Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

A pályázati lehetőségeket használják ki az önkormányzatok

A rábaközi önkormányzati vezetők a községi fejlesztéseket leginkább pályázati támogatásokkal tudják elképzelni.
A falvak szűkös költségvetése ugyanis nem teszi lehetővé, hogy önállóan lépjenek. Kevés a beruházásokra fordítható pénz, de hogy mégis jól gazdálkodnak a települések, arra az elmúlt két évből keresett bizonyítékokat a Kisalföld. A községi fejlesztéseket vettük sorra.

Bősárkányban kerékpárút épült, ötvenmillió forintos költséggel. Az összeg nyolcvan százalékát a Regionális Fejlesztési Tanácstól nyerte a Hanság menti önkormányzat, az összeg többi részét saját forrásból biztosították.
Pályázati pénzből és saját forrásból piacteret építettek Sopronnémetiben. A kétszázhatvan négyzetméteres terület kialakítása ötmillió-százezer forintba került. Ebből 3 millió 302 ezer forintot az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) pályázatán nyertek, egymillió forinthoz az EU önerőpályázatán jutottak hozzá. Fedett piactér készült Szanyban is. A létesítmény alapterülete 412 négyzetméter, költsége 20 millió 58 ezer 71 forint, ebből a támogatási összeg 15 millió forint volt, amit ugyancsak az AVOP juttatott.

Szintén pályázatból újul meg a szilsárkányi polgármesteri hivatal: 11,4 millió forintba került, melyből 5 milliót céde-támogatásból, a többit viszont saját forrásból tette hozzá az önkormányzat. Tavaly fejeződött be Szilban a faluközpont felújítása. A munka során többek között elkészült hetven parkoló, kétezer-háromszáz négyzetméter térkőburkolatos járda, háromezer-ötszáz négyzetméternyi területet pedig parkosítottak. A felújítás költségei meghaladták az 55,5 millió forintot. Az összeg nagyobbik része, 41 millió 714 ezer forint pályázati támogatás, 13 millió 905 ezer forint saját forrás. Az egykori mezővárosban a kultúrházat is felújították 2006-ban, 18,5 millió forintból, amiben 6 millió saját erő volt. Az iskolát is átépítették, ötvenmillió forintból, ami jórészt pályázati segítséggel jött össze.

Kónyban ugyancsak rendbe tették a főteret tavaly, a beruházás 9 millió forintba került, amiből 3,5 millió volt a pályázati támogatás, 5,5 pedig az önkormányzati önerő. Az ígéret szerint folytatódik a faluközpont szépítése. A helyi tűzoltószertárt másfél millió forintból újították fel. Kónyban sport- és szabadidőközpontot is építettek az elmúlt években. A kivitelezés költségeit pályázati támogatásból és önkormányzati önerőből biztosították. Zsebeházán a községházát újították fel, pályázatból játszóteret építettek, Enesén az óvoda felújítását végezték el. Két év alatt összesen 18 millió forintot költött az épületre a falu, amiben pályázati támogatás volt.

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács pályázatán nyert 33 millió forint segítségével újították fel Tárnokrétin az egykori kultúrházat. Ehhez 2 millió 645 ezret saját forrásból biztosítottak, további 7 millió 425 ezer forintot hitelből fedeztek, ebből 3 millió 725 ezer forintot szintén pályázaton nyertek. Így az önkormányzatnak 6 millió 345 ezer forintjába került az épület. Osliban szintén a kultúrház rekonstrukciója az egyik legnagyobb feladat mostanában. Eddig 15 millió forintot költöttek az épületre – pályázati segítséggel, a kivitelezés teljes költségvetése közel harmincmillió forint. Közösségi házat alakítottak ki Vágon, a beruházás összesen közel 25 millió forint volt, melyhez 20 milliós Közkincs hitelt vett fel az önkormányzat. Saját erőként csaknem 5 milliót biztosított. A hitelt húsz évre igényelték, a kamatokat az Oktatási és Kulturális Minisztérium fizeti.

Dénesfán saját szállóval büszkélkedhet az önkormányzat. Emellett strandröplabdapályát, konditermet is kialakítottak, mindezt 3,7 millió forintból, pályázati támogatással. A beruházáshoz mintegy egymillió forint értékű társadalmi munkával a helyiek is hozzájárultak. Tavaly januárban a dél-rábaközi faluban a megújult postaépületet is átadták. Az irodák kialakításához szükséges egymillió forintot a község állta. Babóton új polgármesteri hivatalban fogadják az ügyfeleket. Az egykori téesziroda és általános iskola épületét alakították át, önerőből 3,5 millió forintot költöttek rá. Veszkényben a faluház előtti teret tették rendbe, még szökőkutat is elhelyeztek. Ugyanitt a sportöltözőt is felújították, 5,5 millió forintból, amiből 3,6 milliót a sporthivatal biztosított, 1,3 millió forintot pedig a helyiek társadalmi munkája tett ki. A fennmaradó összeget a község költségvetéséből „szorították ki". Rábacsécsényben és Egyeden is korszerűbb körülmények között készülhetnek a sportolók, mivel a közelmúltban mindkét településen rendbe tették az öltözőt. Közel nyolcmillió forintot költött a páli önkormányzat a polgármesteri hivatal, valamint az orvosi rendelő felújítására. A vitnyédiek közel húszmillió forintot fordítottak a temetői ravatalozó építésére. Pályázatban jók a soboriak is, az egyik legnagyobb beruházásuk a sportpálya és környékének rendbetétele volt. Kialakítottak a füves nagypálya mellett egy aszfaltos kisebbet, ami a kosár- és kézilabda mellett görkorcsolyázásra, gördeszkázásra is alkalmas. A munkákra kistérségi keretből sikerült pénzt szerezni, amit a szükséges önkormányzati önerővel egészítettek ki.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új gépterem az enesei iskolában

Az eddiginél nagyobb tanteremben, kényelmes körülmények között sajátíthatják el a számítástechnikai… Tovább olvasom