Kisalföld logö

2019. 06. 16. vasárnap - Jusztin 20°C | 32°C Még több cikk.

Halassza el a kocsimosást! Megérkezett a megyébe a szaharai porfelhő - Olvasónk fotói

Több tízmillió tonna finom sivatagi por kerül a légkörbe és jut el akár tízezer kilométeres távolságra is. A szakember szerint a porvihar üledéke Izlandig és Grönlandig is eljuthat.
Várjuk olvasóink felvételeit a tudosito@kisalfold.hu-ra!
A mediterráneumot délies áramlással nagy mennyiségű szaharai eredetű por érte el. Olaszország, Szicília, Franciaország egyes részeiről képes beszámolók is születtek a barna színben játszó égről, vagy a csapadékról, amely sáros nyomot hagyott maga után... - írja Facebook posztjában az Országos Meteorológiai Szolgálat.
 
Fotó: Tudósító
 

A jelenségről Varga Györgyöt, az MTA Földrajztudományi Intézetének tudományos főmunkatársát, porviharkutatót kérdezte a 444.hu, aki a lapnak elmondta, hogy önmagában nem ritka, de a méretét tekintve ritka brutális, sok éve nem tapasztalt erejű meteorológiai jelenség zajlik pár napja Európa durván 80 százaléka fölött, és az egész ma, kedden érheti el Magyarországot.
 
Fotó: Olvasónk

A Magyarországot ma elérő porvihar szemcséi nagyjából akkorák, mint a finomra őrölt lisztéi. A sivatagi por száraz időben simán csak leszáll a felszínre, de ha esik is mellé, az sokkal látványosabb, "véres esőnek" is nevezett jelenséget produkálhat, mivel a szemcsék jellemző színe vöröses-narancssárgás. A látvány a hegyi hómezőkön különösen hatásos lehet. Bár a porral kis mennyiségben spórák, gombák és baktériumok is érkeznek, a jelenség egészségügyileg nem veszélyes, eltekintve a megnövekedő légköri porkoncetrációtól - írják.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó hírünk van, visszatér a tavasz

Jó hírünk van, visszatér a tavasz
A leghidegebb órákban helyenként még mínuszok is lehetnek, míg napközben néhol 20 fok körül… Tovább olvasom