Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Átadták a 24. Mediawave fesztivál díjait

A legjobb játékfilmnek járó díját a lengyel Bodo Kox Lány a szekrényből című alkotása nyerte el, a legjobb kisátékfilm Nagy Dénes Lágy eső című munkája lett.
A lengyel Bodo Kox Lány a szekrényből című alkotása nyerte el legjobb játékfilmnek járó díját a 24. Mediawave fesztiválon, a legjobb kisjátékfilmért járó díjat Nagy Dénes vehette át Lágy eső című munkájáért, a legjobb kísérleti film pedig a svájci Peter Volkart 606-os szoba című munkája lett.

A díjkiosztót szombaton tartották a komáromi Monostori Erődben.
Halász János kultúráért felelős államtitkár beszédében méltatta, hogy az eredetileg film- és zenei fesztiválnak indult Médiawave az időközben köré szerveződött népművészeti, népzenei és gasztronómiai programokkal közösségszervező erővé vált.


Az államtitkár bejelentette, hogy a filmszakmai támogatási keretből tízmillió forinttal támogatják a 2015-ös fesztivál filmes programjait.
Az ünnepségen további kategóriákban is osztottak ki díjakat, valamint átadták a Párhuzamos Kultúráért elismeréseket.

A legjobb dokumentumfilm díját Sós Ágnes Szerelempatak című alkotása nyerte el, ebben egy székely falu öreglegénye és a falu néhány asszonya meséli el szerelmi életük titkait. A fesztiválon a filmvetítés után a nézők a szereplőkkel személyesen is találkozhattak.

A táncfilmek kategóriájában Szűcs Réka Isten báránya című alkotása végzett az élen. A magyar dokumentumfilmek közül Nagy Dénes Másik Magyarország című filmje kapott első díjat.


Az alkotásokat nemzetközi zsűri értékelte: a játék- és kisjátékfilmeket Mira Sztaleva, a Szófia Filmfesztivál igazgatóhelyettese, Vivi Dragan Vasile operatőr és Prikler Mátyás rendező, a dokumentumfilmeket Norah McGettigan és Boris Mitic filmrendező, valamint Beniamino Saibene, a Milánói Filmfesztivál igazgatója, az animációs és kísérleti filmeket Ivan Makszimov, Radu Igazság és Patrovits Tamás animációs rendező. A magyar filmek zsűrijét Phil Mulloy animációs rendező, Kafka Jaworska, a Tofifest Fesztivál igazgatója, illetve Montserrat Guiu, a Huesca Filmfesztivál igazgatója alkotta.

A Párhuzamos Kultúráért elismerést Bari Károly néprajzkutató, Geröly Tamás muzsikus, Kátai Zoltán énekmondó, Kovács Norbert néptáncos, Lábass Endre festőművész és Müller Péter Sziámi költő, énekes kapta meg.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3500 doboz ukrán cigi Tatabányán

A cigaretta értéke meghaladja a hárommillió forintot. Tovább olvasom