Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Visszaszökött hazájába a 14 éves lányt megerőszakoló és megölő iraki menekült

A történtek mélyen felháborították a németeket, ami egyúttal erősítette a menedéknyújtás szabályainak szigorítását követelő hangokat.
Elfogták Irakban a német sajtóban Susanna néven azonosított 14 éves lány megerőszakolásával és meggyilkolásával gyanúsított iraki férfit - jelentette be pénteken Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter.

A 20 éves fiatalembert a kurd biztonsági szervek fogták el péntekre virradóra Irak északi részén, a kurd autonóm területen, Erbíl közelében. Elfogása a német és a kurd hatóságok sikeres együttműködésének eredménye - mondta Horst Seehofer a Szász-Anhalt tartománybeli Quedlinburgban, a szövetségi kormány és a tartományok belügyi egyeztető fóruma, az úgynevezett belügyminiszteri konferencia ülése után, sajtótájékoztatón.

Az Ali Bassár nevű gyanúsított kézre kerítése nem vigasz az áldozat családjának, de a brutális bűncselekmény feltárása és az elkövető felelősségre vonása szempontjából nagyon fontos - tette hozzá a miniszter, kiemelve, hogy további elemzést igényelnek a gyanúsított ellen talált bizonyítékok.

Az egyelőre nem ismert, hogy miként kerülhet vissza Németországba Ali Bassár, aki menedékkérőként érkezett az országba 2015-ben - derült ki pénteken Berlinben a kormányszóvivői tájékoztatón, amelyen Maria Adebahr külügyi szóvivő kérdésre válaszolva elmondta, hogy nincs kiadatási egyezmény Németország és Irak között, de ez nem zárja ki azt, hogy egyes esetekben valamelyik fél kérésére a másik átad a területén tartózkodó személyeket.

A német nyilvánosságban felháborodással fogadott kettős bűncselekménynek az iraki menedékkérő mellett egy másik gyanúsítottja is volt, egy 35 éves török menedékkérő, akit szabadon engedtek, mert nem bizonyult megalapozottnak a gyanú.

A wiesbadeni illetőségű áldozatot a nyomozás eddigi megállapításai szerint május 22-én vagy 23-ra virradóra megerőszakolták, majd meggyilkolták, és holttestét elrejtették egy nehezen megközelíthető ipari terület közelében, a Hessen tartományi város külterületén.

Az áldozatot május 22. óta eltűntként tartották nyilván, keresésében több száz rendőr vett részt, holttestét szerdán találták meg.

A helyi rendőrség csütörtöki tájékoztatása szerint Ali Bassárról egy 13 éves menekült szolgált a legfontosabb információkkal. Azonban mire a gyanúsított nyomára bukkantak, már csak azt tudták megállapítani, hogy a családjával együtt távozott az országból. Az eddig ismert nevüktől eltérő személyazonossággal Düsseldorfból repülővel Isztambulba, onnan pedig az iraki Erbílbe utaztak.

Ez június elején történt, amikor Ali Bassár még nem volt hivatalosan gyanúsított, és nem állt körözés alatt.

Pénteken a hatóságok tájékoztatása alapján kiderült, hogy a nyolcfős család úti okmányai rendben voltak, és megfelelően ellenőrizte is őket a határigazgatásért felelős szövetségi rendőrség, de a repülőjegyeken más nevek álltak. Ezzel kapcsolatban Harald Neymanns belügyminisztériumi szóvivő a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy a szövetségi rendőrség csak az úti okmányok ellenőrzésére jogosult, a repülőjegyeket pedig mindig az adott légitársaság kezeli.

Korábban írtuk:

Visszaszökött hazájába Németországból a tizennégy éves Susanna Feldman megerőszakolásával és meggyilkolásával gyanúsított iraki menekült - közölték német tisztviselők csütörtökön.

A történtek mélyen felháborították a németeket, ami egyúttal erősítette a menedéknyújtás szabályainak szigorítását követelő hangokat, hogy erőszakosnak vélt migránsokat hatékonyabban lehessen kitoloncolni az országból.

Susanna Feldman bár zsidó volt, a német rendőrség nem talált arra utaló jelt, hogy a lányt származása miatt ölte meg a gyilkosság gyanúsítottja. A németországi Zsidók Központi Tanácsa nevű szervezet óva intett az ellen, hogy antiszemita indítékot tulajdonítsanak a bűncselekménynek.

A kislánynak a Frankfurthoz közeli Mainzban veszett nyoma május 22-én. Holttestét szerdán találták meg Wiesbadenben, egy menekülttáborhoz közeli erdős területen. A vélt gyilkos ebben a táborban lakott.

A rendőrség közölte: a 20 éves Ali Basárt keresik, aki feltehetően néhány nappal ezelőtt menekült vissza családjával az észak-iraki Erbílbe. A hatóságok egy különleges hívóközpontot hoztak létre a férfi megtalálásához, arab és török nyelven is felhívást intéztek a nyilvánossághoz az iraki férfi kézre kerítése végett.

Basár ismert volt a német hatóságok előtt, ugyanis egy 11 éves lány megerőszakolásának gyanújába keveredett a menekülttáborban. A nyomozás ez ügyben azonban eredménytelenül zárult.

A német politikai spektrum minden szögletéből sürgették a történtek alapos kivizsgálását, kifejezetten annak felderítését, hogy hogyan tudta egy iraki férfi és családja hamis neveket használva elhagyni Németországot.

Bár nincs antiszemitizmusra utaló jel a bűncselekmény elkövetésében, a zsidókat érő erőszakos cselekmények meglehetősen kényes kérdés Németországban. Egyes német zsidók aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy szerintük erősödött az antiszemitizmus a főként muzulmán migránsok tömeges beáramlásával. A rendőrség azonban a zsidó-ellenes atrocitások jelentős részét a német szélsőjobbnak tulajdonítja.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pokoli út: öldökléssel fenyegetőzött az utas, kényszerleszállást hajtott végre a repülőgép

Pokoli út: öldökléssel fenyegetőzött az utas, kényszerleszállást hajtott végre a repülőgép
Az eset egy ausztráliai belföldi járaton történt csütörtök éjszaka. Tovább olvasom