Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Bérlakások havi hatszáz forinttól harmincezerig

Elsősorban szociális és foglalkoztatáspolitikai szempontok alapján döntenek az önkormányzatok a lakóingatlanjaik kiadásáról.


A Kapuvári járás két városában szinte egységes az önkormányzati lakóingatlanok kiadásának szempontrendszere. Szociális és helyi foglalkoztatáspolitikai szempontok alapján adják ki a lakásokat. A városok egy-egy ingatlant vásárolnak évente, Kapuvár ugyanennyit el is ad.

A járási központ 66 saját lakóingatlannal gazdálkodik. Ezek között 13 lakás összkomfortos, 7 komfort nélküli, a többi komfortos és félkomfortos fokozatú. A lakások nagy részét szociális szempontok alapján adja ki a városháza, néhányat a város érdekében helyben dolgozó lakos bérel. A szociális lakásokat igénylés alapján adják ki. A rászorultság szerint dönt a képviselő-testület. Jelenleg 15–20 igénylőt tartanak nyilván a hivatalban.
A bérlakások díja havi 675 forinttól 33.880-ig terjed, komfortfokozattól függően.

– Sajnos a fizetési hajlandósággal gondok vannak a városi lakások bérlőinél – tudatta Horváth Zsolt, a kapuvári hivatal vagyongazdálkodási osztályának munkatársa. Összességében több mint egymillió forint a város kintlévősége. Tavaly két lakásból ki is költöztették a nem fizetőket.
Az önkormányzati lakások felújítására, állagmegőrzésére évente kétmilliót különít el a helyi költségvetés. Ez csak a sürgős munkákra elegendő. A város tavaly és idén is egy-egy lakást vásárolt szociális lakásnak, tavaly pedig két ingatlant el is adott.

Antal János: Maga újítja fel a beledi szolgálati lakást, melynek költségeit lelakja az épületben.
Antal János: Maga újítja fel a beledi szolgálati lakást, melynek költségeit lelakja az épületben.

Beleden kilenc ingatlannal gazdálkodik a helyi önkormányzat: 5 családi ház és 4 lakás várja a bérlőket. A lakások közül egy komfort nélküli, 3 pedig összkomfortos. A bérleti díjak utóbbiak esetében 20 és 30 ezer forint között mozognak havonta. A kiadás szempontjai között elsődleges a helyi foglalkoztatáspolitika. Az önkormányzat és intézményeinek dolgozói elsőbbséget élveznek. Természetesen fontosak a szociális szempontok is. Beleden nincs tartozásuk a bérlőknek, tavaly még volt ilyen gondja a városházának, ám ezt mára megoldották. Gál László jegyző elmondta, a befolyó bérleti díjakat teljes egészében visszaforgatják az ingatlanok felújítására.

– A lakóingatlanok közül még nem adtunk el egyet sem. Sőt, éppen most vásároltunk egy házat 2,5 millió forintért, egy megvétele pedig folyamatban van. Ezért 3 milliót fizet a városháza – mondta a beledi jegyző. Hozzátette, mindkét házban szükséglakásokat alakítanak ki.

Tizenegy éve lakik szolgálati lakásban a Békés megyéből érkezett tanár, Antal János. A fiatal pedagógus lapunknak elmondta, a Dunántúlra költözött barátok rábeszélésére érkezett a Rábaközbe. Beleden némettudását tudja hasznosítani pedagógusként.

– Kifejezetten szolgálati lakásnak szánta ezt a házat az önkormányzat. A felújítási költségeit én viselem, aztán „lelakom" a bérleti díjból – mondta a tanár. Hozzátette, utóbbi sajnos az eltelt években több mint háromszorosára hízott, ám meg van elégedve mind a házzal, mind a környezettel.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilakoltatás vár a családra

A bedőlt osztrák hitel maga alá temetheti a babóti Kiss Georginát és gyermekeit. Tovább olvasom