Kisalföld logö

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Halál a vásznon

A korábbinál háromszor több amerikai diák nem értheti még meg azt, hogy akkor tényleg vége van.

Az USA-ban megháromszorozódott az 1950-et követő filmekben ábrázolt öngyilkosságok száma, miközben 1960 után háromszor annyi tinédzser vetett véget életének, mint korábban. Van összefüggés? Könnyű rávágni, hogy van és azt is, hogy nincsen.

Ki ismerné ezt a kérdést jobban, mint mi az örökségünkkel, a „híd alatt" vergődő öngyilkos táborunkkal. De vajon ha Juhász Gyula tovább él, nem végez-e magával József Attila, miután kilencévesen hívta először párbajra a végzetet. S ha ő megéri az időskort, akkor Latinovits Zoltán mást követ a halálba vagy itt jár most közöttünk 80 évesen? Nehéz elképzelni az utóbbit, inkább lehetetlen.

És mégis, tőlük – kulturális örökségünkkel – kaptuk századok óta, hogy mindig van másik lehetőség. Ha „nem fest" a kártya, ha megszökött az adós, s kalapács alatt a birtok. Ha hűtlen a menyasszony, s ha nincs meg a kaució az ifjú hadnagynak. Ha a becsületen folt esik. Ha a fiatalság elszáll. Ha a család szigorú. Ha kevésre viszi a művész. Ha sokra viszi az államférfi. Akkor is van, van még egy másik lehetőség. S minden, ami ábrázolja, sulykolja is ezt milliónyi diákba, tovább és tovább és tovább.
De a legtisztább szándék is becsapja a tinédzsert, mert a félig gyermeki képzeletben később felkelünk, elmeséljük halkan barátainknak, ami a búcsúlevélből kimaradt – magát a halált –, s harag nélkül veszünk elégtételt a gyászolókon. A korábbinál háromszor több amerikai diák nem értheti még meg azt, hogy akkor tényleg vége van, egy pillanattal sincs tovább. Az öngyilkos-ábrázolás így teljes, ez az, ami hiányzik az örökségből.

Mert ahogy a pszichiáter, Varga Gábor is érzékeltette már: a nyelvünkben „öngyilkos" lesz a lepottyanó zsemle, „öngyilkos a költségvetés" és esküszünk, hogy „a Dunának megyünk", ha nem sikerül a vizsga. De még csak a szomorúság sem tör ránk, ha napjában tízszer meghalunk, mert játék az egész. Az ott a film, ez itt a valóság.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenháromból nulla, avagy a megyei képviselők rá se bagóznak az új munkatörvénykönyvre

Egyetlen legény és hölgy sem akadt a győri gáton, aki emelt fővel vállalta volna a megmérettetést, hogy színt valljon az új munkatörvénykönyvéről. Tovább olvasom