Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Tizennyolc gyanúsított a kukoricás ügyben

Győr-Moson-Sopron - Mindössze húsz euróval a zsebében hozták haza a rendőrök Spanyolországból K. Imrét, az intervenciós kukoricával elkövetett 4 milliárdos csalás és sikkasztássorozat központi alakját.

Az ügynek idáig 18 gyanúsítottja van, 4-en előzetesben vannak.

Különösen jelentős kárt okozó csalás miatt rendelt el nyomozást a megyei rendőr-főkapitányság a Hungária Közraktározási Zrt. képviselőjének feljelentése alapján a GP Trade Kft. ügyvezetője K. Imre és társai ellen 2008. március 20-án. A társaság ellen a nyomozás során a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) Győr-Moson-Sopron Megyei és Fejér Megyei Kirendeltsége, két bank valamint több, a céggel üzleti kapcsolatban álló magyar és külföldi cég is feljelentést tett.

A nyomozás jelenlegi állásáról a megyei főkapitányságon kedden délelőtt tartott sajtótájékoztatón Szabadfi Árpád dandártábornok, főkapitány, Bánhalmi Zsolt ezredes, bűnügyi igazgató és Samu László alezredes, gazdaságvédelmi osztályvezető főkapitányság gazdaságvédelmi osztályvezetője számoltak be, miután a 4 milliárdos csalás és sikkasztássorozat kulcsfiguráját, a 48 éves K. Imrét, akit nemzetközi elfogatóparancs alapján elfogtak, s hazahozták Spanyolországból, ahol másfél évig bujkált.

Fotó: H. Baranyai Edina
Fotó: H. Baranyai Edina


A GP Trade 2005-től kezdve foglalkozott intervenciós gabona tárolásával. A megyében Kapuváron és Gyirmóton béreltek raktárt, míg Fejér megyében Mányon építette egyet banki hitelből. A gyanúsítottak módszere egyrészt az volt, hogy az általuk tárolt intervenciós kukoricát sajátjukként feltüntetve közraktárjegyeket állíttattak ki, azokat felhasználva hiteleket vettek fel, azok egy részét nem fizették vissza. Másrészt az intervenciós kukoricát a cég saját nevében értékesítették, ezzel az MVH-nak és a kukorica más tulajdonosainak közel 2 milliárd forint kárt okozott.

Fiktív számlák felhasználásával az egyik bank készletezési cégének közel 25,5 ezer tonna kukoricát értékesítettek, a közel 1,3 milliárd forint vételárat készpénzben felvették, de ez a kukoricamennyiség valójában sosem állt a kft. rendelkezésére.

Fotó: H. Baranyai Edina
Fotó: H. Baranyai Edina


A nyomozás során ez idáig 18 embert hallgattak ki gyanúsítottként, köztük a cég jelenlegi és korábbi tulajdonosait, különösen jelentős kárt okozós csalás, sikkasztás, vesztegetés, köz- és magánokirat-hamisítás bűntett megalapozott gyanúja miatt. Többen ezek közül hosszabb-rövidebb ideig őrizetben és előzetes letartóztatásban is voltak. Jelenleg négyük ellen előzetes letartóztatásuk mellett folyik az eljárás.

A nyomozás megindítását megelőző napokban K. Imre külföldre menekült, de azt megelőzően a cég bérelt győri irodájának teljes adatmennyiségét megsemmisítette, így nehezítve meg a ellene és társaival szemben kezdeményezett nyomozást.

A nyílt és operatív eszközökkel folytatott másfél éves nyomozati munka eredményeként a megyei gazdaságvédelmi osztály nyomozóinak sikerült megtalálni a férfit, aki Spanyolországban, egy Malaga melletti faluban élt Dömötör Imre néven, meglehetősen nagylábon.

