Kisalföld logö

2019. 05. 27. hétfő - Hella Még több cikk.

WikiLeaks: Mianmar atomfegyvereket gyárt?

Egybehangzó beszámolók szerint Mianmar a trópusi dzsungelben egy olyan létesítményt épít, ahol nukleáris fegyvereket fejlesztenének ki, méghozzá az észak-koreaiak segítségével.

Egybehangzó beszámolók szerint Mianmar a trópusi dzsungelben egy olyan létesítményt épít, ahol nukleáris fegyvereket fejlesztenének ki, méghozzá az észak-koreaiak segítségével - legalábbis ezt tartalmazza az az amerikai diplomáciai távirat, amelyet a WikiLeaks honlap szivárogtatott ki.

"Az észak-koreaiak burmai munkások segítségével egy föld alatti, vasbetonból készülő létesítményt építenek" - olvasható egy táviratban, amelyet a The Guardian című brit lap (a WikiLeaks médiapartnere) hozott nyilvánosságra. A mianmari amerikai nagykövetség által kiadott dokumentum egy burmai tisztre hivatkozik, aki elmesélte, hogy észak-koreai technikusokat látott a létesítménynél. Egy külföldi üzletember pedig arról számolt be, hogy szokatlanul széles acélcsöveket rakodtak be egy bárkára - s a dokkmunkások is gyanús szállítmányokról beszéltek.

A mianmari katonai junta eddig mindig cáfolta azokat az állításokat, miszerint az ázsiai ország atomfegyverhez szeretne jutni, s hogy együttműködne Észak-Koreával. Idén júliusban azonban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter bejelentette, hogy az észak-koreaiak katonai anyagokat szállítottak a közelmúltban Mianmarba.

Olvasóink írták

 • 4. VJack 2010. december 10. 15:44
  „Ha jól tudom, eddig csak az USA használt atomfegyvert. Polgári személyek ellen. Ennyi. A legagresszívebb állam mondja meg, hogy kinek és milyen fegyvert szabad fejleszteni. Nem mondom, hogy nem logikus, csak kicsit más mázzal van ez beadva a jónépnek. Jobb lenne, ha senkinek nem lenne.”
 • 3. janika 2010. december 10. 15:25
  „Az atomfegyvereket mindenhol meg kel semmisíteni! persze ez a tömeggyilkosoknak nem nagyon tetszene!”
 • 2. annobon 2010. december 10. 10:45
  „Jó lenne, ha a világ vezető atomhatalmai összefognának az ellen, hogy 3. világbeli országoknak is lehessen atomfegyverük! Mert szerintem atomnagyhatalmak segítsége (akár illegális segítsége) nélkül ilyen Mianmaroknak soha nem lenne nukleáris fegyverük. Még korszerű harci repülőjük sincs...”
 • 1. Muki81 2010. december 10. 09:41
  „Érdeke, hogy az USA mégis inkább Iránt akarja lerohanni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénteken adják át a Nobel-díjakat

XVI. Károly Gusztáv svéd uralkodó átadja az idei irodalmi és a tudományos Nobel-díjakat a… Tovább olvasom