Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Nem akadályozzák a csángókat az állampolgárság igénylésében a román papok

Havonta mintegy ötven csángóföldi lakos készítteti el a magyar állampolgárság igényléséhez szükséges dokumentációt – mondta a Krónika című erdélyi napilapnak Hegyeli Attila, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) ügyvivője, aki a lap keddi számában cáfolta azokat a sajtóhíreket, miszerint a román katolikus papok akadályoznák a csángókat a dokumentáció összeállításában.

A lapnak Hegyeli a román katolikus papokkal kapcsolatos híresztelésekre reagálva úgy fogalmazott: "Mesterségesen gerjesztik a konfliktust Budapestről azok, akik abból élnek, hogy feszültséget keltsenek".
Hegyeli Attila elmondta, havonta átlagosan ötven iratcsomó összeállításában segít, de nem tapasztalta, hogy a román ajkú katolikus papok akadályoznák a magyar honpolgárság megszerzéséhez szükséges egyházi bizonylatok kiállítását.
Csupán egyetlen alkalommal jelezte egy ügyfél, hogy a pap nem állította ki első kérésre a kért bizonylatot. Ez az egyedi eset is azonban néhány napon belül megoldódott, ugyanis a plébános mindössze felettese tanácsát kérte az ügyben, aztán különösebb gond nélkül kiállította az igazolást. Egyébként Hegyeli hivatalos román–magyar fordítóként elkészítette az egyházi bizonylat román–latin–magyar verzióját is, amit a román ajkú papok szintén aláírnak.
A lap emlékeztet: a moldvai csángókkal külön foglalkozik az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló, 2010. évi 44. törvény. Eszerint nekik nem kell bizonyítaniuk, hogy felmenőik Magyarország területén éltek, ők valószínűsíthetik magyar származásukat. Ez az igénylőnek vagy felmenőinek a családneve vagy születési helye alapján történik, de elősegíthetik más okmányok is, például magyariskola-látogatási igazolás, de mellékelniük kell egy magyar nyelven írt önéletrajzot is.
György László, a csíkszeredai demokrácia-központ munkatársa szerint a moldvai csángókra vonatkozó passzus a Hargita megye területén élő csángókra nem vonatkozik, ugyanis az ő felmenőik élhettek az egykori Magyarország területén.
A csángók közül a magyar honpolgárságot kérvényezők többsége olyan személy, aki Magyarországon vállalt munkát – magyarázta a Krónikának Hegyeli.
Nemes Előd, a sepsiszentgyörgyi demokrácia-központ vezetője sem tartja általános jelenségnek, hogy akadályoznák a csángókat a magyar állampolgárság megszerzésében. A lapnak elmondta: irodájukban mindössze két esetben panaszkodtak a csángók, hogy a plébános nem adta ki nekik az egyházi bizonylatot, több esetről nincs tudomásuk.
Egy esetben viszont egy forrófalvi csángó férfi arra kérte a központ munkatársait, ne küldjék haza szülőfalujába a magyar anyakönyvi iratait, mert így megtudná a postás, a pap és a rendőr, hogy magyar állampolgárságot kapott. A férfi attól tartott, negatív következményei lesznek annak, ha vállalja magyarságát.
A csíkszeredai és gyergyószentmiklósi demokrácia-központban egyáltalán nem tapasztaltak visszaélést a magyar állampolgárság megszerzéséhez szükséges iratok beszerzésében.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A feketemunka csökkenésére számít májustól a bécsi munkaügyi hivatal

Az illegális foglalkoztatás visszaszorulását, az új uniós tagállamok munkavállalói számára nagyobb… Tovább olvasom