Fotó: H. Baranyai Edina
Fotó: H. Baranyai Edina


A győri nyomozók olyan részletes információkat adtak a külsejét is megváltoztató férfiról a spanyol hatóságoknak, hogy azok a nemzetközi elfogató parancs értelmében augusztus 4-én elfogták és kiadatási őrizetbe vették. A gyors és rugalmas ügyintézésének köszönhetően K. Imrét hétfőn hazaszállították, a repülőgép este 6 órakol szállt le vele Ferihegyen. Jelenleg a megyei rendőr-főkapitányság vendégszeretetét élvezi.

A különösen jelentős kárt okozó sikkasztás, csalás büntetési tétele 5-től 10 évig terjed. Mivel sorozatban követték el, a felső határ elérheti a 15 évet.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. Tisztánlátó 2009. augusztus 23. 13:34
  „Nem is tudom mi lehet azokkal a manyusokkal, akiket anno megfizetett, hogy ő kapja meg a helyet. Ők esetleg nem tudhattak arról kinek adják ki és milyen célból?”
 • 23. gjozsi88 2009. augusztus 23. 13:31
  „Csetneky!
  Azt, hogy jobboldali bünözőkről nem hallottál, az nem jelenti, hogy nincs!
  Nem vagyok párttag, csak meghallgattam azt a hangfelvételt, amit igaz csak a baloldali médiában lehetett, pl Demeter Ervin hangját nehéz összetéveszteni, amikor megbizást adott egy nemzetbiztonsági hivatal vezetőjének megfigyelésére!
  Nehezen összetéveszthető volt a fóti polgármester ámokfutása kamerák elött!
  Azért a debreceni panamák, fóti panama ügyek, amiben a fidesz érintettjei vannak, még vizsgálati szakba sem jutnak, az érintettek kommentárja pökhendi és gunyos, magyarul hülyének néznek bennetek!
  Az esztergomi polgármester sogórnője erősen kétes ügyletekbe keveredett, aki a titkárságon dolgozik!
  Azt sem igazán értem, hogy a számtalan igaztalan rágalom helyreigazításai miért nem vezető hírbe vannak a jobboldali médiába, ha mégis akkor úgy tálalják, hogy hát ez az elfogult bíróság, de majd ha mi jövünk...!
  Csak egy könnyen kipróbálható ötlet, hogy melyik oldal a hitelesebb!
  Regisztráljatok a Magyar Nemzet fórumára és írjatok egy Fideszt biráló kritikát és várjátok meg, a demokrácia, szólás szabadsága jegyében, mikor jelenik meg! Én kipróbáltam: SOHA!
  Ellenben egy baloldalhoz köthető lapban, azonnal!( Ne keverjétek össze a kritikát az alpárival)”
 • 22. janika 2009. augusztus 22. 15:45
  „Szerintem minden morális ember ismeri e rendszer hiányosságait a bűnüldözés területén! Akit egy kicsit is érdekel utána is jár és nem itt érdeklődik ismeretlenül.”
 • 21. Reális 2009. augusztus 22. 15:08
  „Józsi,te olyan fideszes ,,ügyeket" hozol fel,amit ti találtatok ki pártrendezvényeken!A ti oldalatokon a bűn,a szenny,a szemétség uralkodik!A gyf-et már régen rács mögé kellett volna dugni a zuslag ügy miatt!Ehelyett mentegetés folyik,várakozás,várakoztatás,aztán majd talán elsikkad az ügy!Az ov falusi tyúktolvaj a ti bandátokhoz képest!”
 • 20. Csetneky 2009. augusztus 22. 12:35
  „19. gjozsi88

