Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Öngyilkos merénylők: emberekbe operált bombáktól retteg Amerika

A washingtoni Fehér Ház azt bizonygatta szerdán: nincs közvetlen veszélye annak, hogy terroristák az emberi bőr alá beültetett bombákkal kövessenek el repülőgépek elleni merényleteket.

Barack Obama amerikai elnök szóvivője, Jay Carney egyúttal elismerte, hogy az Egyesült Államok közlekedésbiztonsági hatósága (TSA) és a belbiztonsági minisztérium "részletes betekintést nyújtott a légitársaságoknak azokba a nemrég szerzett értesülésekbe, melyek szerint terroristák a légi közlekedési szektort kívánják célba venni". Ugyanakkor azt állította, hogy az ezzel kapcsolatos intézkedéseknek "semmi közük nincs valamiféle közvetlen vagy különleges fenyegetéshez".

Előzőleg a nap folyamán az amerikai sajtóban nagy visszhangot keltett az a TSA illetékeseire hivatkozó jelentés, amely szerint "terroristák műtéti úton akarnak beültetni emberekbe robbanóanyagokat annak érdekében, hogy így játszhassák ki a (repülőtéri) biztonsági ellenőrzéseket". A Los Angeles Times című napilap szerint "ezek az információk azt eredményezhetik, hogy újabb ellenőrző intézkedéseket kell majd bevezetni az amerikai repülőtereken", mivel - mondják az LA Times által idézett szakértők - "a jelenleg használt testszkennerek nem feltétlenül tudnak kimutatni a bőr alá ültetett bombákat". A felmerült újabb biztonsági eljárások során - írta a lap - a biztonsági ügynökök egyebek közt az eddigieknél jóval nagyobb rendszerességgel folyamodnának ahhoz, hogy "vattapálcával mintát vegyenek az utasok bőréről, hogy kimutathassák a legkisebb robbanóanyagnyomot is". Fehér házi sajtótájékoztatóján Jay Carney nem ítélte "egyáltalán meglepőnek" azt a tényt, hogy "a terroristák újabb módokat keresnek a biztonsági ellenőrzések kijátszására, hogy repülőgépeket vehessenek célba". A francia hírügynökség által megkérdezett American Airlines és US Airways nem voltak hajlandóak "beszélni erről a biztonsági vonatkozású témáról".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elzárás, több ezer euró: durvák lesznek a közlekedési bírságok Horvátországban

Horvátországban a közlekedési szabálysértésekért járó pénzbírság összege az eddigieknek akár a… Tovább olvasom