Kisalföld logö

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

A büdzsé negyven százaléka megy a turizmusra

Szent András, Kapuvár - A turizmus fejlődést generáló hatásaira alapoznak a szomszédos ausztriai Szent Andráson, ahol a helyi önkormányzat éves büdzséjének negyven százalékát fordítják a turizmus fejlesztésére.

Az osztrák módszert követi néhány éve Kapuvár is, ám a ráfordítások itt nagyságrendekkel kisebbek.

Évente 90 ezer turista keresi fel a magyar határtól alig tíz kilométerre fekvő, 1370 lakosú Szent Andrást (St. Andrä). A második ciklusát töltő, ˝civilben˝ pedagógus Erich Goldenitsch polgármester elmondta, a településen már a hatvanas évektől nagy hangsúlyt fektetnek a turizmusra, ami napjainkra a legfontosabb ágazattá nőtte ki magát. A polgármester elmondta, a határok megnyitásával nyitottak a magyar turisták számára is, ezért is veszi fel a kapcsolatot Hámori György kapuvári polgármesterrel. A rábaközi kisváros önkormányzatának deklarált célja, hogy – hasonlóan az osztrák településhez – a város fejlődésének motorjává tegye a turizmust, konkrétan a gyógy- és fürdőturizmust. Ennek érdekében Kapuváron az utóbbi években több irányba indultak el a fejlesztések, egyrészt az üzemeltető cégen keresztül – ha kis lépésekkel is – fejlesztik a helyi termálfürdőt, más részről pályázati pénzből, több mint másfél milliárdból olyan egészségügyi fejlesztésekbe fogott a város, melyek alapját jelenthetik a kapuvári gyógyturizmusnak. Ez utóbbi lépéseket az osztrákok már sok éve megtették, amihez természetesen a feltételek előbb biztosítottak voltak, mint a Rábaközben. A Szent András-iaknak helyben van Ausztria egyik legjobban szörfölhető tava, melyre turisztikai koncepciójukat alapozták.

Itt kell egy összehasonlítást tenni: Hámori György kapuvári polgármester évekkel ezelőtt kijelentette: meg kell keresni a város kitörési pontjait s azokra alapozni az elképzeléseket.

Ausztriában a tóra alapozva kezdtek a turizmusfejlesztésbe, figyelembe véve a település természeti adottságait, melyek nyomán kiépült egy kerékpár- és gyaloglóútrendszer. A szomszédokhoz hasonló a rábaközi irány is, ám itt a kerékpáros turizmus előbbre lépéséhez pályázati forrásokat vár a kapuvári városháza és a kistérség. Pályázati pénzek az osztrák szomszéd fejlesztéseihez is érkeznek, harmincszázalékos támogatás mellett építették ki például turisztikai információs rendszerüket (a régiós turisztikai irodának például évente 28.000 eurót fizet a helyi költségvetés). Szent Andráson az évi 2,7 millió eurós büdzséből negyven(!) százalékot fordítanak a turisztikai fejlesztésekre, ami itt, a Rábaközben – az alulfinanszírozott önkormányzatok esetében – elképzelhetetlen arány. Kapuvár 3,6 milliárdos büdzséjének túlnyomó része a működtetésre megy el, a fejlesztésekre szinte nincs is saját forrás, ám azt hozzá kell tenni, hogy a rábaközi kisváros több intézményt tart fenn, mint Szent András, ahol például a tanárok bérét a régió fizeti. Az osztrák településen a községházán nyolcfős grémium dolgozik azon, hogy a turisták jól érezzék magukat az egykori magyar faluban, míg Kapuváron a felelős alpolgármester koordinálja a turisztikai elképzeléseket. ˝Nem elég azonban idehozni a vendégeket, a vízi programokon felül egyéb látnivalókat is biztosítani kell nekik˝ – jelentette ki Erich Goldentisch. A településen kora tavasztól késő őszig minden hétvégére esik valamilyen kulturális program vagy fesztivál, most legutóbb épp az almafesztivál rendezvényeire várták a látogatókat. Hasonló elképzelések megvalósítását kezdték meg idén Kapuváron: tavasz óta havonta többször rendeznek fesztivált.

Az együttműködés a két település között szinte adja magát, amit alátámasztani látszik a kapuvári polgármester ausztriai látogatása. Rábaközi együttesek osztrák látogatása is szóba került.

Olvasóink írták

  • 2. rick 2009. augusztus 31. 14:04
    „Annyira nem butaság. Ráadásul nem is a hasonlítgatáson van a hangsúly a cikkben.”
  • 1. Reális 2009. augusztus 30. 13:06
    „Butaság összehasonlítani a két helységet!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csornai termál-botrány: kámforrá vált az osztrák tulaj

A Kerti Park Kft. tulajdonosai a jelek szerint végleg lemondtak csornai fejlesztéseikről. Volt… Tovább olvasom