  Az ügyészséget és a rendőrség bűnügyekkel foglalkozó részét nem olyan könnyű írányítani a politikának, mint a rendőrség közrendvédelemmel foglalkozó részét. Ez az egyik oka, hogy börtönök kezdenek feltelni Mszp-s és Szdsz-s politikusokkal. A másik ok rendkívül egyszerű, ők követik el a bűncselekményeket, ezért kerülnek ők oda. Persze, lehet példákat mondani más oldalról is, csak tudod, itt is rendkívül fontos az arány. A jelenlegi állás szerint 100, politikus vagy közvetlen kapcsolata által elkövetett bűncselekményből kb. 95 kormányoldal, és a maradék 5 más. Ez az, ami nem mindegy. Mert lehet habra olyan szabályokat hozni, hogy a kiabálás meg a mellényviselés büntetendő, de attól még a valódi bűncselekmény valódi bűncselekmény marad.”
 • 19. gjozsi88 2009. augusztus 22. 08:24
  „janika!
  Miért csak a baloldalhoz köthetők ülnek a vádlottak padján, ha az ügyészséget ők irányítják?
  A lakosság fosztogatása! Mire gondolsz?
  Amikor az igaz ember busásabb haszon reményébe beszáll egy kétes BAUMAG ügyletbe?
  A reklámokban közzétett törlesztőrészletek ellenére felveszi a provident hitelt?
  Havi 100 ezer ft jövedelemre felvesz luxusnak tekinthető autóra (árkategóriáról beszélek), LCD tv-re... hosszúlejáratú, kockázatos devizahiteleket?
  Hogy az állam képtelen fenntartani a szocializmust megbuktató nagyellátó rendszereit és azokat karcsusítani szeretné úgy, ahogy a nálunk gazdagabb országokba működik?
  A közhivatalnokok, közalkalmazottak, önkormányzatok szép sorban osztogatnak egymás közt! Amikor ezeket szűkíteni, korlátozni szeretnék, az ellenzék hűlyít bennetek és mindenki lázad!
  A demokráciához érett emberek kellenének!Rövidtávú érdekeket a hosszútávú gondolkodás kellene, hogy megelőzze!
  A korrupció teljes felszámolása, az emberi gyarlóság okán lehetetlen, aki mást igér az nem mond igazat!
  Mit tekinthetünk korrupciónak? Amiből kihagynak minket?”
 • 18. janika 2009. augusztus 21. 19:38
  „Így van kedves "gjozsi88"! A kérdéseid egyben válaszok is! Hogy "miért nem?" Mert hoztak alkottak olyan törvényeket, amikor a megbízottjaik a kotnak olyan többek közt törvényerejű rendeleteket a melyekkel bátran fosztogathatják a lakósságot! Az ügyészség pedig csak lesz mint a "Jani a moziban"! Ennek a felszámolására meg "nincs jogegységi döntés" -írja a legfelsőbb bíróság! Persze sorolhatnám tovább az alantasa törvényhozás süleményeit, de itt ennek semmi értelme nincs, hisz vagy kimoderálják, vagy egyet legyintetenk a tehetségesek!”
 • 17. gjozsi88 2009. augusztus 21. 13:40
  „janika!
  Akkor miért csak szocikhoz köthetők buknak le, ha a szocik irányítják a bünüldözést?
  Ennyire hülyék lennének?
  Reális!
  Legalább ennyi ügy van a fideszhez köthető emberek között is! Kövér elvtárs a mai napig nem tudta tisztázni a fóti ügyben magát, az esztergomi polgármesternek is van vaj a fején, menj el Debrecenbe és hallgasd meg az ott lakókat, a helyi vizmű terület fideszes mutyijáról.., a Demeter hangját hallottuk az UD ügyben, mikor megbizást adott a Laborc megfigyelésére...!
  Csak a "baloldal" álltal irányított igazságszolgáltatás nem akar ügyet csinálni belőle!????
  Miért nem? Talán mert mégsem az ő kezükben van teljesen az ügyészség!”
 • 16. Reális 2009. augusztus 21. 09:40
  „Hát józsi azért nézzük meg az utóbbi években hány és hány elvtárs keveredett korrupcióba a zuslagtól kezdve a bkv-n át,terézvárosig úgy,hogy az elhárítás, a rendőrség,az ügyészség és a bíróság bal kézben van!Az emberek emiatt is csömörlöttek meg a szociktól és mivel nem képes megújulni,mert görcsösen ragaszkodik a hatalomhoz,pozíciókhoz ezért bukásra vagytok ítélve!Mi lesz veletek,ha politikai ellenfeleitek kezében lesz a bűnüldözés?Még több korrupciós ügy fog kipattanni, és gyanítom nem a jobboldalon!”
 • 15. janika 2009. augusztus 20. 14:41
  „Kedves "gjozsí88" Kik dirigálnak a bűnüldözésnek Magyarországon? Az "állam" pedig a polgáraiból áll és nem a vezetését bitorló semmirekellő bandából, akik még egy darabig élvezik a hatalmukat! Persze annyira nem idióták ,hogy saját magukat és a sleppjeiket üldöztessék!”
 • 14. gjozsi88 2009. augusztus 20. 14:20
  „Reális!
  Az általad felsorolt végkielégítéseket, tanulmányokat jelentős részben azok a közhivatalnokok, közalkalmazottak osztogatják egymás közt, akiknek a 13.havi fizetését sem engedted volna elvenni!
  Olyan hülye a szocialista párt, hogy mutyizik, csal lop és hagyja, hogy ügyek legyenek belőle?
  Nézd meg a jobboldali, (amiből létrejött a jobbik is) kormány idején, hogy elsimitottak minden botrányt...!Ja akkor, nem is volt botrány...! Na itt kezdődik a butítás!
  A szélhámosokat politikába keverni, erősen demagógia! Ők arra alapoznak, hogy a magyar paraszt olyan észér, hogy kicsit többet igérnek neki és vállalja a kockázatot! Aztán pá pénz...!
  Ha mindenki normálisan gondolkodna nem lennének BAUMAG ügyek, (kisbefektetés, az átlagnál sokkal nagyobb haszon)!
  Az állam meg védje meg az embereket!
  Kitől? Saját maguktól?”
 • 13. Reális 2009. augusztus 20. 13:16
  „Mit lopott volna?PÉNZT!most is lopja az mszp az adófizetők,az állam és az eus pénzt!Csak most nem lopásnak nevezik,hanem végkielégítésnek,pr-tanácsadásnak,háttértanulmánynak,hátrányoshelyzetűek-támogatásának,krízisalapnak,pártfinanszírozásnak!”
 • 12. Baradlay 2009. augusztus 20. 02:08
  „moderálva off”
 • 11. load 2009. augusztus 20. 01:49
  „10. Baradlay
  Mit lopott?
  Elmondanád?

