Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Leszavazták az írek a Lisszaboni Szerződést

Írország - Az ír referendum nem hivatalos eredménye szerint az írek többsége nemmel szavazott, vagyis elutasította a Lisszaboni Szerződést.
Dermot Ahern ír igazságügyi miniszter elismerte, hogy az eddigi, most már reprezentatívnak tekinthető részeredmények alapján Írországban megbukott az Unió reformszerződése. "Várni kell a hivatalos végeredményre, de úgy tűnik a nemek vannak többségben" - közölte az eredményeket csalódáskeltőnek nevező ír igazságügyi miniszter.

Három választókerületben már összeszámolták a szavazatokat, és hivatalosan is kihirdették az eredményt, amely a nemek győzelmét hozta. Bár a szavazatok számlálása még folyik, látható, hogy például Dublinban, ahol a lakosság negyede él, fölényes győzelmet aratott a "nem" tábor. Az RTE információi szerint az egész országban is a nemmel szavazók voltak többségben, és csak maroknyi, főleg középosztálybeli választókerületben győzhetnek az igenek.

A közszolgálati adó adatai szerint vidéken, és a munkáskerületekben nagy a nemek aránya, míg a középosztálybeli emberek inkább támogatják a lisszaboni szerződés ratifikációját, de nem eléggé, hogy ellensúlyozni tudják az azt elutasító szavazatokat Írország az egyetlen uniós tagállam, ahol az alkotmány módosítása miatt népszavazást írtak ki a Lisszaboni Reformszerződésről.

Eddig 18 tagország ratifikálta a dokumentumot (elsőként Magyarország), amely módosított változata a korábban Hollandiában és Franciaországban elutasított uniós alkotmánynak. A reformszerződés messzemenő változtatásokat hozna a közösség életében. Bővülne a közösségi politikák köre, és a legtöbb területen a tagállamok elveszítik vétójogukat. Több jogköre lenne az Európai Parlamentnek és a nemzeti parlamenteket is igyekeznének bevonni az uniós törvénykezés előkészítésébe. A Lisszaboni Szerződés 2009 január elsején lépett volna hatályba. Bár az uniós vezetők korábbi állásfoglalása szerint nincs "B" terv, azaz nem terveznek módosításokat, brüsszeli várakozás szerint az ír leszavazás csupán késlelteti, de nem ássa alá a reformokat.


Korábban:
Péntek 13 - ezt a baljós címet adta a szavazásról szóló pénteki cikkének az Irish Daily Mirror című ír lap, jelezve, hogy az alacsony részvételi arány a "nemek" rémálomszerű győzelmével fenyeget. Elemzők szerint 50-55 százalékos részvételi arány mellet az igenek, míg 35 százalékos részvételi arány esetén a nemek kerülnek majd többségbe. Az RTE ír közszolgálati adó a csütörtöki urnazárás után nyilvánosságra hozott becslése szerint a nagyjából 3 millió választópolgár negyven százaléka ment el szavazni, míg az Irish Times ötven százalékos adatot közölt. A végső eredményt közép-európai idő szerint délután négy óra után hozzák nyilvánosságra.

Az Ír Köztársaság az egyetlen az Európai Unió 27 tagországa közül, ahol a lisszaboni szerződés jóváhagyását vagy elvetését népszavazás dönti el. A többi tagállamban a parlamentek fogadják el a dokumentumot, amely az Európai Alkotmányos Szerződés helyébe lépett, miután azt 2005-ben Franciaországban és Hollandiában - népszavazáson - elutasították. Az ír nemek győzelme esetén újra kéne tárgyalni a szerződést, ami újabb több éves késlekedést jelentene az EU intézményrendszerének reformjában. A brüsszeli EU-vezetőknek megnyugtató jel lehet, hogy a vezető ír fogadóiroda már a csütörtöki urnazárás után elkezdte kifizetni a nyereményeket azoknak, akik az igenek győzelmére fogadtak. A Paddy Power szóvivője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elismerte ugyan, hogy egy kicsit hamar döntöttek és talán tévedtek, de hozzátette: már többször is előre fizettek, és eddig mindig jó döntést hoztak.

Olvasóink írták

  • 2. Dew 2008. június 14. 16:16
    „A Lisszaboni Szerződést Magyarország elsőként ratifikálta, a Parlamnet egyöntetű támogatásával. Úgy, hogy több képviselő bevallottan még csak nem is olvasta.”
  • 1. olvasós 2008. június 14. 08:06
    „először hallok erről a kifejezésről "liszaboni szerződés".gyanitom,hogy ha az országban megkérdeznének embereket arról,hogy ki hallott a "liszaboni szerződésről" és mit takar ez a kifejezés,nagyon csekély számban tudnának rólla az ország lakosainak körében!!magyarország elsőként ratifikálta!!!!!!!elgondolkodtató az a tény,hogy irországban megkérdezik az ország lakosságának véleményét,magyarországon viszont még hallani sem kell róla az ország lakosságának!!!pedig feltételezhetően az ő jövőjükről is éppugy szól ,mint az ir lakosok jövőjéről!!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztrájkot kezdtek a brit üzemanyag szállítók

Nagy-Britannia - Négynapos sztrájkot kezdtek pénteken Nagy-Britanniában az egyik legnagyobb… Tovább olvasom