Kisalföld logö

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Napóleon a Szigetközből

Több száz Mosonmagyaróvár és környéki egykori statiszta várja, hogy viszontlássa magát a képernyőn Napóleon katonájaként. A tavaly ősszel a Szigetközben is forgatott, a hadvezér életét bemutató négyrészes film első epizódját január elsején tűzi műsorra az RTL Klub.

Az ismert színész Christian Clavier játsza Napóleon szerepét.
Az Yves Simoneau francia–kana dai rendező irányításával készült, Christian Clavier, Gerard Depardieu, John Malkovich, Kenneth Branagh és Isabella Rossellini nevével fémjelzett Napóleon-film stábja tavaly szeptember 3-tól október 10-ig forgatott Magyarországon. A közel háromszáz fős stáb Tapolca és Devecser mellett, Ódörögdön, és a Szigetközben számos jelenetet rögzített, többek közt a waterlooi és az austerlitzi csatát, a jénai francia hódítást, illetve az orosz cárral való békekötést.
Egyébként Toby Stephens azért is említést érdemel, mert többek közt James Bond legújabb kalandjában, a „Halj meg máskor!" című filmben láthatták a nézők Pierce Brosnan ellenfeleként.

A Napóleon életét bemutató produkció szigetközi jeleneteihez a készítők több száz statisztát toboroztak a környékről. Kátay Zoltán több filmben statisztált már, sőt egyszer már egy szeszgyári raktárfőnököt is megszemélyesíthetett a vásznon. A feketeerdei férfi a szigetközi forgatás minden napján, három héten keresztül állta – esetenként a szó minden értelmében – a sarat.

Kátay Zoltán Tapolcáról érkeztek hivatásos katonatisztek, akik bemutatták és gyakoroltatták a szigetközi statisztákkal a mozdulatokat.
Balra át, jobbra át

– Az első hét a forgatás előkészítésével telt. Mindennap, reggeltől estig teljes felszereléssel gyakoroltuk a menetelést, a vezényszavakat és az egyéb formulákat, hiszen a 18–19. század fordulóján teljesen más volt a hadsereg alakisága, mint napjainkban. Tapolcáról érkeztek hivatásos katonatisztek, akik bemutatták és gyakoroltatták velünk ezeket a mozdulatokat – emlékszik vissza Kátay Zoltán az előkészületekre.


– A következő két hét kizárólag a forgatással telt. Vasárnap kivételével mindennap reggel hatkor kezdtünk és szinte sötétedésig folyt a munka. Én főként fénydublőr voltam, ami annyiból állt, hogy egy-egy jelenet felvétele előtt a főbb szereplők helyett velem állították be a kamerák magasságát, fényérzékenységét és a megvilágításokat. Egy jelenet beállítása esetenként akár egy óráig is eltartott, mire minden megfelelő volt. A Napóleont alakító Christian Clavier minden esetben megköszönte – még nekünk, statisztáknak is –, hogy kész van a jelenet beállítása. Ezenfelül természetesen több tömeg- illetve csatajelenetben is részt vettem. Egy alkalommal például azt a részt forgattuk, amikor a vesztes francia csapat visszatér a táborba. A szakadó esőben körülbelül százötvenszer kellett újrapróbálni a jelenetet, mert valami hiba folyton becsúszott. Szó szerint bőrig áztunk és az egyébként silány anyagból készült korhű jelmez eredeti súlyának többszörösére nőtt a sok víztől. A szomorú hangulatú jelenet ellenére néhány társammal kínunkban már nevettünk, ami a filmben valószínűleg keserves sírásként hat majd.

Ketten meghaltak szívrohamban

André Szőts, a film producere a Kisalföld érdeklődésére elégedettségét fejezte ki a magyarországi forgatással kapcsolatban, illetve beszélt a produkció francia és olasz fogadtatásáról.
– A négyrészes, egyenként százperces film közel egyharmadát – az összes csatajelenetet, illetve a fertődi kastély jeleneteit – vettük fel Magyarországon. A forgatás rendkívül gördülékenyen haladt, ezt mutatja az is, hogy negyvenöt napnyi munkával sikerült harmincöt nap alatt végeznünk. A magyarországi forgatás mindenféle különösebb botrány és tragédia nélkül zajlott le. Ellentétben Csehországgal, ahol például sajnos ketten is szívrohamban meghaltak a forgatás alatt.

– A magyarországi forgatás után a stáb Marokkóba települt át a sivatagi felvételekhez, majd egy kisebb csoport Szent Ilona szigetére utazott és még karácsony előtt rögzítették a jeleneteket. Ezt követően Kanadában vették fel a télen játszódó részeket és február 9-én fejeztük be a forgatást. Közben már megkezdődtek az utómunkák, így a négyrészes filmből kettőt már szinte a forgatás végére befejeztünk. A költségek tekintetében is sikerült tartanunk magunkat az eredeti elképzelésekhez, így összességében 40 millió euróba került a produkció, a magyar állam 380 millió forinttal járult hozzá a film elkészítéséhez.

– Franciaországban és Olaszországban már néhány hónappal ezelőtt bemutatták a produkciót és hatalmas sikert aratott, hiszen közel 40 százalékos volt ebben az időben az adott csatorna nézettsége. A kritikusok nagyon pozitívan értékelték a Szigetközben forgatott jeleneteket. Magyarországon januárban tűzi műsorra az RTL Klub, majd a közszolgálati televízió is levetíti. A magyar főcímek már elkészültek és a szinkronmunkálatok is a végéhez értek. A magyarországi premier után Ausztriában, Kanadában és Németországban is bemutatjuk a filmet, sőt készülünk vele az Egyesült Államokba is – mondta André Szőts.

Az asszisztensek rabszolgaként kezelték a statisztákat

– A forgatás alapvetően jó hangulatban telt, a stáb szinte minden tagja egyenrangú partnerként kezelt bennünket, a rendező is visszafogott, udvarias volt – mondta el Kátay Zoltán. – Az asszisztensek azonban – számomra érthetetlen módon – úgy viselkedtek velünk, mint a rabszolgákkal. A statisztálásért járó díj kifizetésével sem volt semmi probléma. A megállapodás szerint, korrektül a napi ötezer forintot mindenkinek kifizették a forgatás után egy összegben.
„ A szakadó esőben körülbelül százötvenszer kellett újrapróbálni a jelenetet, mert valami hiba folyton becsúszott. A szomorú hangulatú jelenet ellenére néhány társammal kínunkban már nevettünk, ami a filmben valószínűleg keserves sírásként hat majd."

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyi szerzők változatos témákkal

Nyolcvannyolc oldalon változatos témákkal jelent meg a Moson Megyei Műhely (MMM) legújabb száma. Tovább olvasom