Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 27°C Még több cikk.

Betakarították a cukorrépa javát

A három évvel ezelőttihez képest idén a területnek csak ötödén termeltek cukorrépát a megyebeli gazdák. A betakarítás hétfőre befejeződik, az ár elfogadható.

A cukorrépa termőterülete az elmúlt években ötödére esett vissza megyénkben. Amíg korábban 9–10 ezer hektáron termelték a növényt a megyebeli gazdák, addig idén már csak 2168 hektáron. Az országban összesen 13.400 hektár a répaföld. Magyarország cukorkvótája 105 ezer tonna, a felhasználás viszont 350 ezer tonna körül mozog. Azaz cukorbehozatalra szorulunk.

A megyében a gazdák gyakorlatilag végeztek a betakarítással. Hétfőig mindössze hatvan hektár maradt szedetlen.

Lillik Mária megyei főfalugazdász portálunknak elmondta: a termésátlag 50,7 tonna hektáronként. A megyebeli termelők Kaposvárra szállítják termésüket. A szakember hozzátette: ebben az évben jó közepes eredményt hozott a cukorrépa. Lillik Mária hozzátette: az országban 13.400 hektáron termeltek összesen.

A szili Hidráns kft. idén 315 hektáron vetett cukorrépát. Szűcs Kelemen, a cég ügyvezetője érdeklődésünkre kifejtette: a kvótacsökkentés előtt 450 hektáron is foglalkoztak a növénnyel.

– Hatvan tonna feletti lesz az átlagtermésünk, ami elfogadható – jegyezte meg.

A szili Hidráns kft. 315 hektáron termelt cukorrépát.
A szili Hidráns kft. 315 hektáron termelt cukorrépát.

– A felvásárlási árra sem lehet panaszunk, mindent egybevetve negyven euró körül kapunk érte tonnánként. Az árat egyébként több tényező befolyásolja. Először is a tonnánkénti alapár valamivel több mint huszonhat euró, ami a tizenhat százalékos cukortartalmúra vonatkozik. Aztán uniós és nemzeti támogatások is megilletik a gazdálkodót, ami tizenegy euró. A logisztikai költségtérítéssel is számolni kell, ez átlagban két euró és van a fuvardíjtérítés. Végül a minőségi prémium. Ezeket összeadva jön ki a negyveneurós érték.

Az országos helyzetről Berki Gyula, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke tájékoztatta portálunkat. A bicsérdi B-Aranykorona Kft. vezetője arról beszélt, hogy hazánkban félidőben jár a betakarítás. A termésátlag 55 tonna körül van.

A három évvel ezelőtti csökkentés előtt hazánk cukorkvótája 400 ezer tonna felett volt. Berki Gyula hozzátette: a magyar termelőket a balkáni államok ˝fenyegetik˝.

– Horvátország és Szerbia azonnal képesek lennének belépni a piacra jelentős mennyiségű cukorral. Ha ez megtörténik, nyilván letörik az árakat is – fogalmazott. – A mostani termelési rendszer 2013-ig biztosan marad. Bízom benne, hogy a termelőknek beígért uniós és állami támogatásokat kifizetik. Ebben az esetben a kaposvári gyár is megmarad. 

Olvasóink írták

 • 6. KAP 2009. november 23. 19:58
  „Azért az szomorú hogy az ország cukorszülségleténektöbb, mint kétharmadát importból fedezzük.
  Megint sok az okos, ahol fát vágnak ott hullik a forgács. Nemtudom a hozzászólok hogy oldanák meg ezt, a mivel a répa a földben él, és nem virágcserépben meg a Tescoban. Egyébként meg ha rendesen körülnéznétek, tájékozódnátok, akkor tudnátok hogy általában minden hasonló helyen takaírtják is az utakat, persze nem lehet felmosni az utat, mint a járólapot.”
 • 5. jánosi 2009. november 20. 12:01
  „3. - 4.
  Hát igen a cukor nem a zacskóban terem ! Az út tisztítás pedig jogos, kötelességük lenne !”
 • 4. Dávid1908 2009. november 20. 10:46
  „Kedves Csajsziland!!!
  Hozzá kell szokni, hogy mindenkor kapnak segélyt, ha esik, ha süt a nap, DE a másik emberrel nem törődnek! Ha nem tetszik, menj utánuk, és söpörd le az utat! ŐK biztos így gondolják! Nekem is kellemetlen!!!
  Az útjavítás a forgalom lassításával történik Mo-n!”
 • 3. Csajsziland 2009. november 20. 10:15
  „Ez mind szép és jó.
  De ki a felelős azért, amit a betakarítás után az utakon hagynak?
  Rábcakapi, Szil, Szany... Felháborító a "TSZ"-ek körüli utak állapota (csupa kátyú) és nyakig sár.
  Az egy dolog, hogy hogy néz ki a kocsim tőle, azt le lehet mosni. De CSÚSZIK!!!!!
  És letakarítani persze már büdös, inkább - a jobb helyeken - kitámasztanak egy 40-es táblát.”
 • 2. Baradlay 2009. november 20. 01:05
  „Cukorrepa van,de hol a cukorgyar??????? Brusszelben???????”
 • 1. Guci01 2009. november 19. 00:32
  „Hm... Cukorrépa. Meg is lepődtem, mikor egy répával teli traktor ment el a házunk előtt...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Krimihónap a könyvtárban

˝Nyomozzon velünk!˝ jelszóval hirdette meg a krimi hónapját a csornai Martincsevics Károly Városi… Tovább olvasom