Kisalföld logö

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Elárvereznek egy Caravaggiónak tulajdonított, de kétes eredetű festményt

Árverésre kerül a Judit lefejezi Holofernészt című festmény, amelyet 2014-ben találtak egy dél-franciaországi ház padlásán, és amelyet egyes szakértők Caravaggiónak tulajdonítanak.
Az Artprice, a világ vezető műkincspiaci adatbázisa úgy értesült a tulajdonosoktól, hogy a képet tavasz végén bocsáthatják áruba egy nemzetközi bemutatókörút után.

A festményt nem vásárolta meg sem a francia állam, sem egyetlen francia közgyűjtemény, így az a 2016-ban elrendelt kiviteli moratórium tavaly novemberi lejártával szabadon eladható.

Az érdeklődés hiányát szakértők az eredet bizonyítatlanságával és a kért 120 millió eurós árral magyarázzák. A több mint 400 éves festményt 2014 áprilisában egy csőtörés nyomán fedezték fel egy Toulouse környéki házban, ahol 150 évig rejtőzködött. A képen a bibliai Judit látható, aki Bethulia városában élt.

Judit a várost körülzáró Holofernész asszír hadvezér táborába ment, és a hadvezér kegyeibe férkőzött, majd lefejezte őt. Eric Turquin francia és Nicola Spinosa olasz művészettörténésznek meggyőződése, hogy a képet a barokk festészet, a fény és árnyék nagymestere, Michelangelo Merisi da Caravaggio festette.

Más szakértők szerint a festmény Louis Finson, a Caravaggio kortársaként ismert németalföldi festő munkája lehet, aki Olaszországban is alkotott és ismerte Caravaggiót. Finson műkereskedő is volt, számos Caravaggio-alkotásra tett szert, amelyekről másolatot készített. Turquin szakértői csoportja szerint Finson 1617-ben írt végrendeletében szerepel is két Judit-témájú festmény.

Az ügyet jól ismerő személyek azt mondták az AFP-nek, hogy jelentős műről van szó, akár Caravaggio, akár más festette azt. Rámutattak, hogy Caravaggio "problémás" festő az eredetiségkutatást illetően.

Képeit nem szignálta, és sok a másolat. Határozott véleménye ellenére Turquin elismerte, hogy a képről "mindig is több lesz a vita, mint a szakértői vélemény".

Az egyik legjelentősebb Caravaggio-szakértő, Nicola Spinosa volt nápolyi múzeumigazgató szerint a bibliai Juditot ábrázoló festmény "csaknem bizonyosan a lombard mester keze munkája, még ha erre soha nem is lesz cáfolhatatlan bizonyíték".
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyújtogatnak a bűnbandák Brazíliában

Gyújtogatnak Brazíliában a bűnbandák válaszul arra az állami tervezetre, amely felszámolná a drogkereskedelmet a börtönökben . Tovább olvasom