Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Bicikliút 30 millióért kilométerenként

Egy európai uniós pályázat keretében a magyar és a szlovák fél közösen keres támogatást a Paprét–Dunacsúny (Cunovo) közötti kerékpárút megépítésére.

A Bezenyéhez tartozó Paprétig kiépült szakaszt folytatnák, a meglévő, balesetveszélyeseket pedig felújítanák.

Egyelőre még nem kaptak visszajelzést a pályázó önkormányzatok a Paprét–Dunacsúny közötti szakaszon kiépítendő kerékpárútra beadott pályázatról. A támogatásra a magyar és szlovák fél összefogással jelentkezett.

A Mosonmagyaróvár–Paprét közti öt és fél kilométeres szakaszt tavaly tavasszal adták át a kerékpárosoknak, az aszfaltcsík 173 millió forintba került. A Rajka és Bezenye közötti bicikliút már régebben kiépült, ám az már nem felel meg az előírásoknak, és jelentősen megromlott az állapota. A Lajta-parti várostól a szlovák határig tartó szakaszból már csak a Paprét és Bezenye közötti rész hiányzik, de a már meglévő szakasz is felújításra vár.

Krupich Jánosné nemcsak annak örülne, ha felújítanák a bezenyei kerékpárutat, hanem annak is, ha a falutól Paprétig külön úton közlekedhetnének a biciklisek. Fotó: M. R.
Krupich Jánosné nemcsak annak örülne, ha felújítanák a bezenyei kerékpárutat, hanem annak is, ha a falutól Paprétig külön úton közlekedhetnének a biciklisek. Fotó: M. R.

– Szeretnénk folytatni a Paprétig tartó kerékpárutat, Bezenyéhez mintegy négy kilométernyi szakasz tartozik. Egy kilométer kiépítése 30 millió forintba kerülne. Erre az önkormányzatnak nincs forrása, ezért is indultunk az uniós pályázaton, melyhez ötszázalékos önrészre lenne szükség – magyarázza dr. Horváth Szabolcs, Bezenye jegyzője, miközben a pályázathoz tartozó dokumentációt mutatja. Már eddig is mintegy tízmillió forintot költöttek a tervezésre, illetve a pályázathoz szükséges egyéb dokumentációk beszerzésére. Egyrészt a kerékpáros-turizmus, másrészt a biztonságos biciklis közlekedés miatt is fontos lenne az út kiépítése. A településhez tartozó Paprétig Bezenyéről nem lehet kerékpárúton eljutni, a falu belterületén korábban elkészített szakasz megérett a felújításra: a betonlapok több helyen elváltak egymástól, a közművesítés során is romlott állapotuk, így balesetveszélyesek.
Rajka a kerékpárútra eddig 6 millió forintot költött, nekik a külterületen három, belterületen 2,5 kilométert kellene felújítaniuk, illetve megépíteniük.

– A pályázathoz szükséges ötszázalékos önrész előnyös lenne, ám az önkormányzatok – főként a jelenlegi helyzetben – saját forrásból nem tudnák ezt kigazdálkodni – hangsúlyozta Bazsó Lajos, Rajka polgármestere.

Tóth István, a Mosonmagyaróvári TE kerékpáros-szakosztályának vezetője szerint is jó lenne, ha biciklivel külön úton lehetne eljutni Rajkáig, ugyanis veszélyes arrafelé a közlekedés, a csapatnál is előfordult itt már baleset: – A kezdő kerékpárosainkkal használjuk a Mosonmagyaróvár–Paprét közötti szakaszt. Az edzéseket a szabadban két hét múlva kezdjük, de szombaton már kipróbáljuk a terepet – mondta el a kerékpárosok képviselője, aki hozzátette: amennyiben elkészülne az út Rajkáig, kerékpártúrákat szerveznének.

A bezenyei Krupich Jánosné postásként húsz évig rótta kerékpárral az utakat, most ismét segédkezik egykori munkahelyén:

– Rosszak a kerékpárútjaink, Bezenye belterületén a betonlapok töredezettek, elváltak egymástól, sok helyen csak az út szélén lehet biztonságosan közlekedni, jó lenne, ha mielőbb felújítanák – mondta el az asszony. 

Olvasóink írták

 • 6. tosa2 2010. február 06. 11:20
  „1.2. Nem írtak,nem írtak ! Ha meg írnak, akkor jön a szöveg: ez is hír ?, miért nem írnak
  erről, meg erről ?? Na tegyen igazságot valaki ?!”
 • 5. pancser 2010. február 06. 10:53
  „Ha van veszélyes szakasz, ahol biciklisek mennek, az a 86-os út Mosonmagyaróvárra bevezető része. Itt már volt baleset, meg lesz is. A pályázati rendszer jó dolog annak aki kapja. Viszont közel sem oda mennek a pénzek, ahova indoltabb lenne, hanem akik több pontot mesterkednek össze. Nem vitatom a Bezenye-Papréti kerékpárút fontosságát, de mint autósnak a korábban említett útvonal messze veszélyesebb, mi több gyalogosok is közlekednek a felüjárókon még sötétben is, sokszor ittasan!”
 • 4. ombi 2010. február 05. 20:47
  „Mi meg itt Abdán csak vágyakozunk, megérjük-e, hogy szilárd burkolatú úton biciklizhessünk Győrbe.
  Nem terveken, ígéreteken, az van elég. Úton!!
  Minden tiszteletem a cikkben említett önkormányzatoknak, vezetőiknek.”
 • 3. T. 2010. február 05. 20:17
  „Ahol az a fehér Opel kiégett, ott történt a gázolás is!”
 • 2. agihk 2010. február 05. 18:13
  „ja, és mi van azzal a kocsival ami kiégett a károly utcában a hét elején???”
 • 1. T. 2010. február 05. 17:14
  „Bocs, nem idevág a téma: tegnap este gyalogost gázoltak Óváron a városközpontban a ZEBRÁN!!! Miért nincs erről semmi ebben a szenzációs újságban??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Senkinek sem kell a gyermekfogászat

Mosonmagyaróvár - A gyermekfogászati praxis az elmúlt években leértékelődött, eladhatatlan, az… Tovább olvasom