Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 7°C Még több cikk.

Gyümölcsöző együttműködés

Elégedett a kapcsolatok eddigi alakulásával Csorna, a hollandiai Heumen és a németországi Sinzing polgármestere. A rábaközi város az említett két településsel tart fenn testvérkapcsolatot.
Csorna hétvégi jubileumi ünnepségein részt vettek a testvérvárosok, a hollandiai Heumen és a német Sinzing küldöttségei a polgármesterek vezetésével. Csorna Heumennel tizenöt, Sinzinggel két éve kötött testvérvárosi szerződést. Mit hozott a három város számára az együttműködés?

– Sok csornai ember számára egyre mélyülő barátságot – mondta a házigazda polgármester, Papp József. – Ahogy mi a vendégeinket, úgy minket is nagy szeretettel fogadnak mind a holland, mind a német testvérvárosban. A kör még egy országgal is bővült, hisz Sinzing francia testvértelepüléséről is érkeztek hozzánk vendégek, miután mi is jártunk nálunk. Ez esetben a mottó az lehet, hogy a barátom barátja nekem is barátom.

Papp József a közös gondokat tudakoló kérdésre azt válaszolta: olyan polgármesterrel még nem találkozott, aki azt mondta volna, hogy annyi pénzük van, mint amennyi feladatot szeretnének ellátni.

– Nagy örömmel mutattam meg a polgármester kollégáknak a felújított Hunyadi-gimnáziumot, ahol két éve ők is jártak és most a saját szemükkel láthatták a különbséget – tette hozzá a házigazda városvezető. – Igyekszünk minden olyan lehetőséget kihasználni, amikor beszélhetünk a kapcsolatok alakulásáról. Mindegyik településen van olyan civil szervezet is, amely sok embert bekapcsol az együttműködésbe.

– Mi is pozitívan értékeljük a kapcsolatunkat, amely gazdagította Sinzinget – vélekedett Franz Xaver Wiesner, a német település polgármestere. – De ez nem csak egy hivatalos kapcsolat, hiszen számos barátság szövődik a sinzingiek és a csornaiak között. Sőt, az együttműködés az iskolai cserekapcsolatokra is kiterjed. Tehát mindenképpen jónak tartom, hogy két éve aláírtuk a szerződést és szeretnénk tovább szélesíteni az együttműködést.

– Két éve vagyok polgármester, a legfontosabb időszak pedig azt megelőzően volt a csornai együttműködésben – mondta Jan van Zomeren, Heumen polgármestere. – Több találkozó volt a civil szférában és barátságok köttettek. Persze ma is rendszeresek a kölcsönös látogatások. Mi egy lengyel és egy boszniai településsel is kapcsolatot tartunk, a sinzingiekkel pedig levelezünk és általában Csornán találkozunk. Hivatalos testvérvárosi kapcsolat kialakítását nem tervezzük.
Mivel a három közül két polgármester országa a labdarúgó-világbajnokságon is érdekelt, nem kerülhettük el az ezzel kapcsolatos kérdést sem. Ám a két városvezető egybehangzóan állította, hogy nincs köztük vita a futballt illetően, és egyiküknek sem lenne ellenére a Németország–Hollandia döntő. Franz Xaver Wiesner szerint, ha a hollandok lesznek a végső győztesek, a sinzingiek gratulálni fognak a heumenieknek. Jan van Zomeren annyit tett hozzá, hogy ugyan Németországban rendezik a foci-vb-t, de holland füvön játszanak a csapatok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tipikus, a maga karakterét építő kisváros

Csornán pénteken a Szent István téren a Kmety-szobornál emlékeztek meg az 1849. június 13-án lezajlott Kmety György vezette győztes csornai csata 157. évfordulójáról, ahol Kovács Tamás, a Kmety Társaság elnöke mondott beszédet. Egyebek mellett kifejtette: történelmünket ismerni és nagyjainkat tisztelni nem üres frázisok, szólamok hangoztatásával, jelképek viselésével lehet. Tovább olvasom