Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 26°C Még több cikk.

Alku helyett patthelyzet a sikerdíjas vitában

Nagy István: Duna-ügyben eltért Illés Zoltán és a Fidesz-frakció véleménye
 Véleménykülönbség alakult ki az államtitkár és a Fidesz-frakció között a Duna ügyében. Az új járási hivatalvezető személye megnyugvást hozott a városházán. Eddig egyetlen fillér sikerdíjat sem fizettek ki a pályázatírónak a vitatott ügyekben. Mindezekről Nagy István országgyűlési képviselő, Mosonmagyaróvár polgármestere beszélt a Kisalföldnek.

– Képviselői munkájának értékelése helyett fedje föl olvasóinknak, hogy mi történt a Fidesz-frakcióban egy hét alatt, aminek eredményeként a vigasztalan parlamenti kezdet után egyhangú igen született a Kisalföld népi kezdeményezése nyomán az Öreg-Duna és Mosoni-Duna vízgazdálkodási megoldásainak érdemi megvitatására?
– Nos, nem ebben az egy hétben dőlt el így a dolog. Ez egy jó folyamat eredménye lett attól fogva, hogy elindult a népi kezdeményezés, mellé álltak a regionális döntéshozó testületek, s pártállástól függetlenül a helyi országgyűlési képviselők is. Hatásos volt, hogy az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága sem madártávlatból, hanem a helyszínen ismerhette meg a térség valós problémáit. Meggyőző erejű volt az is, hogy a parlamentben a megye országgyűlési képviselői egységes álláspontot képviseltek, s ez szimpátiát keltett frakciótársainkban is. Bebizonyosodott, ha van összefogás, az óriási erő tud lenni... Az érdekképviselet pedig fontosabb a pártfegyelemnél. Ez az igazi képviselői munka...

– Gratulálok a sikerhez, de mit szólt ehhez Illés államtitkár?
– Azt nem tudom, ám érezhető különbség volt a frakció és az államtitkár úr véleménye között. Ezzel együtt a történetnek sok tanulsága van. Így az, hogy nem dőlt össze a világ attól, hogy legalábbis beszéltünk a nem épülhetnek gátak merevsége helyett arról, hogy megoldásokat kell végre keresnünk. Megdőlt a „van víz – nincs víz" kijelentés is. Tudjuk, hogy kevés víz van. Több kell, de ezzel a kevéssel is jobban kell sáfárkodnunk. Remélem, hogy a népi kezdeményezés sikere után a labda átkerül a szakemberek térfelére, s jó megoldások születhetnek.

– Januártól polgármesterként is változnak feladatai. Folyik a városháza valóságos és szimbolikus átszabása: a járási hivatal, az állam beköltözik a városházára. Milyen együttműködésre számít?
– Kiválóra. Annál is inkább, mert annak idején meg a város költözött a járási székházba. Mára kialakultak a munkahelyek, karácsonyig az átalakítás befejeződik. Minden kollégának jutott feladat, sőt, a falvak hivatalaiból is bekerülnek munkatársak. Mindenki tudja, mi lesz a dolga. Túl vagyunk az átalakítás zavarain, félelmein, nyugtalanságán. Pozitívum, hogy a kormányhivatal jó módszertanát, az egyablakos ügyintézést is meghonosítjuk. A városháza földszintjén átvesszük a polgár aktáját, s nem ő, hanem az ügye járja meg a döntési szinteket, majd az eddiginél rövidebb határidővel kerül vissza hozzá. Már a hivatali karácsonyi ünnepségen is hangsúlyoztam, hogy nem rivalizálást, hanem igazi együttműködést, szorosra font szálakat várunk a város és az állam alkalmazottjai között.

Nagy István, Mosonmagyaróvár polgármestere
Nagy István, Mosonmagyaróvár polgármestere


– Akadálya lehet-e ennek, hogy az új járási hivatalvezetőtől a korábbi ciklusban még mint a város jegyzőjétől önök váltak meg?
– Nem. Dr. Lascsikné dr. Bozi Sarolta szakmai tudása garancia. Amikor nyilvánossá lett, hogy ő veszi át a járás vezetését, az a hivatalban kollégáim között is megnyugvást szült. Szakmaisága, korábbi városi és községi jegyzői tapasztalata révén azonosulni tud a felmerülő feladatokkal, helyzetekkel, s nem utolsósorban minden kollégáját korábbról személyesen is ismeri. A városházán az izgalom az ő megjelenésével alábbhagyott.

