Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Nem vállalta be a görög kereszteket a Lidl, eltávolították a szórólapokról

A kereszténydemokrata gazdasági miniszter, Marian Jurecka közvetve bojkottra szólította fel az embereket.
Eltüntette az ortodox templomok keresztjeit Santorini látképéről a "görög hetet" hirdető szórólapjain a Lidl áruházlánc Csehországban. A katolikus egyház és egyes politikusok is felháborodásuknak adtak hangot. 

Tiltakozásul hétfőn a csehországi Olomoucban lévő egyik üzletbe egy férfi kezében egy nagy görög keresztet tartva, papi ruhában tért be. A szupermarket vezetője hívta a rendőrséget, de közbeavatkozásra nem volt szükség, a férfi idővel kivonult az üzletből. 
    
Az üzletvezető szerint a férfi megjelenésével félelmet keltett a vásárolókban, zaklatta őket azzal, hogy megszólította őket, és megáldotta a termékeket. A férfi később Facebook-oldalán kifejtette: zokon vette, hogy a szupermarket törölte reklámfotóin a kereszteket Santorini jellegzetes ortodox templomainak tetejéről.
    
Maga a Lidl azzal indokolta a keresztek eltávolítását a fotókról, hogy "a vallási és politikai semlegességet" akarták megőrizni, hirdetéseikben kerülik a vallási szimbólumokat, mert nem akarnak kirekeszteni semmilyen meggyőződésű csoportot. A vállalat mindazonáltal elnézést kért és hangsúlyozta, hogy a jövőbeli reklám- és marketingkampányaiban figyelembe veszi az "aktuális tapasztalatokat". 
    

A tiltakozó férfi szerint erre nincs mentség. "Megmutatjuk, hogy a keresztek egyszerűen az országunkhoz és a kultúránkhoz tartoznak és nem félünk" - fejtette ki. 
    
Dominik Duka prágai érsek és cseh prímás is elítélte a "példátlan és erkölcstelen tettet".

Egyelőre "csak" fotók meghamisításáról van szó, de félő, hogy hamarosan valóban eltávolítják a kereszteket a templomokról

- írta Duka a prágai nagykövetnek küldött levelében. Hozzátette: "az európai civilizációnak több gyökere van, a legfontosabbak között van a görög demokrácia és filozófia". 
    
A kereszténydemokrata gazdasági miniszter, Marian Jurecka közvetve bojkottra szólította fel az embereket.

Az embereknek maguknak kell eldönteniük, akarnak-e támogatni egy ilyen kampányt azzal, hogy ezen a héten náluk vásárolnak

- nyilatkozta a miniszter a cseh rádiónak, a Lidl eljárását "nagyon veszélyesnek" nevezve.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Putyin telefonon tárgyalt a dél-koreai elnökkel az észak-koreai válságról

Putyin telefonon tárgyalt a dél-koreai elnökkel az észak-koreai válságról
A két elnök nyomatékosan elítélte a Phenjan által vasárnap végrehajtott kísérleti atomrobbantást.… Tovább olvasom