Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Félresikerült agyműtét: felturbózták az emlékezetét

A kanadai Torontóban idegsebészek agyba ültetett elektródák stimulálásával el akarták venni az étvágyát egy betegesen elhízott férfinak. A páciensnek az étvágya nem ment el, viszont hihetetlenül pontos lett az emlékezete.
A véletlenül felfedezett módszert már elkezdték tesztelni Alzheimer kóros betegeken. Erről szerdán közölt cikket az Independent című brit lap internetes oldala.A Toronto Western Hospital kórház orvosai Andres Lozano professzor vezetésével egy 190 kilós betegnek a hipotalamuszába vezettek elektródákat, hogy az étvágyközpont elektromos befolyásolásával csökkentsék a páciens beteges étvágyát, amelyet semmilyen más módszerrel nem tudtak korábban mérsékelni.

Az orvosok legnagyobb meglepetésére a férfinak egy 30 évvel korábbi esemény legapróbb részletei kezdtek eszébe jutni. Amikor fokozták az elektródákra adott áram erősségét, az emlékkép még részletesebbé vált. Amikor a stimulálást abbahagyták, az emlékkép szertefoszlott. Ezután a férfin három héten át végeztek ugyanilyen mélyagyi stimulációt, és azt találták, hogy nemcsak a beavatkozás ideje alatt lett élesebb az emlékezete, hanem szokatlanul fokozódott a tanulási képessége is.

Ezt két tanulási teszt is igazolta, amelyben különféle alakzatok közül ki kellett választania és párba állítania az azonosakat. Az eset teljesen váratlanul érte az orvosokat, mivel a hipotalamusznak a tudomány állása szerint nincs köze az emlékezethez. A hipotalamusz, egy mandula méretű mirigy, a szervezet belső környezetének egyensúlyában játszik fontos szabályozó szerepet. Ellenőrzi az étvágyat, a folyadékegyensúlyt, a testhőmérsékletet, az agyalapi mirigy hormonelválasztását, továbbá az érzelmeket. A torontói tudósok megkezdték a véletlenül felfedezett módszer kipróbálását 6 Alzheimer-kóros betegen.

Háromnak már be is ültették az elektródákat a hipotalamuszába. Az elektródáktól a fejbőr alatt megy a vezeték a nyak bőre alá beültetett akkumulátorig. Az elektródás mélyagyi stimulálást már egy évtizede használják sikerrel depresszió, krónikus fájdalmak, Parkinson-kór és más mozgáskoordinációs zavarok ellen. Világszerte mintegy 40 ezer parkinsonos betegnek van már "agyi pacemakere", vagyis állandóra beültetett akkumulátoros elektródája. A mélyagyi stimulációt Franciaországban fejlesztették ki, 10 éve engedélyezték az Egyesült Államokban is.

Az agyi stimuláció megnevezés némileg félrevezető, mert a villanyárammal valójában pont nem ösztönzik, hanem ellenkezőleg: gátolják a megcélzott agyi terület elektromos tevékenységét.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerikai elnökválasztás: John Edwards feladta a harcot

A demokrata párt egy elnökjelöltségre pályázó politikusa, John Edwards bejelentette: nem vesz részt… Tovább olvasom