Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 9°C Még több cikk.

Az amerikai kormány Iránnal üzletelő cégeknek ad pénzt

Az amerikai kormány - jóllehet újabb szankciók bevezetését követeli Irán ellen - az elmúlt egy évtizedben 107 milliárd dollárt juttatott olyan amerikai és külföldi vállalatoknak, amelyek az iszlám köztársasággal is üzletelnek, nagyrészt az energetikai ágazatban - írta a The New York Times.
Az amerikai napilap helyi idő szerint szombaton közölt írásában megjegyezte: a washingtoni kormányzat büntetéssel fenyegeti azokat a vállalatokat, amelyek szerződést szeretnének kötni a szövetségi kormánnyal, miközben Iránnal is üzletelnek. Az egymást követő amerikai kormányoknak az elmúlt egy évtizedben azonban küzdelmes erőfeszítéseket kellett tenniük azért, hogy hatalmukat a külföldi cégekre és az amerikai vállalatok külföldi leányvállalataira is kiterjesszék.

A The New York Times 74 olyan vállalatot azonosított, amelyek az amerikai kormánnyal és Iránnal is üzleti szerződést kötöttek az elmúlt évtizedben, közülük 49-nek továbbra is van érdekeltsége az iszlám köztársaságban, s nem jelezte, hogy szándékában állna kivonulni onnan. Az említett vállalatok közül sok az iráni gazdaság kulcságazataiban tevékenykedik - írta a lap szövetségi kormányzati feljegyzések, vállalatok jelentések és egyéb dokumentumok elemzésén alapuló cikkében. A szerződés, segély és egyéb juttatás formájában adott 107 milliárd dollár kétharmadát az iráni energetikai szektorban (is) tevékenykedő vállalatok kapták.

Ez az ágazat nagy bevételi forrást jelent a teheráni kormány számára, egyben az egyre befolyásosabb iráni Forradalmi Gárda fellegvára. Ez utóbbi szervezet felügyeli az iráni atom- és rakétaprogramokat - tette hozzá az újság. Az Iránnal 2000 és 2009 között üzletelő, és az amerikai szövetségi kormánytól is pénzt kapó vállalatok között van a brit-holland Royal Dutch Shell energetikai óriáscég, a Petrobras brazil állami energetikai vállalat és a Honeywell amerikai légiközlekedési és űrkutatási cég és a Mazda japán autógyár. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország újabb ENSZ-szankciók bevezetését szorgalmazza Irán ellen.

A nyugati országok azt gyanítják, az iszlám köztársaság békés célúnak mondott atomprogramja leple alatt nukleáris fegyver előállítására törekszik. Teherán ezt cáfolja. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa korábban már háromszor rendelt el szankciókat Irán ellen, mert a világszervezet követelése ellenére nem állította le urándúsító tevékenységét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izlandiak: többsége elutasította az Icesave-törvényt

Az izlandiak elsöprő többsége elutasította a szombati népszavazáson a brit és holland befektetőket… Tovább olvasom