Kisalföld logö

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 1°C | 10°C Még több cikk.

Pöttyök, virágok és szerelem első látásra

Ékszerkészítés közben Benedek Katalin szerint minden perc maga a feltöltődés: nyugalom és izgatottság egyaránt. A közgazdász végzettségű marketingszakember kezében a hétköznapi kellékek vidám nyakláncokká, fülbevalókká alakulnak át. Mindig olyan anyagokat keres, amikbe rögtön beleszeret.

– Mint majdnem minden kislányt, engem is vonzottak már gyerekkoromban a színes anyagok, a babaruhavarrás, anyukám ruháinak felpróbálása majd szétfaricskolása, azaz szétszabdalása és saját méretemre alakítása. Ez a szenvedély máig megmaradt és él bennem, csak egy picit finomodott – mondta el indíttatásáról az Erdélyben élő Benedek Katalin.

 
 

Ahhoz, hogy szép dolgokat alakít ki saját kezűleg, valószínűleg hozzájárult nagypapája példája, aki igazi ezermester volt, székelyruhát varrt, kaput faragott, házakat épített, lovat patkolt, vitte a háztáji gazdaságot és természetesen a nagymamával együtt nevelt fel négy gyereket. Így a tőle látottakból is maradt rá némi örökség. Nagyon szeret olyasmit készíteni, aminek szemet gyönyörködtető, kézzelfogható eredménye van és a viselőjét boldoggá teszi, nála szinte új életet kezd.

 
 

Katalin el tudja érni, hogy olyan minden otthonban megtalálható kellékekből, mint például a gombok és a csipkeszalagok, egyedi összeállítások, ékszerek szülessenek. Az ilyen, nála alapanyagnak használt kiegészítők állnak hozzá a legközelebb. Kedveli az egyszerű anyagokat, mivel azokat lehet szerinte leginkább egyedivé varázsolni, azokba lehet leginkább életet vinni.

 
 

Mivel a nosztalgikus, régies, romantikus vintage stílus vonzza, így a csipke, a gombok, a vásznak, a gyöngyök és az antik hatású fémek állnak hozzá a legközelebb, ezeket építi bele alkotásaiba. Szab, varr, ragaszt, gombot présel és addig csűri-csavarja a szebbnél szebb anyagokat, amíg egymás mellé simulnak, formát öltenek és elkészül egy szívének kedves darab – egy ékszer.

 
 

Nagy hangsúlyt helyez a megfelelő anyag felkutatására. Ez sok időbe telhet, de nagy gondossággal jár el, olyan anyagokat keres, amikbe beleszeret. Lehet, hogy a családi méteráru üzletben találja meg, vagy egy kínai, egy angol internetes áruházban, vagy éppen a sarki használtruha kereskedésben. Nem nagyon szokta előre megtervezni ékszerei formáját, inkább csak egy elképzelés formálódik benne arról, milyen színvilágban pompázzon, esetleg milyen alakot öltsön, a többi adja magát menet közben.

 
 

Szereti a zöld és a barna minden árnyalatát, az élénk, az élettel teli színeket, a pöttyös és a virágmintás anyagokat. Vidám természetű fiatal nő, édesanya, aki úgy érzi, ezekkel a színekkel, formákkal tudja leginkább kifejezni személyiségét alkotásain keresztül. Néha viszont szívesen elszakad saját ízlésvilágától és megpróbál új anyagokban, formákban gondolkodni. Ilyenkor érzi át igazán, hogy az ékszerkészítésben nincsenek korlátok, s mi mindent ki lehet hozni néhány hétköznapi kellékből.

 
 

 


– Sok ékszer több órán át készül, de minden perc maga a feltöltődés: nyugalom és izgatottság egyaránt. Igazi élmény, ha az alkotás folyamán megvalósulni látom az elképzelésemet, de még jobb, ha az ékszerem rátalál büszke és boldog viselőjére – fogalmaz Katalin.

 
 
 

Számára a legszebb ékszerek egyediek és kézzel készültek, így visszatükröződik bennük az alkotó személyisége, az idő, a munka és a szeretet, amit rászánt az összeállítására. S úgy véli, egy ékszer attól tud még szebb lenni és igazán érvényesülni, ha olyan viselőre akad, aki magához és ruhájához illően hordja, egyik legdrágább kincsének tekinti még akkor is, ha csak egy picike gombfülbevalóról, vagy éppen egy színes textilnyaklánc. Katalin kedvenceinek fotóit Facebook-oldalán közzéteszi és kíváncsi mások véleményére.

 
 
 

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldre repülnek a családi fészekből

Tanévkezdés más országban. Ha mindent összeszámolnak, nem biztos, hogy itthon olcsóbb a… Tovább olvasom