Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Zászlót avatott a városrész

Garta új címere és zászlaja az 1875-ös népszámlálás jegyzőkönyvei alapján készült. A címeres zászlót ünnepi szentmise keretében avatták fel a hétvégén.

Ünnepélyes külsőségek között, szombaton este avatták fel a kapuvári városrész, Garta címeres zászlaját. A Szent Sebestyén-templomban tartott ünnepi misét Kiss Barnabás ferences szerzetes, detroiti (USA) plébános celebrálta. A szentmisét követően Bak Tamás helyi plébános áldotta meg a városrész zászlaját, melynek címerét a Gartáért Alapítvány, valamint több helyi lakos és vállalkozó munkája nyomán készítették el. A jelenlegi városrész első írásos emléke 1663-ból származik, amikor gróf Nádasdy Ferenc országbíró kiváltságos levele szerint az akkori, kapuvári várat őrző muskétások letelepedhetnek a vártól nem messze lévő, lakatlan területen. A címer alapjául szolgáló pecsét leírása az 1875-ös népszámlálás jegyzőkönyveiben szerepel, a község akkori neve Gartei volt és a herceg Esterházy család tulajdonát képezte.

A címeres zászlót Bak Tamás plébános áldotta meg. Fotó: T. A.
A címeres zászlót Bak Tamás plébános áldotta meg. Fotó: T. A.

A címer és a zászló történetéről Pintér Gábor önkormányzati képviselő tájékoztatta a szépszámú egybegyűltet. Ahogy mondta, tudomása szerint a városrésznek sosem volt címere, a jelenlegit Garta egykori barokk címeréről mintázták. Eszerint a címeren egy pajzsból kinövő fa látható, mellette egy virág. Jobb oldalán egy jobbjában baltát, baljában fegyvert tartó alak látható. Utóbbi vélhetően a Gartát alapító, kapuvári muskétásokra utal. Ahogy Pintér Gábor előadásában elhangzott, a városrészre a vörös és ezüstszínek voltak a jellemzőek, ezért a címerben és a zászló fogazatában is ezek a színek dominálnak. Garta zászlaja barnás árnyalatú, fogazott szélű, közepén az új, címertanilag is ellenőrzött címerrel.

Garta jelképére a szentmisét követően a zászlóanya, Kapuvár polgármestere és országgyűlési képviselője is szalagot kötött.

Zárszavában a városrész képviselője, Pintér Gábor kijelentette: legyen a zászló az egykor megszűnt, Kapuvárral egyesült Garta örökös jelképe, őrizze az egykori önálló község, valamint a múltban, a jelenben és a jövőben Gartán élők emlékét!

Olvasóink írták

  • 1. civac 2009. november 23. 21:47
    „Szép lehet a címer, kár hogy nem látszik jól, hála Istennek, hogy ilyennel is törődnek napjainkban!

    (bár az újságírónak megjegyezném, hogy a kép alapján a jobb oldalán áll a virág)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyílt nap a Hunyadiban

Csorna - A Hunyadi János Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium nyílt napot tart kedden délután… Tovább olvasom