– Nem hagyott alább az izgalom viszont a futurás és szennyvíztisztítós sikerdíjas szerződések kapcsán. A város állítja, csak utólag szerzett tudomást a követelésekről. A pályázatíró Inventio Consulting ügyvezetője viszont lapunknak úgy nyilatkozott, minden városvezető mindent tudott, sőt, más ügyekben már fizettek is nekik. Valaki nem mond igazat?
– Nos, nekünk a postás hozott egy borítékot, benne a Futura 40 milliós sikerdíjas számlájával. Meglepődtünk, majd elkezdtük keresni hozzá a megfelelő szerződéseket, dokumentumokat. Nekem sem a Futura, sem a szennyvíztisztító sikerdíjairól fogalmam sem volt. Ez sem az átadás-átvételkor, sem a költségvetés készítésekor nem került szóba. Amikor egyik cégünknél meglett a szerződés, akkor kértük az Inventiót, mutassa be dokumentumait. Nyáron így szereztünk tudomást a szennyvíztisztító 60 milliós sikerdíjas követeléséről is. A futurás eseti bizottság ezt akkor azért nem vizsgálta, mert erről számla nem érkezett. Az eseti bizottság
szakértői jelentése szerint a futurás szerződéssel sérülhetett az államháztartásról szóló és a számviteli törvény, a vonatkozó kormányrendelet, az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata, gazdasági ügyrendje és a jegyzői ellenjegyzés szabályai is. A bizottság jelezte hiányosságok miatt én nem tehettem másként, mint hogy az ügyészséghez fordultam azzal, hogy történt-e bűncselekmény. Amennyiben ezt a rendőrségi vizsgálat tisztázza, akkortól van jogszerű lehetőségem a szabályszerű kifizetésre. Döntse el az ügyészség-rendőrség, hogy ez mennyire befolyásolja a szabályszerű kifizetést. Ha most fizetnénk, az Állami Számvevőszék joggal marasztalna el az önkormányzati felhatalmazás hiányában.

– Tehát eddig a város a Futura és a szennyvíztisztító sikeres pályázata nyomán semmit sem fizetett az Inventio Consultingnak?
– Mindkét esetben több szerződés is volt az említett céggel: a kisebb összegű megvalósíthatósági tanulmány készítésére vonatkozó szerződésekkel természetesen rendben elszámoltunk. A pályázat megnyeréséről szóló sikerdíjas szerződés volt ismeretlen az önkormányzat előtt. Ebből még nem fizettünk semmit. Annyit még ehhez hozzá kell tennem, hogy a futurás eseti bizottság felhatalmazott az egyeztetésre az Inventióval a kifizetések mértékéről és ütemezéséről. A szennyvizes szerződéssel együtt mintegy 100 milliós tételről alkut ajánlottam. Ezt ők nem fogadták el. Most patthelyzet van. Ez az ügyészégi-rendőrségi vizsgálat lezárulta után kerülhet új dimenzióba.

Olvasóink írták

 • 4. hablaty007 2012. december 30. 11:34
  „Csodálom, hogy eddig még senki nem tette fel a kérdést: Mi volt a valós ok 2007-ben a móvári jegyző közös megegyezéssel történt távozásának ? Ha valaki tudja az okot a két érintetten (- Sz.M. és dr.L-né dr.B.S.-) kívül," ne rejtse véka alá". Bizonyára mindkét félnek jó oka volt a közös döntés kommentálás nélküli meghozatalára.
  Azt pedig igazán érdekesnek tartom, hogy 5 év száműzetés után - mintha semmi nem történt volna - megtörténik a feljebb "buktatás". Erre ugyan ki és miért tett javaslatot ? Gondolom a szaktudás és a gyakorlat mellett kellett még valami/valaki.”
 • 3. 621 2012. december 20. 08:47
  „Még igazad is lehet, de nem bántam volna - már csak a hül. yeség kedvéért is, ha nem csak minősítesz, hanem indokolsz is... Ti. az egész, szabó m "polgártárs" nyakára lépéséről, és a balhéről szólt... Gondolom ha akarná,- remélem nem akarja, mert ez a mélység azért taszító lehet - szóval ha akarná a"természetesen korrekt rendőrségi vizsgálat" után kérdezhetne... és a választ pénzben mérhetnék...”
 • 2. kocsoggorog 2012. december 20. 07:01
  „kedves 621! Jogban picit járatosként látszik, hogy azt sem tudod miről beszélsz...”
 • 1. 621 2012. december 20. 06:37
  „Ennél jobban csak hazugszáj és kuszaszem kommunikálja a lyukra futást... a kudarcot... bár a polg. mester is azon fészekaljba tartozik.. gondolom az elindítók száoltak a nem vagyoni kártérítés intézményével...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ételosztás Mosonmagyaróváron

A Mosoni Polgári Kör csütörtökön délután 3 órától ingyenes gulyáslevest és teát oszt az arra… Tovább olvasom