Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Száz esztendő bölcsessége és az off-shore cégek

Csorna - Százévesen sem hagyta el a jókedve Gasztonyi Vincénét. Anna néni szívesen beszélget vendégeivel a múltról, de a jelenről is van véleménye. Noha nem politizál, tisztában van vele, mire jók az off-shore cégek.

Századik születésnapját ünnepelte Szanyban Gasztonyi Vincéné Varga Anna. Az idős asszony jó egészségben érte meg a magast kort, azt mondja, ezt a modern orvostudománynak köszönheti. Életének több mint fele özvegységben telt, férje fiatalon halt meg. Manapság a családja jelenti az örömet Anna néninek, aki jókedvért, humorért nem megy a szomszédba.

– A Jóisten áldása, hogy itt vagyok, na meg az orvosoknak is van benne szerepük – reagált Anna néni a hosszú élet titkát firtató kérdésünkre. – Az egészségemmel gyakran volt gond, de mindig meggyógyítottak. Négyféle gyógyszert szedek, úgy érzem, felüdülök, ha beveszem a bogyókat.

Gasztonyi Vincéné Varga Anna 1909. július 17-én született Szanyban, ötgyerekes parasztcsaládban. 1927-ben ment férjhez, négy gyermeke született, kettő kicsi korban meghalt. Családja négy unokával és kilenc dédunokával ajándékozta meg. A dédimama nagyon várja már az első ükunokát is.

Anna néni korábban babákat öltöztetett népviseletbe. A felvételen az egyik kedvencével látható. Fotó: Cs. K. A.
Anna néni korábban babákat öltöztetett népviseletbe. A felvételen az egyik kedvencével látható. Fotó: Cs. K. A.

– Kedvesek a gyerekek, ritkán látom őket, de nagyon ragaszkodnak hozzám. A kisebbek mindig hozzák a botjaimat, és azt várják, hogy felugorjak a fotelből – újságolta.

A jeles napon Németh Gergely helyi polgármester és Funtek János jegyző is felköszöntötte.

– A fiatalkorom sok munkával telt, de én szerettem dolgozni. Nekünk a mező volt az otthonunk. Élveztem a marokszedést, a mezei munkát. Aztán sokat kézimunkáztam, varrtam. Babákat öltöztettem fel népviseletbe. Ezt sajnos már nem tudom csinálni, de azt hiszem, a tánc sem menne.

A Jóisten áldása, hogy itt vagyok, na meg az orvosoknak is van benne szerepük- Gasztonyi Vincéné Varga Anna.
Anna néni napjai mostanában tévénézéssel telnek, olvasgat és leginkább imádkozik. Családja szeretettel, gondoskodással veszi körül. Azt mondja, túlságosan is törődnek vele, pedig nem akarna a terhükre lenni. A tévében a kívánságműsorokat szereti, és vannak kedvenc sorozatai is. Mindig megnézi például a híradót. Politizálni viszont nem volt hajlandó a polgármesterrel. ˝Száz év tanította meg nekem, hogy jobb attól távol maradni. Azt azért tudom, mik azok az off-shore cégek˝ – jegyezte meg mosolyogva.

Anna néni búcsúzóul azt is megígérte a polgármesternek: ha jövőre megszervezi a nosztalgiaaratást a faluban és az elöljáró lesz az első kaszás, elmegy mellé marokszedőnek.

Olvasóink írták

  • 1. véleményformáló 2009. július 19. 14:17
    „Ismerem a nénit, csendes öreg néni . Szép babákat készített annak idején , és sokat foglalkozott vele az újság is.Népszerű és gratulálunk a századik születésnapjához.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenhatmillió az alközpontokra, tízmillió a parkolókra

Kapuvár - Kapuvár felújított alközpontjait a gartai és a házhelyi városrészben 56 millió forintból… Tovább olvasom