplőknek a próza, az ének és a tánc egységét kell megvalósítaniuk.
 
Nacsa Olivér arról beszélt, hogy régi adósságot törleszt a könyv. Fotó: MTI

   A szerzőt a kiadó kérte fel a magyar operett történetének megírására. 

A könyv hiánypótló, jól lehet tájékozódni benne, sok képpel színesített, szórakoztató olvasmány. 

Nacsa Olivér, a fesztivál másik producere arról beszélt, hogy régi adósságot törleszt a könyv, hiszen ilyen átfogó irodalom, ennyi érdekes háttéranyagot tartalmazó mű régen készült a magyar operettről. 
„Az operett egyfajta reneszánszát éli" - mondta, hozzátéve, hogy a rendszerváltás után elindult a műfaj „visszatérítése a megfelelő mederbe", az operett sokadik virágzását éli.
 
Oszvald Marika szerint fontos, hogy ismerjék az elődöket, mert így adják át egymásnak a stafétabotot. Fotó: MTI


Oszvald Marika arról beszélt, hogy a könyvből megismerheti az elődöket, ami azért is fontos számára, mert így adják tovább egymásnak a stafétabotot. Peller Károly színművész elmondta: a könyv átfog mindent, ami a műfajjal kapcsolatos.
 
Peller Károly a kötet átfog mindent, ami az operettel kapcsolatban fontos. Fotó: MTI

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maszkos komédia az emberi gyarlóságról

Maszkos komédia az emberi gyarlóságról
Megtartották az olvasópróbáját Arisztophanész A Gazdagság című komédiájának a Soproni Petőfi… Tovább olvasom