Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Intézmény borotvaélen – Átkerülhet a banai felső tagozat Bábolnára

Átkerülhet a banai iskola felső tagozata Bábolnára -erről a Klik dönt június végéig. Már nem először kérdéses a négy osztály sorsa, elsőként 2012-ben merült fel az áthelyezés ötlete, ám akkor az intézményfenntartó úgy döntött, hogy maradhat minden a régiben.

„A kisfiam a banai iskola második osztályába jár, s ha eljön az idő, a második gyermekemet is ide szeretném íratni" – fogalmazott Ágostonné Dobrosi Ildikó, akinek szülőként és pedagógusként is fontos, hogy ne kerüljön át Bábolnára a banai felső tagozat. Jelen állás szerint ugyanis az intézményfenntartó június 30-ig eldönti, hogy továbbra is Banán működhet-e a felső és az alsó tagozat, vagy a következő tanévtől csak az alsósok maradnak a településen a bábolnai iskola kihelyezett telephelyeként.

– Ez a tánc a borotvaélen pár éve kezdődött.  – mondja Ágostonné Dobrosi Ildikó. – 2012-ben a lecsökkent létszámra hivatkozva a Klik már gondolkodott az iskola jövőjén. A bizonytalanság miatt akkor még többen úgy gondolták, hogy máshová íratják a gyerekeiket. Végül maradt minden ugyanúgy, de a gyereklétszám már akkor megcsappant – sorolja Ildikó, kiemelve, hogy jelenleg 63-an járnak a banai iskolába, közülük 31-en felsőbe. – Ha áthelyezik Bábolnára a felsőt, akkor már csak egy lépés és az alsót is elviszik innen. Most is, mint mindig, arra hivatkoznak, hogy költséghatékonyabb lenne Bábolnán a négy osztály beolvadása. Ez mit jelent? Az iskola ugyanígy megmaradna itt, a villany- és a fűtésszámlát is fizetni kellene. Emellett azt ígérték, hogy a pedagógusokat áthelyeznék a tankerület más iskoláiba, amivel a fizetésükön szintúgy nem spórolnának. Nem arról van itt szó, hogy a bábolnai iskola rossz lenne a gyerekek számára, de itt egy kisebb közösségben, minden gyermeket személyesen ismerünk, a kisebb létszámú osztályokban több figyelem jut a nehézségekkel küszködő gyerekekre, de akár a tehetségesekre is. Úgy tűnik, bizonytalansággal kezdődik a nyári szünet, mivel addigra még nem derül ki, hogyan is döntött a Klik – fűzte hozzá.

Ágostonné Dobrosi Ildikó fiával. Levente most második osztályba jár. Édesanyja reméli, hogy Banán folytathatja majd a felső tagozatot is.
Ágostonné Dobrosi Ildikó fiával. Levente most második osztályba jár. Édesanyja reméli, hogy Banán folytathatja majd a felső tagozatot is.


A 2015/2016-os tanévre a Banai Jókai Mór Általános Iskolába öt gyereket írattak be, míg a Bábolnai Általános Iskolába kilencet.  – A beiratkozás előtt dobták fel a témát, hogy a felső lehet, hogy a szomszéd településre költözne. A szülők egyrészt megijedtek, másrészt úgy gondolták, hogyha ötödiktől úgyis oda kell járnia majd a gyereküknek, akkor miért ne járna első osztálytól Bábolnára? – folytatta a pedagógus.

Az intézményfenntartó véleményt kért a banai pedagógusoktól, a szülőktől és a gyerekektől, továbbá a bábolnai pedagógusoktól, szülőktől és az ottani önkormányzattól (mivel a város a működtető).  – Nálunk mind a három csapat nemmel szavazott arra, hogy költözzön át a négy osztály vagy sem, ahogyan Bábolnán a tanári kar és az önkormányzat is. De igazából ennek nincs súlya, a Klik fog dönteni – tudtuk meg Ildikótól.

– Semmiféle tájékoztatást nem kapott az önkormányzat a most kialakult helyzetről – emelte ki Sáhóné Horváth Márta polgármester. – Jelenleg egyeztetünk a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnökével, aki ígéretet tett arra, hogy amennyiben igényt tartunk rá, kijön a településünkre és megnézi a lehetőségeket. Igényt tartunk rá, mivel a falu jövőjéről van szó. Az önkormányzat – amíg ő tartotta fenn az intézményt – erőn felül gondoskodott az iskoláról, minden saját forrásunkat erre fordítottuk. Most már az állam a fenntartó, próbálunk lobbizni. Banán körülbelül 140 iskoláskorú gyerek él, ám töredéke tanul itt. Még mindig úgy gondolom, hogy a törvényalkotók tudnák ezt az anomáliát feloldani, mégpedig úgy, hogy a nebulók ott tanulhatnának, ahol laknak, ami alól természetesen a speciális intézmények kivételt képeznének – emelte ki Sáhóné Horváth Márta.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ilyenek vagyunk – Az egész térség segítségére lehet a Kisalföld közösségi kampánya

Nemrégiben hirdettük meg „Ilyenek vagyunk" közösségi kampányunkat, amelyben arra kértük a térségben élőket, hogy küldjenek olyan meghatározásokat, amelyek jellemzőek rájuk és a településükön élőkre. Tovább olvasom