Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Szerződés a szlovákokkal Schengenig

A szlovák kormány jóváhagyta a szlovák–magyar határon levő turistaösvényekről szóló kormányközi szerződést.
A szlovák kormány szerdai ülésén jóváhagyta a szlovák–magyar határon levő turistaösvények helyéről és nyitvatartási idejéről szóló kormányközi szerződést. Miután a felek aláírják a kontraktust, az a diplomáciai jegyzék kézhezvételétől számított harminc napon belül életbe lép. A dokumentum szabályozza, milyen feltételekkel, mikor és melyik „ösvényt" lehet igénybe venni. Mivel a két ország két éve tagja az Európai Uniónak, az országhatár átlépésekor sehol sincs olyan ellenőrzés, mint korábban: hamarosan, a schengeni övezethez való csatlakozás után pedig gyakorlatilag megszűnik. Utána ez az államközi szerződés is hatályát veszíti.

Egységes nyitvatartási idő

Valószínűleg a turistákat addig sem fogják megállítani kirándulás közben a határőrök, de ez a lehetőség is fennáll: ezért aki útnak indul, vigye magával személyi igazolványát vagy az útlevelét. A kijelölt pontokon szlovákul, magyarul és angolul is fel kell tüntetni a határátkelő hivatalos nevét és az átkelés lehetséges módját. Egységesítették a nyitvatartási időt, mindenhol reggel héttől este hétig lehet átkelni.

Korlátozásokat javasoltak

A legtöbb szakasz egész évben használható, ám bizonyos helyeken a szlovák környezetvédelmi minisztérium korlátozásokat javasolt. Nagybodak és Dunaremete, valamint Szap és Ásványráró esetében például a szaktárca azért szorgalmazta, hogy csak május 1-jétől október végéig legyen nyitva, hogy a turisták ne zavarják a rétisast a fészkelésben. Számos olyan átkelőt is jóváhagyott a kabinet, melyeken csónakkal lehet átkelni, például ilyen van Dunacsúnynál és Párkánynál is. A nyitvatartási idő a hajózási feltételektől függ.

Szárazföldön, vízen

Megyénkben több turisztikai átkelő is érintett a diplomáciai jegyzék pontjai között. Dunacsúny és Rajka között három helyen is lehetőség nyílik az átkelésre. Azok a kerékpárosok és gyalogosok, akik a hármas határon lévő szoborhoz igyekeznek, mindennap reggel héttől este hétig tehetik ezt meg. Ugyanezen időpontok között tart nyitva a két település közötti másik turisztikai átkelő, szintén gyalogosoknak és kerékpárosoknak. Emellett Rajka és Dunacsúny között van egy kijelölt vízi határszakasz is, melyet április elsejétől október 31-ig vehetnek igénybe a kirándulók csónakokkal, motorcsónakkal.

Szigetköz másik vízi átkelője is hamarosan megnyílik (bár ezt már április közepére tervezték) Dunaremete és Bodak között: ez minden évben május és november között „üzemel" majd. A vízi állomások esetében természetesen csak a hajózási szabályok betartásával lehet átmenni a túlsó partra. A következő turisztikai pont Ásványráró és Szap között található: ez is vízi átkelő, szintén májustól novemberig használható. Gönyű és Kolozsnéma között komp és kishajók is közlekednek a kijelölt szakaszon minden évben áprilistól novemberig.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stabil az önkormányzat vagyoni helyzete

A jánossomorjai képviselő-testület legutóbbi ülésén először a város tavalyi költségvetését módosította, majd egyhangúlag elfogadta. Itt elhangzott, hogy az általános iskolában létszámcsökkentés történt, amit egyrészt a gyermeklétszám drasztikus csökkenése tett szükségessé, másrészt az, hogy a közoktatást a kistérségen belül mikrotársulás formájában látják el. Tovább olvasom