  Ez volt a kérdés.
  Tudsz válaszolni rá ? <moderálva....>”
 • 10. Baradlay 2009. augusztus 20. 01:39
  „Nyugalom elvtarsak!!!!! A csavo lopott!!!!!!!!!! Nem kell a duma <moderálva durva>”
 • 9. load 2009. augusztus 20. 01:26
  „5. Reális
  Mit lopott?
  Elmodanád?
  De ugye ez nem ugyan olyan hír, mint az eorópai gázár?
  Mert annak idején az nem jött be neked, és utólag egy szavad sem volt hozzá.
  Legalább annyit mondhattál volna, hogy bocs, de tévedtem!”
 • 8. Imcsi 2009. augusztus 19. 19:55
  „"Fiktív számlák felhasználásával az egyik bank készletezési cégének közel 25,5 ezer tonna kukoricát értékesítettek, a közel 1,3 milliárd forint vételárat készpénzben felvették, de ez a kukoricamennyiség valójában sosem állt a kft. rendelkezésére"
  Én csak ezt szeretném kiemelni a cikkből!”
 • 7. antistar 2009. augusztus 19. 18:13
  „Az eddigi hat hozzászólónak tökéletesen igaza van!
  Ritkán fordul elő az ilyen!”
 • 6. Jandex 2009. augusztus 19. 15:41
  „Reális. Melyik nem? Ez már hagyomány M.o.-on!”
 • 5. Reális 2009. augusztus 19. 13:58
  „A jelenlegi miniszterelnök is lopással kezdte!”
24 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külső ravatalozót építettek a műemlék jellegű kápolnához

Kóny - Valóra vált a kónyiak régi terve: fedett külső résszel bővítették temetői ravatalozójukat.… Tovább olvasom