Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Lovas kocsival járják be a ''Keletet''

A magyar határt vasárnap lépték át: mint mondták, az osztrák határőrök elkérték okmányaikat, a magyarok barátságosan átengedték őket.

Koncertezett Új-Zélandon és Amerikában is

„ Megállítottak Tejfaluszigetnél, hogy tudok-e nekik valamilyen udvari beállót szerezni" – magyarázza a házigazda Sérfenyőszigeten, ahol éppen szalonnázik a német testvérpár. A lovak eközben legelnek, a kocsit félreállították. Bernhard Köhler 68 éves: egy stuttgarti zeneiskola igazgatója volt, koncertezett Új-Zélandon, az Egyesült Államokban és Kanadában is. Nyugdíjazása után lovas kocsival vágott neki a nagyvilágnak: a bakon ülve eljutott néhány éve Franciaországba is. Most testvérével, az 56 éves Ullrich Köhlerrel a keleti embereket szeretné megismerni. Június elsején indultak szülővárosukból, eddig közel 1100 kilométert tettek meg.

Napi 30–40 kilométer

A magyar határt vasárnap lépték át: mint mondták, az osztrák határőrök elkérték okmányaikat, a magyarok barátságosan átengedték őket. Most Héderváron át Győrbe, onnan a Balatonra tartanak, majd a Fertő tó felé indulnak visszafelé. A 2500 kilométeres túra végét szeptemberre tervezik.

S hogy miért lovas kocsival mennek? „Mert egy kicsit bolondosak vagyunk" – mondják. Két – a németországi Fekete-erdőnél tenyésztett – igásló húzza a kocsijukat, napi 30–40 kilométert tesznek meg. „De csak akkor, ha Ullrich reggel időben, fél ötkor fel tud kelni" – magyarázza mosolyogva az idősebb testvér. Az utazók a szúnyogok támadásaira panaszkodnak, s egyszer egy óriási viharba is kerültek még Németországban.

„ Bejárom Európát"

– A magunkkal hozott összecsukható „karámot" elvitte a vihar, a lovak megbokrosodtak, s hazafelé vették az irányt. Ötven kilométerrel „lejjebb" a rendőrök fogták meg őket, majd értesítettek bennünket, hogy menjünk rögtön értük. Mi azonban telefonon elmagyaráztuk nekik, hogy gyalog ez nem olyan egyszerű – meséli Bernhard, majd így folytatja:

– Amikor nyugdíjba mentem, vettem ezt a két lovat. Először szántottam, erdőben dolgoztam, majd úgy döntöttem: bejárom velük Európát. Az út során sosem tudom, hol ér az éjszaka, csak az emberek jóindulatában bízhatom. Kipróbálom, milyen a cigányélet: már egy rét is elég nekünk, hisz a ponyvás lovas kocsiban alszunk, a lovakat pedig bekerítjük – meséli.

Tőlünk tudja meg, hogy az olaszok nyertek

„ Mi lóbolondok vagyunk, nem focibolondok" – válaszolják arra a kérdésünkre, hogy miért jöttek el Németországból akkor, mikor mindenki hozzájuk indult a foci-vb miatt. Aztán Ullrich a fejéhez kap, rájön, hogy előző nap játszották a döntőt: azt is tőlünk tudja meg, hogy az olaszok nyertek.

Alpesi trombitát készít

Végül egy rögtönzött bemutatóval egybekötve az is kiderül: Bernhard hobbija az alpesi trombita készítése, s kitűnően játszik is a hangszeren.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterséges helyett természetes elárasztás

Idén a szlovák–magyar vízügyesek által szervezett szigetközi mesterséges elárasztás elmarad,… Tovább olvasom