Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Százezrek Csíksomlyón - Sütő emlékplakettjét megrongálták

Több százezer zarándok vesz részt az idei csíksomlyói körmeneten. A szombati búcsúra az erdélyi katolikusokon kívül a világ minden tájáról érkezett hívők teljesen megtöltötték a "Nyereg"-nek nevezett völgyet.
Budapestről pénteken különvonat indult a pünkösdi búcsúra, a szerelvényt az ipartörténeti érdekességként számon tartott 017-es számú, magyar címeres Nohab mozdony vontatta. A zarándokok utazásának megkönnyítéséért az Országos Útkezelő Társaság mintegy negyvenezer útmatricát helyezett el az ország különböző üzemanyagtöltő állomásainál, a búcsú körzetében pedig százezer matrica áll a gépkocsivezetők rendelkezésére.

A búcsút követően május 11-én, Pünkösd vasárnapján Gyimesbükkön a történelmi Magyarország legkeletibb őrházának felújított - ma már használaton kívüli - épületét is átadják. A Magyar Királyi Vasutak 30-as számú őrháza elé gurul majd be a zarándokok különvonatát vontató - 1963-ban üzembe helyezett svéd gyártmányú mozdony.

A román állam által egy magánszemélynek eladott, majd a helyi önkormányzat tulajdonába került őrház épületének helyreállítását a gyimesbükki önkormányzat, valamint erdélyi és magyarországi civil szervezetek végezték el. Az épületet egyébként a hajdani magyar vasúti szabványoknak megfelelően hozták rendbe.

A környéken egyébként a zarándokok elszállásolása lendítette fel egyebek között a turizmust is, a Hargita megyében a szállodákban, motelekben, panziókban és falusi vendégfogadókban több a szálláshely, mint más, szintén turisztikai potenciállal rendelkező megyében. Az egyszeri zarándokokból visszajáró vendégek lettek, akik az év más időszakában is felkeresik a környéket.

Csíksomlyón már a kommunizmus idején is tartottak körmenetet. A zarándoklatra ekkor még csak magánúton lehetett elmenni, szervezetten nem. Az 1990-ben tartott első szabad búcsún 80 ezren voltak, ez a szám évről évre nőtt, múlt évben 4-500 ezerre becsülték a résztvevők számát.

Megrongálták Sütő András emlékplakettjét

Durván megrongálták Sütő András emlékplakettjét ismeretlen tettesek szombatra virradó éjszaka Marosvásárhelyen. A neves író házán elhelyezett bronzplakettet az elkövetők részben felfeszítették, ám nem sikerült eltávolítaniuk azt.

Az RMDSZ munkatársai értesítették a rendőrséget, amely vizsgálatot indított az ügyben.

Markó Béla szövetségi elnök rendkívül aggasztónak nevezte az esetet. "Óhatatlanul arra kell gondolnom, hogy Sütő Andrást életében is támadták, 1990 márciusában fél szemét kiütötték, és íme, most halálában is bántják, próbálják újból megcsúfolni az arcát. Ez az eset a marosvásárhelyi magyarságot közvetlenül érinti, ugyanakkor aggasztó, hogy Kolozsváron is magyarellenes atrocitásokról lehet időnként beszámolni, és most Marosvásárhelyen is ismét megjelentek ilyen próbálkozások" - mondta az RMDSZ elnöke. Markó szerint ez figyelmeztetés arra is, hogy az erdélyi magyarságnak továbbra is nagyon együtt kell lennie.

A Hunyadi László marosvásárhelyi szobrászművész által készített plakettet 2006-ban, Sütő András születésének 80. évfordulóján helyezték el.

Olvasóink írták

 • 3. polgár 2008. május 11. 14:33
  „...értem büzgörke, tehát ezért marja ma is a magyar a magyart és ez így lesz mindörökké...! (ha 1567 óta ugy van, ráadásul ünnepé vált)”
 • 2. büzgörke 2008. május 11. 09:24
  „1567-ben újabb fordulat következett be a búcsújárásban. A hitújítás korában János Zsigmond erdélyi fejedelem haddal akarta a színtiszta katolikus Csík, Gyergyó és Kászon népét az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe István gyergyóalfalvi plébános vezetésével fegyvert fogott hitének védelmére. A gyülekező Csíksomlyón volt pünkösd szombatján. Isten kegyelmébe ajánlották magukat és Szűz Mária segítségéért esedeztek, majd elindultak a Hargitára, szembeszállni a hitújítók hadával. Ezalatt az idősek, az asszonyok és a gyermekek Somlyón maradtak és győzelemért imádkoztak. A csata diadallal végződött.
  Azaz, figyelem! Magyar magyart, bocs székely, székelyt győzött le. Azaz, az egymás felett aratott győzelmet ünneplik. Csak ezt ma sokan nem tudják.”
 • 1. polgár 2008. május 11. 05:40
  „Végre egy, az ünnepel kapcsolatos hír ! Kevesen tudják mit ünneplünk,egyáltalán, azon kívül hogy be kell vásárolni mert hosszú hétvége lesz. A székelyföldi búcsú, szép hagyomány csak kár hogy már csak az üzletről szól minden...egyébként is, ott miért tud összetartani a magyarság, itthon meg nem ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bűnvádi eljárás egy szerb tábornok ellen

Belgrádban bűnvádi feljelentést tettek egy nyugalmazott tábornok ellen háborús bűncselekmények… Tovább olvasom