Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 5°C Még több cikk.

Ezrek tüntettek a demokráciáért Marokkóban

Ezrek tüntettek vasárnap Marokkó nagyvárosaiban a nagyobb demokráciáért és mélyebb politikai változásokért dacára annak, hogy elsöprő győzelmet aratott a király alkotmányos reformtervezete a két napja tartott népszavazáson.

Az iszlám kalifátus létrehozására törekvő és a világi baloldali ellenzékieket egyaránt tömörítő Február 20. Mozgalom felhívására Rabatban, Casablancában, Tangerben és Marrákesben is több ezren vonultak ki az utcákra, hogy tiltakozzanak az önkényuralom és a korrupció ellen, s új alkotmányt követeljenek.

A demokráciapárti tüntetők közelében a királyt éltetők maroknyi csoportjai ugyancsak tüntettek. Míg Rabatban a rendfenntartó erőknek sikerült egymástól távol tartani a két ellentábort, Casablancában összecsapásokba torkollott a felvonulás.

A pénteken tartott népszavazáson magas részvételi arány mellett a szavazók 98,5 százaléka voksolt VI. Mohamed király javaslataira. A módosított alkotmány alapján a jövőben a kormányfő abból a politikai pártból kerül majd ki, amely megnyerte a választást, s nem az uralkodó fogja kijelölni a mindenkori miniszterelnököt. A király emellett bizonyos jogköröket átruház a miniszterelnökre, aki feloszlathatja a képviselőházat, ami eddig a király kizárólagos joga volt. A kormányfő javaslatot tehet a kormány tagjaira, illetve leválthatja őket.

VI. Mohamed emellett független igazságszolgáltatás megteremtését ígérte. Az alkotmányos reform értelmében a parlament hirdethet ezentúl általános amnesztiát, s nem az uralkodó. Ugyanakkor a mindenkori király továbbra is jelen lesz a politika összes területén. Egyebek között felügyeli a hadsereget és a vallási ügyeket.

A Február 20. Mozgalom a referendum bojkottjára szólította fel híveit, mert szerinte a reformjavaslatok nem voltak eléggé mélyrehatóak, és nem teremtik meg a valóban alkotmányos monarchia bevezetésének a lehetőségét.

A 32 milliós észak-afrikai országban - az arab világ más államaihoz hasonlóan - az év eleje óta tüntetések sorozata zajlott le. A politikai reformokat követelő tüntetők az alacsony bérek, az oktatás rossz színvonala és a korrupció miatt is panaszkodnak. Bár a kormányt és általában a politikusokat lenézik a marokkóiak, a király továbbra is népszerű a lakosság körében, és a tiltakozások szintje messze nem érte el a térségbeli más országokét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Méltányossági nyugdíjat kérnek a tavaly föld alatt rekedt chilei bányászok

Méltányossági nyugdíjat kért a chilei kormánytól tizennégy vájár, akiket tizenkilenc társukkal… Tovább olvasom