Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Nincs vigasz, álom marad Eurovegas?

A bezenyei Eurovegas központját adó konténerközpontban már csak a gondnok maradt, úgy tűnik, a kaszinóváros felépítéséből semmi sem lesz. A Hard Rock kiszállt, Asamer cégei eurómilliókat buktak, hitel és tőkeerős befektető nincs. A legtöbb magyar alkalmazottnak felmondtak.

A jelek már hónapok, sőt, évek óta erről árulkodtak, ám mostanra szinte biztosra vehető, hogy zátonyra futott a bezenyei kaszinóprojekt. A tervezés-szervezés központjául szolgáló bezenyei konténerközpontban már az őr kivételével senki sem dolgozik, a telefont-internetet kikötötték, villany ugyan van, állítólag jövő héten leltározni jönnek. December óta szinte mindenki eltűnt „Eurovegasból", a legtöbb itteni alkalmazottnak felmondtak a takarítóktól a projektvezetők képviselőjéig. Úgy tudni, a konténerek már a magyar államéi lesznek.

A dobókockát itt csak Völgyi János veszi elő. Ő őrzi az Eurovegas központjául szolgáló konténercentrumot, más már nemigen jár ide...
A dobókockát itt csak Völgyi János veszi elő. Ő őrzi az Eurovegas központjául szolgáló konténercentrumot, más már nemigen jár ide...

Az már hosszú ideje látható volt, hogy valószínűleg sem hitelt, sem újabb, tőkeerős befektetőt nem sikerült találni a fejlesztéshez. A kaszinóvárost megálmodó Hans Asamer cégei Líbiában jelentős veszteséget szenvedtek. Ennek ellenére a kaszinókoncesszióért – s a késedelemért – cserébe fizették a kötbért: „e kötelezettségének a koncesszióba vevő rendszeresen eleget tesz" – kaptuk a választ január 19-én a Nemzetgazdasági Minisztériumtól. Kisebb-nagyobb csúszásokkal Bezenyének és Hegyeshalomnak is fizették a telekadót. 
 
 Hivatalos úton is szerettünk volna válaszokat kapni kérdéseinkre. A kaszinóváros sajtójáért felelős Heart Communications „se megerősíteni, se cáfolni nem kívánta", hogy a Hard Rock kiszállt Eurovegasból, s hogy várhatóan nem valósul meg a megaberuházás. Kerestük a cég itteni ügyeit intéző Rada Anikót is: ő azt ígérte, kérdéseinket tolmácsolja Alfred Supersberger projektvezetőnek. Válasz azonban nem érkezett.

„Munkahelyet, fejlődést jelentett volna, nagyon sajnálom, ha tényleg nem valósul meg" – mondta Eurovegasról Szőke László hegyeshalmi polgármester. Hozzátette: az esedékes telekadót március 15-ig kellett volna megkapniuk a projektgazda cégtől, ám ez egyelőre nem érkezett be. „Nem estem kétségbe, korábban is volt, hogy csúsztak egy hónapot, majd késedelmi pótlékkal együtt fizettek" – mondta. Mindenesetre még reménykedik a fejlesztésben is: „Banki követelések vannak ezeken a területeken. Ha ők pénzükhöz akarnak jutni, érdemes lenne valamit megvalósítaniuk – a tervek készen vannak. Tőlünk a kaszinóváros megálmodói soha nem kértek semmilyen pluszsegítséget, így most nincs is, amit számon kérhetnénk rajtuk" – közölte.

Nagy István, a térség országgyűlési képviselője is hasonlóképp gondolkodik. „Nagy gazdasági húzóerőt jelentett volna, s több ezer munkahelyet. Magam is közbenjártam ennek érdekében. Remélem, hogy nem állt le végleg a beruházás, s az illetékesek keresik a lehetőséget, hogy lehet megvalósítani a terveket."

1997-ben írtuk meg először. A világ nyolcadik csodája Rajka és Bezenye között? címmel 1997. január 23-án adtunk hírt először arról, hogy a müncheni Wolfgang Sackmann egy Colosseumhoz hasonló létesítményt tervezett a területre. 2001-ben már kaszinókoncesszióról tárgyalt Matolcsy György akkori gazdasági miniszter az osztrák gazdasági kamara elnökével. Akkor Joe Jackson szerepvállalásáról és egymilliárd dolláros beruházásról volt szó. 2005-ben már a helyi polgármestereket is Las Vegasba utaztatták: a bezenyei földterületeket Hans Asamerék megszerezték, ám a beruházás nem indult el. 2009-ben jött az amerikai Hard Rock, s úgy tűnt, sínre kerül minden. Nem így lett, 2011 januárjában sem indult el az építkezés, így azóta kötbért fizetnek a kaszinókoncesszióért – napi 1,37 millió forintot. 
 
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balhé a Darnózseli hivatalban: leteperte támadóját a polgármester

Egy állítólag ellopott fejsze miatt támadt rá Darnózseli polgármesterére egy helyi férfi hétfő… Tovább olvasom