Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 15°C | 26°C Még több cikk.

Teljes hulladékgazdálkodási rendszer 2009-ig

A 8,2 milliárd forintos projekt része a korábbi lerakók rekultiválása és a környezettudatosság formálása is.
A Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás megvalósításának ütemezéséről tegnapi sajtótájékoztatóján dr. Árvay István elnök elmondta: korábban a megyében regionális konzorciumként megalakult hulladékgazdálkodási rendszerből Győr, Sopron és Mosonmagyaróvár térsége önálló társulást hozott létre, mivel így hatékonyabban tudják kihasználni az uniós pályázati lehetőségeket. A társulás célja, hogy az érintett hetven településen az uniós normákhoz igazodó hulladékgazdálkodási rendszert alakítsanak ki. Az elnök hangsúlyozta: fontos az emberek környezettudatos magatartásra szoktatása, hiszen enélkül semmit sem ér a beruházás.

Tóth Árpád, a megvalósításáért felelős szervezet tagja elmondta: a program jelenleg a tervezés időszakánál tart, június végére elkészülnek az engedélyezési, szeptemberre pedig a kiviteli tervek is. Az év végére elkészítenek minden szükséges dokumentumot, hogy az uniós támogatás elbírálását követően azonnal elindulhasson a kivitelezés. A tervek szerint 2009-re teljes egészében kiépül a rendszer. A mintegy 8,2 milliárd forintos beruházás tíz százalékát állják az önkormányzatok, hetven százalékot az Európai Unió, a fennmaradó részt pedig a hazai költségvetés.

Kovács Gergely alpolgármester elmondta: a hetven település 116 ezer lakóját érintő rendszer központja a jánossomorjai hulladéklerakó lesz. A beruházás során új válogatócsarnokot, egy mechanikai-biológiai előkezelőt építenek és bővítik a komposztálóterületet is. A térségben két átrakóállomás – Mosonmagyaróváron és Csornán – is épül, 27 hulladékudvart és 224 szelektív gyűjtőszigetet alakítanak ki. Tizennyolc helyen végzik el a korábbi lerakók rekultivációját, ennek legnagyobb eleme a mosonmagyaróvári levéli úti szeméthegy lesz.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több víz jön az Öreg-Dunába

Az Enel mint a Szlovák Villamos Művek többségi tulajdonosa a folyam öreg medrébe a magyar–szlovák államközi szerződést megszegve a kelleténél jóval több vizet engedett múlt héten. Ezzel a bősi erőművet működtető Vízgazdálkodási Vállalatot hozta nehéz helyzetbe, mivel a főmederben maradt kisebb víztömeg kevesebb áram termelését teszi lehetővé. Tovább olvasom